Persoonlijke ontwikkeling doelen boosten met deze 4 tips

Persoonlijke ontwikkeling doelen boosten is een geweldige manier om meer uit jezelf te halen. Ben jij iemand die elke dag het beste uit zichzelf wil halen? Dol op persoonlijke ontwikkeling? En lijkt het je gaaf nog meer van het geleerde toe te passen in de praktijk?

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is voor mij het vermogen om aan jezelf te werken. Iemand die veel tijd besteedt aan persoonlijke ontwikkeling is gelukkiger, succesvoller en energieker.  Met als gevolg dat deze persoon meer controle over zijn of haar eigen leven heeft.

In de video hieronder leg ik uit hoe jij je persoonlijke ontwikkeling doelen kunt boosten. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Persoonlijke ontwikkeling bestaat voor mij uit drie hoofdlijnen:

 1. Doelen stellen. We kunnen onszelf pas persoonlijk ontwikkelen als we weten WAT we willen ontwikkelen. Gerichte doelen stellen leidt tot meer focus.
 2. Timemanagement. Als onze doelen concreet zijn willen we deze inplannen. Past het wel in ons schema? Hebben we teveel doelen? Lukt het om aan de slag te gaan met onze persoonlijke ontwikkeling in de tijd die we hebben?
 3. Discipline. Als we de tijd hebben ingepland, willen we onze planning ook uitvoeren. Dit is vaak een grote uitdaging. Eentje waarbij we onze discipline voor nodig hebben. Discipline trainen? Verander je gedrag in 1 minuut.

Zoals je ziet komt er meer bij persoonlijke ontwikkeling kijken dan ‘’even’’ een doel opstellen en daar mee aan de slag gaan. Dus hoe doe je dat? Structureel blijven werken aan je persoonlijke ontwikkeling doelen?

Persoonlijke ontwikkeling doelen

Laten we bij het begin beginnen. Stap 1 is doelen stellen. En dit is ook de stap waar we vaak de fout ingaan. Er komen direct een paar vragen naar boven drijven:

 • Hoeveel doelen kan ik stellen?
 • Hoe stel ik persoonlijke ontwikkeling doelen op?
 • Wanneer zijn mijn doelen concreet?
 • Hoeveel tijd heb ik nodig om mijn doelen te meten?
 • Enzovoort….

Persoonlijke ontwikkeling doelen opstellen doen we vanuit een raamwerk. Dat raamwerk kunnen we vergelijken met een tempel. Een tempel kan alleen staan omdat de fundering, de pilaren, stevig genoeg zijn én in balans zijn.

Hetzelfde geldt voor onze doelen, en specifiek voor onze persoonlijke ontwikkeling. In ons leven hebben wij ook verschillende pilaren die ons wel of niet in balans houden. Concrete doelen stellen en bereiken doe je zo.

persoonlijke ontwikkeling doelen tips-oefeningen-opstellen

.

4 Pilaren voor persoonlijke ontwikkeling doelen stellen (de 4 G’s)

Ik kies voor mijn persoonlijke ontwikkeling voor 4 levensgebieden waar ik balans op wil houden. Deze levensgebieden zijn universeel en daarmee voor iedereen relevant:

Pilaar 1: Gezondheid

Je gezondheid bestaat uit beweging, voeding en ontspanning. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze gezondheid? We worden sneller moe en onzeker. Ons zelfvertrouwen neemt af. Gezondheid is de belangrijkste pilaar om je energieniveau te verhogen.

Pilaar 2: Geld

Onder geld verstaan we in deze context je werk (heb je leuk werk?), studie (wat wil je leren/ontwikkelen?) en inkomsten (wat wil je verdienen?). Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over ons geld? We gaan ons zorgen maken. Geld is de belangrijkste pilaar om financiële zekerheid te creëren.

Pilaar 3: Geluk

Geluk vinden we in de relaties met onze familieleden, vrienden, partner, kinderen en collega’s. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze relaties? We zitten minder lekker in ons vel. Relaties kunnen ons zowel energie geven als kosten. Relaties zijn de belangrijkste pilaar om je gewaardeerd te voelen.

Pilaar 4: Groei

Onder persoonlijke groei vallen alle dingen die we op onze bucketlist hebben staan. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze persoonlijke groei? We gaan ons vervelen. Ieder mens heeft een vorm van groei nodig. Wat wil jij ‘ooit’ nog eens doen? Persoonlijke groei is de belangrijkste pilaar voor zelfverbetering.

Persoonlijke ontwikkeling koppelen aan doelen

Het is essentieel dat je doelen stelt op basis van ieder van deze pilaren. Alleen op deze manier kun je elke dag voldoening uit je dag halen. En door doelen te stellen op de 4 G’s hou je balans in je leven.

Je let niet alleen op jezelf (persoonlijke groei), maar ook op je relaties met anderen (geluk) en je gezondheid. Dit alles bij elkaar vormt je levensstijl. Ontdek de 3 gouden tips om je levensstijl voorgoed te veranderen.

Beoordeel jezelf aan de hand van de pilaren

Wat voor cijfer zou jij jezelf van 1 op 10 geven op elk van de pilaren? Hoe tevreden ben je nu over je gezondheid? Geld? Geluk? En groei?

Aan welke pilaar besteed je nu de meeste tijd? Welke persoonlijke ontwikkeling doelen vind je het belangrijkste? Zijn de twee antwoorden hiervoor dezelfde rollen? Wat kun je op iedere rol doen om je leven leuker te maken? Wat voor cijfer wil je graag halen? En wat kun je doen om dat cijfer te halen?

Beoordeel jezelf aan de hand van pilaren en niet aan de hand van wat je omgeving zegt. Dit is de enige manier om jezelf verantwoordelijk te houden voor je eigen leven. Geef anderen niet op de schuld. Stel jezelf in plaats daarvan de volgende vraag: wat kan IK doen om het leven leuker te maken?

.

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

Zodra je aan de slag gaat met deze verschillende pilaren ga je andere resultaten zien. Een paar voorbeelden:

 • Je komt erachter wat je écht wilt in het leven
 • Je bent in staat om beter prioriteiten te stellen
 • Je kunt beter met je eigen tijd omgaan
 • Je weet op gevoelsniveau waarom je elke dag WILT opstaan
 • Je ontwikkelt het vermogen om jezelf, en daarmee ook anderen, beter te begrijpen
 • Je ontwikkelt meer kennis
 • Je verhoogt je persoonlijke groei

Steeds vaker krijg ik de vraag van mensen hoe zij sneller persoonlijk en zakelijk kunnen groeien. Mijn antwoord is steeds hetzelfde. Als je sneller wilt groeien, moet je daar meer uren insteken. Zo werkt het met alles wat we doen.

 • Wil je snel je eigen bedrijf laten groeien? Werk meer uren.
 • Wil je sneller je opleiding halen? Studeer meer uren.
 • Wil je snel fitter worden? Sport meer uren.
 • Wil je meer tijd voor jezelf nemen? Ontspan meer uren.

Best simpel toch? Simpel is het ook. Niet makkelijk. We kunnen niet overal tegelijk op groeien. En dat maakt het lastig. Prioriteiten stellen speelt daar een belangrijk rol in. Om écht snel te groeien moeten we minder dingen beter doen.

Prioriteiten stellen op de 4 pilaren

Welke van de 4 pilaren is voor jou het belangrijkste? Als je geen keuze kunt maken, stel dan de volgende vraag: welke van deze 4 gebieden is dit jaar het belangrijkste voor mij? Waar zou mijn hoofdfocus het meeste op gericht moeten zijn?

Maak die pilaar voor dit jaar je topprioriteit. Dat betekent dat je minimaal 1 minuut per dag actie onderneemt op je belangrijkste doel. Nu heb je een persoonlijk ontwikkelingssysteem voor jezelf waar je mee kunt starten.

Ben jij er klaar voor? Wil je nog meer leren over hoe jij je persoonlijke ontwikkeling kunt boosten? Jouw mooiste doelen kunt bereiken in 1 minuut? Download hier De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij jouw mooiste doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel