Persoonlijke eigenschappen voorbeelden en kernkwaliteiten

Persoonlijke eigenschappen voorbeelden en kernkwaliteiten kennen zijn belangrijk bij het verkrijgen van meer zelfkennis. En met meer zelfkennis kun je leren om jouw doelen sneller en effectiever te bereiken. Maar hoe kom je erachter wat je persoonlijke eigenschappen zijn? En je kernkwaliteiten? In dit artikel een paar handige voorbeelden!   

Wat zijn persoonlijke eigenschappen? (+ betekenis)

Persoonlijke eigenschappen zijn kwaliteiten, valkuilen, sterktes en zwaktes waar jij over beschikt als mens. Voorbeelden van persoonlijke eigenschappen kunnen zijn: gedisciplineerd, gedreven, enthousiast, gestructureerd, flexibel, empathisch enzovoort.

In de video leer jij hoe je persoonlijke eigenschappen en kernkwaliteiten kunt ontdekken én vasthouden. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

 

Persoonlijke eigenschappen voorbeelden en kwaliteiten lijst

Om je een idee te geven van wat persoonlijke eigenschappen precies zijn, heb ik hieronder een lijst met voorbeelden gemaakt met zowel de kwaliteiten als de valkuilen van die eigenschappen:

Kwaliteiten Valkuilen
Aanwezig Bazig
Ambitieus Teveel willen
Analytisch Gevoelloos
Behulpzaam Niet voor zichzelf opkomen
Bescheiden Onzichtbaar
Creatief Chaotisch
Direct Bot
Doelgericht Koppig
Enthousiast Impulsief
Flexibel Chaotisch
Gedreven Te competitief
Gevoelig Sentimenteel
Impulsief Ongeremd
Inlevingsvermogen Te meelevend zijn
Kritisch Wantrouwend
Luisteren Te passief zijn
Nuchter Afstandelijk
Optimistisch Naïef
Rustig Verlegen
Serieus Saai
Zelfstandig Eenzaamheid
Zorgvuldig Pietluttig

.

Belangrijke persoonlijke eigenschappen herkennen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in het verleden vergat ik regelmatig waar ik goed in was. Mijn successen, sterke punten en goede eigenschappen verdwenen als sneeuw voor de zon wanneer ik even niet lekker in mijn vel zat.

Wat zijn jouw (sterkste) persoonlijke eigenschappen?

Het allerbelangrijkste voor het vasthouden van je karaktereigenschappen is weten welke dit zijn. Één vraag kan je hier direct bij helpen en dat is de volgende: wat zijn de drie grootste succesmomenten uit jouw leven?

Ik weet het. Dit is niet een vraag die je zomaar beantwoord. En dat hoeft ook niet. Neem er rustig de tijd voor. Wat zijn deze voor jou? En als je dit voor jezelf hebt opgeschreven stel jezelf dan eens de vraag ‘wat is de reden dit ik hier trots op ben’?

Wat heb jij gedaan om dit tot een succes te maken? Daar komen bepaalde karaktereigenschappen, kernkwaliteiten of vaardigheden uit. Welke zijn dit voor jou? Toonde je veel doorzettingsvermogen? Bleef je geloven in jezelf terwijl niemand anders dit deed? Hielp je andere mensen?

Ontdek hier de 3 krachtigste mindset oefeningen om steviger in jouw schoenen te staan

En wat gebeurt er als je nog een laag dieper gaat? Waarom zette je door? Waar haalde jij die doorzettingsvermogen vandaan? Waar kwam het weg?

.

Karaktereigenschappen test en patronen herkennen

Bovenstaande vragen zijn een test voor de karaktereigenschappen die je hebt. En? Wat zijn jouw antwoorden? Welke patronen herken jij? Komt er telkens iets terug? En zo ja, wat is dit?

Schrijf deze dingen op. Grote kans dat ze tot jouw kernkwaliteiten behoren. Deze opgeschreven antwoorden kun je meenemen voor jouw toekomst. Hoe kun jij deze lijst van karaktereigenschappen ook in de toekomst inzetten?

persoonlijke eigenschappen voorbeelden kwaliteiten lijst persoonlijke waarden karaktereigenschappen

.

Persoonlijke eigenschappen toepassen in de praktijk

Je kunt deze eigenschappen toepassen in de praktijk door steeds jouw belangrijkste succesmomenten te herhalen. Dit kan heel simpel door elke dag 1 minuut de tijd te nemen voor jezelf en te denken aan deze drie succesmomenten. Dat is voldoende. Wil je meer discipline krijgen? Verander je gedrag in 1 minuut!

Je brein houdt van herhaling en zal uiteindelijk jouw gedachten onbewust overnemen. Maar eerst moeten ze daarvoor bewust gemaakt worden. En dat doe je met dagelijkse herhaling. Dit is de enige manier om dit te bereiken. Houden de stappen klein en de kans van slagen zal aanzienlijk groter worden.

Persoonlijke eigenschappen ontdekken en toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel