Perfectionisme loslaten – 2 eenvoudige en simpele tips

Perfectionisme loslaten. Eindelijk dringt het tot je door: je bent zoals je bent. En dat is goed. Eindelijk kun je stoppen met perfect zijn, want je weet dat niemand perfect kan zijn. Maar hoe doe je dat? Perfectionisme loslaten?

No one is perfect….. that’s why pencils have erasers

Perfectionisme loslaten maakt je gelukkig

Jij denkt dat het streven naar perfectie je gelukkiger maakt. En je hebt het gevoel dat jij jezelf ontwikkeld. Alles lijkt perfect zo lang je blijft werken aan je perfecte ik. Perfectionisme loslaten is moeilijk.

Toch dringt er een angst bij je naar binnen. En die angst begint steeds meer pijn te doen. Je denkt aan anderen, en wat zij van je zullen vinden als je het niet goed genoeg doet.

Dus zet je er nog een tandje bij. Want anders ben je toch niet meer perfect?

Anders denken

Je hebt het gevoel dat mensen je veroordelen om wie je bent. Ik heb iets nieuws voor je: mensen blijven je altijd veroordelen. Want daar zijn we nu eenmaal goed in.

Ondertussen vliegt je leven aan je voorbij omdat jij maar bezig blijft met die andere mensen. Je bent alleen maar bezig geweest met anderen tevreden maken.

Bekijk deze video om te zien hoe je perfectionisme loslaat en afmaakt waar je aan begint. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Hoe pak je perfectionisme aan?

Nu is dat moment. Het is tijd om jezelf niet langer voor de gek te houden. Probeer niet langer perfect te zijn. Het is de moeite niet waard.

Je bent je hele leven aan het vechten om eindelijk de goedkeuring te krijgen waar je zo naar verlangt. Om vervolgens gezellig in te storten en in een burn-out te belanden.

Het is tijdverspilling. Perfectionisme loslaten is noodzakelijk. In dit artikel komen onder andere de volgende vragen voorbij:

  • Hoe kan ik mijn perfectionisme loslaten?
  • Wat ligt aan de oorzaak van perfectionisme?
  • Kun je perfectionisme afleren?
  • Wat zijn symptomen van perfectionisme?
  • Wat is de valkuil van perfectionisme?

Wat doe je? En al stort je niet in – wat doe je ermee?

Wat heb je eraan als mensen je geweldig, leuk, knap en fantastisch vinden? Denk je dat mensen je geweldig vinden als je nooit fouten maakt? Als je altijd alles op een rijtje hebt?

Misschien aanbidden mensen je dan wel. Je krijgt alles van ze en ze zijn in staat om een museum voor je te openen. En dan?

Nee, dan kun je beter je gedrag doorbreken met de 8 kleine stappen tot grote verandering.

Ondertussen blijf jij maar je best doen om vooral niet je jezelf te zijn. Je loopt rond met een pokerface. Of nog beter. Je hebt jezelf omringt met stalen muren tegen de boze buitenwereld.

Liever de schijn ophouden, dan je leven leiden zoals jij die wilt leven. En aan het einde van je leven laat je een museum achter.

Dat klinkt als een mooi leven. Wel verre van perfect – maar mooi.

Word de beste versie van jezelf zonder perfect te zijn

Wat is er mis met jezelf zijn? Fouten maken, onderuit gaan, jezelf afstoffen, lachen, leren en weer opstaan? Met jezelf belachelijk maken, dansen in de regen, zingen in de bus, huilen bij familie en ruzie maken met de liefde van je leven?

Met vallen, opstaan, vallen, opstaan, vallen en nog eens opstaan? Wat is er mis met jezelf zijn? Wat maakt dat jij je wilt verstoppen?

Ik begrijp het wel. Het is niet makkelijk. Je zult je kwetsbaar moeten opstellen. Misschien ga je zelfs wel huilen. En dat zijn enge dingen.

Maar onthoud: je bent niet perfect op de manier zoals je zou willen. Het is niet mogelijk.

Je beeld van de werkelijkheid heb jij bedacht. En in die werkelijkheid is het niet mogelijk om te voldoen aan je eigen verwachtingen. Simpelweg omdat je eigen reclame te mooi is om waar te zijn. Het bestaat niet.

Je maakt het jezelf onnodig moeilijk

Precies. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Waar zijn de prachtige, kleine en simpele dingen van het leven gebleven?

Met een fantastisch huis, een sixpack, lieve kinderen, een geweldig seksleven en een bankrekening die alleen maar oploopt terwijl je ondertussen de wereld aan het redden bent met zelf opgezette ‘goede doel projecten’.

perfectionisme loslaten tips omgaan met perfectionisme

.

Nee. Zo makkelijk is het niet. Bekijk het eenvoudiger. Je bént perfect, uniek en geweldig, maar inclusief al die eigenschappen die je niet fijn vindt aan jezelf.

Je lichaam, je luiheid, je woede uitbarstingen, je domme fouten en grootste overwinningen. Iedere cel, iedere herinnering, iedere lach en iedere stap die je zet.

Alles is letterlijk gemaakt om te zijn wie je bent. En pas wanneer je meer jezelf durft te zijn wordt je leven makkelijker en leuker. Vergroot je zelfvertrouwen met deze 3 simpele technieken.

Hoe laat ik perfectionisme los?

Een uitstekende vraag. Twee eenvoudige tips in het bijzonder:

1. Leef in het Hier & Nu.

Dat klinkt misschien zweverig. Maar het wordt pas echt zweverig als je in het verleden of in de toekomst leeft. Leer leven in het moment.

Stop met denken, want daar ontstaan de twijfels, het gepieker en de angst om jezelf te zijn. Word tevreden met jezelf met de 5 beste tips voor omgaan met perfectionisme.

Schrijf je gedachten op papier om dit proces te versnellen. Schrijf alles op waar je over nadenkt zodat je er niet meer over na hoeft te denken.

2. Doe iets kleins.

Begin ergens mee. Doe iets wat je graag wilt doen. Denk niet aan wat anderen vinden. Dat hoofdstuk ben je gepasseerd.

Je wilt de beste versie van jezelf worden, en niet van anderen. Onderneem actie op één van de gedachten die je op papier hebt gezet. Begin nu. Als je wacht is het moment voorbij.

Iets ‘straks’ doen bestaat niet. ‘Straks’ ga ik beginnen het leven te leiden dat ik wil leven. Hoe vind je dat klinken? Ik vind het maar niets.

‘Straks’ betekent dat je niet in het Hier & Nu leeft. Je denkt aan de toekomst. Daar zit je perfectionisme, want de toekomst kun je zo mooi maken als je zelf wilt. En dat wil je juist niet meer. Ik noem dit ook wel het ”Verdiepen & Vertragen” principe.

.

De voordelen van perfectionisme loslaten

Ontspan. Schrijf je gedachten op papier. Kijk naar wat je hebt opgeschreven. Dan weet je ineens veel beter wat je wilt, wat je niet wilt, wat je beter wel kunt doen en wat je beter niet kunt doen.

Leef naar de wet van de wederkerigheid: wat je erin stopt is ook wat je eruit krijgt:

  • Als je succesvol wilt worden, bestudeer succes
  • Als je wilt dansen, ga dansen
  • Als je liefde wilt ontvangen, geef liefde

Het is vrij simpel. Bepaal wie je wilt zijn en doe dat. Geniet van het proces. Leef in het Hier & Nu. Mensen zullen je raar gaan aan kijken, omdat je veranderd.

Beter omgaan met perfectionisme = meer groeien

Als mensen je vertellen dat je bent veranderd, zie dit dan als een compliment. Je groeit.

Maak je geen zorgen over je omgeving. Als jij verandert, verandert de omgeving met je mee. Niet meteen, maar wel als je lang genoeg jezelf blijft. En dan streef je niet meer naar perfectie.

Nu ben jij jezelf, met een dikke glimlach, en dat is perfect genoeg.

Perfectionisme loslaten mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

PS: Wat vind jij als perfectionist lastig om los te laten? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht!

Boekentips artikel