Persoonlijke kernwaarden bepalen? 3 Levensveranderende vragen!

Persoonlijke kernwaarden bepalen je richting. Wil je meer balans en richting in je leven? En weet je niet hoe je dit in je dagelijks leven brengt? Bepaal je persoonlijke kernwaarden met 3 praktische oefeningen!

‘A core value is a principle without which life wouldn’t be worth living’ – Dave Logan

Een wereld zonder jou

Stel je voor dat je dood zou zijn. Vervelend? Zeker, maar niets aan te doen. Op je begrafenis zijn er mensen aanwezig die allemaal om je rouwen. Je zult gemist worden.

Eerst actief, en dan na een paar jaar steeds minder actief. Je familie en vrienden moeten ook door met hun leven. Mensen die verder van je afstaan, hadden al afscheid van je genomen.

De wereld draait door. Ook zonder jou.

Wat zullen mensen over jou onthouden?

Een stappenplan naar een memorabel leven

De dood helpt je nadenken over je intenties. Wat wil je doen en waarom? Wie wil je zijn? Welke waarden koester jij? Wat wil jij je dierbaren meegeven? Wat voor boodschap wil je aan de wereld achterlaten?

Pak eens een vel papier en begin met schrijven. Wat wil je dat mensen over jou onthouden? Schrijf het op. Test vervolgens of jij je persoonlijke kernwaarden kunt bepalen.

In de video hieronder leg ik uit hoe we onze persoonlijke kernwaarden kunnen bepalen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Als je wilt dat mensen jou onthouden als een eerlijk persoon, dan weet je wat je te doen staat. Wanneer je wilt dat mensen je onthouden als een liefdevol persoon die zich inzette voor de medemens, dan weet je wat je te doen staat.

Ook als je wilt dat mensen je onthouden als een wereldverbeteraar, dan weet je wat je te doen staat. De woorden eerlijk, liefdevol en wereldverbeteraar zijn in dit voorbeeld je waarden.

Een waarde is een moreel doel die mensen nastreven, waarderen en inspireren. Het is een richtlijn voor gewenst gedrag en verschilt van een regel. Bovendien vormen ze een onderdeel van het 4 Stappenplan om je onderbewustzijn te trainen.

Een regel is opgelegd en moet gebeuren, terwijl het formuleren van persoonlijke kernwaarden iets is waar jij je aan wilt houden. Daarnaast kun je de volgende voorbeelden van kernwaarden gebruiken:

Inspiratie Vertrouwen Aantrekkelijkheid Groei
Authenticiteit Enthousiasme Succes Geluk
Vrijheid Liefde Kwaliteit Respect
Rechtvaardigheid Status Integriteit Creativiteit

.

Blijf dicht bij jezelf – een levensveranderd verhaal over waarden

Het was 1 december 1955. Beginjaren ’50 was het op zijn zachtst gezegd rumoerig in Amerika. Verschillende burgerrechtenorganisaties eisten de afschaffing van de rassenscheiding.

Het verschil in rechten tussen blanken en zwarten was enorm. Zo moesten zwarten achter in de bus plaatsnemen. Zelfs als er voorin plaats was, mochten zwarten hier niet zitten.

Op die bewuste winterdag weigerde de zwarte Rosa Parks mee te werken. Zij ging voorin zitten. Iedereen werd stil in de bus. Zoiets had nog nooit iemand meegemaakt, en het duurde niet lang voordat de politie arriveerde.

Er werd haar gevraagd ‘of ze wilde opstaan om naar het zwarte deel te lopen’. Ze weigerde. De politie dreigde haar een boete te geven. Ze weigerde. De politie dreigde haar een gevangenisstraf te geven. Ze weigerde opnieuw. Met deze weigering riskeerde ze haar leven.

Uiteindelijk werd ze gevangen genomen, maar haar actie zorgde voor een massale opstand tegen het bestuur. De actie van Rosa Parks wordt vandaag de dag gezien als het begin van het einde van de rassenscheiding. En dat omdat zij leefde volgens haar belangrijkste waarde: gelijkheid.

.

Jouw persoonlijke kernwaarden bepalen

Waarden met bijbehorende normen bepalen de richtlijn voor je eigen gedrag, en hoe mensen jou onthouden. De waardenoefening is één van de 3 Krachtigste mindset oefeningen voor meer richting in je leven.

Deze drie tips helpen je bij het bepalen van je persoonlijke kernwaarden:

  1. Wat zullen mensen over jou onthouden? Schrijf het op een vel papier.
  2. Wat zijn je vier belangrijkste waarden? In de tabel zag je een paar voorbeelden. Voel je vrij om eigen waarden te gebruiken waar jij je prettig bij voelt. Schrijf je vier belangrijkste waarden op.
  3. Welke van deze vier waarden is het belangrijkste voor je?

Doe de volgende persoonlijke waarden test. Stel je voor dat je de waarden ‘Succes’ en ‘Liefde’ hebt gekozen. Je baas vraagt je dringend of je vanavond kunt overwerken. Je weet dat je vanavond hebt afgesproken om samen met je partner naar de bioscoop te gaan.

Wat gaat voor? Welke waarde is belangrijker voor je? Succes of liefde? Zet je waarden op volgorde zodat je meer richting geeft aan je leven.

Onthoud het volgende: voor iedereen zijn de waarden weer anders. Het gaat erom wat jij belangrijk vind. Je bent nu nog niet dood, dus geniet van het leven.

Wil jij meer controle over je eigen leven? En ontdekken hoe je slechts met 1 minuut per dag aan jouw ideale leefstijl kunt werken? Download direct het E-book De Magie Van 1 Minuut voor meer praktische tips.

.

Meer boekentips