26 Persoonlijke ontwikkeling tips voor meer succes en geluk in jouw leven!

Persoonlijke ontwikkeling tips kunnen je enorm helpen om sneller en effectiever jouw doelen te bereiken. Ongeacht wat je doel is. Wil je meer succes? Meer vrijheid? Meer geld of juist meer tijd? Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling kun jij deze doelen bereiken! 

Wat is persoonlijke ontwikkeling? (+ betekenis)

Persoonlijke ontwikkeling is bezig zijn met je persoonlijke groei door zelfstudie. Dit is heel breed en kan variëren van het werken aan je gezondheid tot aan het verbeteren van je communicatievaardigheden.

In de video deel ik mijn beste persoonlijke ontwikkeling tips met je zodat jij het maximale uit jezelf kunt halen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Mijn verhaal over persoonlijke ontwikkeling

Ik denk dat het sterk is om eerst iets meer over mijn eigen persoonlijke ontwikkelingsreis te vertellen en wat ik aan de persoonlijke ontwikkeling tips heb gehad die ik verderop met je deel. Vanaf jonge leeftijd ben ik altijd onzeker, verlegen en stil geweest. Ik had weinig zelfvertrouwen. Tegelijkertijd had ik grote doelen en dromen.

Toen ik dit ontdekte ging ik me voor het eerst verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Na het eerste boek las ik binnen een jaar honderd boeken en begon officieel mijn eigen persoonlijke ontwikkelingsreis. En wat een reis tot nu toe!

Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden en successen

Langzaam maar zeker begon ik steeds meer aan mezelf te werken, en in mezelf te investeren. En dat gebeurde niet zonder resultaten. Hieronder vind je een voorbeelden:

  • Ik overwon mijn faalangst zonder hulp van anderen.
  • Werd uitgeroepen tot beste student van mijn opleiding.
  • Maakte mijn solo backpackreis door Azië waardoor alles veranderde.
  • Liep meerdere marathons.
  • Bouwde binnen 2 jaar de grootste persoonlijke ontwikkeling community van Nederland op: de 1 Minuut Community (van 0 naar 50.000 leden). Deze blijft dagelijks groeien.
  • Richtte mijn online business zo in dat ik overal ter wereld kan leven, werken en reizen. Zo leefde ik o.a. voor een langere tijd in Roemenië, Thailand en Vietnam.

Tijdens mijn soloreis door Azië zocht ik veel Aziatische mensen op. Ik ontdekte dat deze mensen misschien tien keer zo weinig spullen hadden als wij in Nederland, maar dat ze wel tien keer zo gelukkig waren.

Mijn persoonlijke ontwikkeling missie

Vanaf dat moment nam ik de beslissing om mijn eigen bedrijf te starten. Het werd mijn missie om mensen te inspireren in kleine stappen hun mooiste doelen te bereiken. In Azië begon ik mijn plannen op papier te zetten.

Eenmaal terug in Nederland begon ik zonder geld, netwerk en kennis mijn eigen bedrijf te bouwen. Toen ik begon was er niemand die geloofde in mijn plan. En al helemaal niet naarmate de eerste jaren voorbij gingen. De vooruitgang en successen waren maar heel klein.

Soms vragen mensen me hoe ik bleef geloven in mijn doelen terwijl niemand anders dat deed. Met de persoonlijke ontwikkeling tips en leestips uit dit artikel kan ik hopelijk veel waardevolle inzichten met jou delen over hoe je in kleine stappen jouw mooiste doelen kunt bereiken.

Ik hoop dat jij er net zoveel waarde uit kunt halen als ik heb gedaan. Enjoy! J

PS: via Instagram deel ik dagelijks tips en inspiratie over persoonlijke ontwikkeling. Lijkt me leuk om daar met je te connecten. Als je hier klikt kun je me even volgen.

Persoonlijke ontwikkeling tips die je leven kunnen veranderen: 26 Inzichten

Zoals je al hebt kunnen lezen heb ik persoonlijk heel veel aan persoonlijke ontwikkeling tips gehad. Hieronder geef ik mijn beste tips om je eigen persoonlijke ontwikkeling te boosten.

Les 1: Alles begint met een gedachte

Geloof jij in een aangeleerde of aangeboren mindset? En als je gelooft in beide, waar geloof je meer in? Je zult zien dat je antwoord op deze vraag de koers van je leven bepaald, en dat al heeft gedaan. Til je mindset naar ‘’the next level’’ met deze 3 krachtige oefeningen.

.

Onze mindset is ons kompas.

Het bepaalt waar we richting aan geven en die richting bepaalt onze resultaten. Om deze resultaten te bereiken hebben we mentale kracht nodig.

Het is belangrijk om een positieve mindset te creëren. Door een positieve mindset ontwikkel je positieve gedachten. Hoe je denkt, bepaalt hoe je je voelt.  Onthoud deze booster bij de rest van de boosters.

Leestip: Napoleon Hill – Think & Grow Rich

Les 2: Train jezelf in de belangrijkste vaardigheid van de 21ste eeuw

Newport, auteur van het boek ‘Deep Work’, schrijft in zijn boek dat het steeds moeilijker wordt om focus te houden in een wereld vol met afleidingen. Tegenwoordig moet je overal bereikbaar zijn en binnen een paar minuten kunnen reageren.

Volgens hem is er één persoonlijke ontwikkeling vaardigheid waarmee je je kunt onderscheiden in de 21ste eeuw: prioriteiten stellen. Wie tijd als de belangrijkste factor gaat zien in zijn of haar leven, weet wat écht belangrijk is.

Leestip: Cal Newport – Diep Werk

.

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

.

Les 3: Vergroot je focus

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het 20 minuten (!) duurt voordat je in een concentratiemodus terecht komt. Kortom, iedere keer dat je wordt afgeleid, kost het 20 minuten om optimaal te presteren.

Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Focus alles wat je doet op je doelen, en niet op wat andere mensen over je zeggen. Maak ambitieuze doelen en besteed je tijd aan de uitvoering van die doelen.

Leestip: Focus AAN/UIT – Mark Tigchelaar

Les 4: Stop met multitasken

Succesvolle mensen doen iets anders dan niet succesvolle mensen. Ze doen niet aan multitasken. Zij besteden hun tijd aan doelen en maken zichzelf buitengewoon productief.

Dat doen ze door aandacht te schenken aan zichzelf. Ze onderzoeken hun eigen energieniveau en maken beslissingen op basis van hun doelen.

Leestip: Kory Kogon – De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit

persoonlijke ontwikkeling tips

Focus houden betekent soms gewoon oordoppen in doen en gaan! 😉

.

Les 5: Stel krachtige vragen

Bij de eerste booster las je dat alles met een gedachte begint. Gedachten ontstaan door de vragen die je aan jezelf stelt. Wie ben ik? Wat wil ik écht? Wat vind ik belangrijk?

Bekijk de vragen, schrijf de antwoorden op en ontdek de kracht van vragen stellen.

Leestip: Marshall Goldsmith – Triggers (+ 6 vragen die je leven veranderen)

Les 6: Lever toegevoegde waarde

Ontwikkel jezelf in de vaardigheid prioriteiten stellen. Dat is je toegevoegde waarde. Volg je passie. Doe wat je leuk vind en hou focus op wat je leuk vind. Wat is je grootste passie? Waarom doe je wat je doet?

En als je een makkelijk leesbaar boek zoekt over persoonlijke ontwikkeling is ‘How to live wow!?’ zeker een aanrader.

Leestip: Sietse Bakker – How to live wow!?

Les 7: Breng structuur in je leven

Structuur is belangrijk om onze persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Met structuur denk ik aan het bouwen van rituelen, gewoontes en routines om ons leven makkelijker te maken. Vijfennegentig procent van ons gedrag is onbewust.

Onder het onbewuste gedrag vallen ook onze gewoontes. Kies een gewoonte die je wilt veranderen en gebruik een disciplineschema om dit gedrag te veranderen.

Een disciplineschema is een schema die je helpt om elke dag je gedrag te meten. In de bijlage vind je het schema zoals ik die gebruik voor mijn klanten en mezelf.

Leestip: Timothy Ferriss – Een werkweek van 4 uur

.

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

.

 

Les 8: Gebruik een Master To Do List

Één lijst en één systeem voor al je taken. Hoe fijn zou dat zijn? Neem twintig minuten de tijd. Schrijf op je Master To Do List alles wat je nog moet doen. Wacht niet. Schrijf het nu op.

Bekijk je papier en stel jezelf de volgende vraag: wat is de belangrijkste taak? Voer deze uit. Ga net zolang door totdat de taak af is. Dit is een goed moment om de vaardigheid ‘prioriteiten stellen’ te ontwikkelen.

Ron Witjas – De tijd van je leven

Les 9: Test de beste productiviteitsapp

Mensen worden voortdurend afgeleid. Laatst was ik op een verjaardag waar iedereen (!) op de mobiel zat. Er is een nieuwe tijdperk begonnen. Het tijdperk van de mobieltjes.

We geven vaak anderen de schuld, maar we zijn er zelf ook schuldig aan. Onze aandacht verslapt. De beste productiviteitsapp is een app die je mobiel doet zwijgen: de vliegtuigmodus!

Wil je letterlijk alles weten over timemanagement? In dit artikel deel ik 8 unieke timehack tools die vrijwel niemand toepast.

Teresi deed onderzoek naar focus en hoe het kan dat we constant naar afleidingen zoeken. Het blijkt dat we hetzelfde reageren op afleidingen als op verslavingen. Volgens Teresi zijn in beide gevallen een stofje aanwezig dat voor genot zorgt: dopamine.

Kleine, directe prikkels zijn een genot voor onze hersenen en produceren zo extra dopamine. Ze zuigen ons richting deze kleine prikkels in plaats van de focus toe te leggen op belangrijkere zaken. Onze hersenen zijn mede hierdoor verliefd op onze mobiel. In het bijzonder wanneer we een appje krijgen!

De vliegtuigmodus kan ons helpen om deze ‘verslaving’ aan te pakken om zodoende een hogere productiviteit te bereiken: meer focus en meer tijd over.

Leestip: David Allen – Getting Things Done

Les 10: Pas de 80/20 regel toe

In 1906 deed de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto  een opmerkelijke ontdekking. Tijdens zijn onderzoek kwam hij tot de conclusie dat 80% van het Italiaanse inkomen naar 20% van de bevolking ging.

Pareto deed hiermee een ontdekking die later werd opgepakt door kwaliteitsgoeroe Joseph Juran. Zijn uitleg was dat de 80-20 regel op veel meer vlakken dan alleen het inkomen gebruikt kon worden:

80% van de verkoop komt voort uit 20% van de klanten.

En 80% van de winst komt voort uit 20% van de inspanningen.

80% van de kleding die we dragen komt uit 20% van onze garderobe.

En 80% van de meningsverschillen gaan over 20% van alle onderwerpen.

Hoe kun jij de 80-20 regel gebruiken? Op welke manier kun je het Pareto principe inzetten om meer te doen in minder tijd? Hieronder volgen twee interessante vragen om te werken aan de 80-20 regel:

Besteed je 80% van de tijd aan 20% van de belangrijkste taken?

Wat is de positieve 20% waarop jij je meer kunt focussen in je werk?

Leestip: Richard Koch – Het 80/20-principe

.

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

Lezen is een geweldige manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken

.

Les 11: Doe minder beter

Deze is cruciaal. Neem een paar keer in de week bewust de tijd voor jezelf. Dit zijn je focusblokken. Doe jouw belangrijkste taken in deze blokken zonder enige afleiding. Gooi de mobiel het raam uit en blokker je mailadres. Dat is pas echt gebruikmaken van jouw tijd!

Hetzelfde kun je doen met je mailbox. Je stimuleert je persoonlijke ontwikkeling door je tijd optimaal in te delen. Wat is het moment dat jij je mailtjes beantwoord? Gewoon tussendoor of op gezette tijden?

Onderzoek toont aan dat het twintig minuten duurt voor je weer optimaal geconcentreerd bent. Ieder moment beschikbaar zijn is niet productief. Plan elke dag een mailmoment in, behandel dan je mail en ga daarna door met je werkzaamheden.

Niet sneller maar minder mailen is het medicijn.

Leestip: Gary Keller – 1 Ding

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

.

 

 

 

Les 12: Investeer in je people skills

Je leven draait om mensen. Of je het nu wilt of niet. De mensen in je leven bepalen voor een groot deel hoe goed jij je voelt, hoe succesvol jij kunt zijn, hoe snel je je doelen kunt bereiken en hoe leuk je leven is.

Als jij beter wordt met mensen, dan word je simpelweg beter in het leven. Dan heb je minder stress, minder ruzies, minder gedoe. En er ontstaan meer mogelijkheden, meer plezier, meer liefde, meer van al die dingen die fijn zijn. Je kunt je people skills ontwikkelen:

Leer de kunst van ‘small talk’.

Ontwikkel je communicatievaardigheden. Lees er eens een boek over en oefen in de praktijk.

Verdiep je bestaande relaties. Beleef plezier met de mensen in je leven, zoek altijd naar gemeenschappelijke interesses, wees attent.

Probeer mensen niet te veranderen. Accepteer de mensen in je leven zoals ze zijn. Probeer je eigen verwachtingen zoveel mogelijk los te laten. Je kunt anderen niet controleren, punt.

Hoe beter je bent met mensen, des te makkelijker en leuker je leven wordt. Er gaan nieuwe deuren voor je open. En als het je lukt om meer vanuit liefde te leven, haal je meer voldoening en diepgang uit de relaties die je hebt.

Leestip: Dale Carnegie – Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt

.

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

Tijdens het reizen leer je jezelf aan te passen aan de cultuur van anderen

.

Les 13: Boost je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen hebben is heerlijk. Het betekent dat je simpelweg jezelf durft te zijn. Dat je jezelf de vrijheid gunt. Dat je je niet druk maakt over wat andere mensen van je denken. Maar hoe boost je je zelfvertrouwen?

Stap uit je comfortzone.

Verdiep je in affirmaties.

Weet wat je écht wilt, stel doelen en onderneem actie.

Praat positief over jezelf. Niet alleen tegen jezelf, maar ook naar anderen toe.

Herinner je trotse en succesvolle momenten. Haal die momenten vaker naar boven.

Leestip: Susan Jeffers – Feel the fear and do it anyway

Les 14: Leg jezelf op de pijnbank

Discipline ontwikkel je door dingen te doen die soms saai zijn. Tandenpoetsen is een goed voorbeeld van een gewoonte die je elke dag uitvoert. Ook als je er geen zin in hebt. Hetzelfde kun je doen met gewoontes die je graag wilt veranderen.

Het ontwikkelen van gewoontes is veel belangrijker dan het ontwikkelen van motivatie.

In de avond geen chips meer eten, vaker sporten, meer water drinken en niet meer snoozen zijn goede voorbeelden. Net als bij het tandenpoetsen heb je veel discipline nodig om deze gewoontes te veranderen. Leg jezelf op de pijnbank.

Het is niet altijd leuk, maar je krijgt er wel witte tanden en een energiek lichaam voor terug.

Leestip: Kelly McGonigal – De kracht van wilskracht

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

.

 

Les 15: Omarm positief denken

Positief denken heeft geen positief imago. De Amerikaanse ‘geluksindustrie’ heeft er een groot fenomeen van gemaakt. Iedereen die positief denkt zou gelukkig en succesvol worden.

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Positief denken is een hulpmiddel om resultaten te bereiken. Niets meer en niets minder. Deze krachtige affirmatie oefeningen helpen je direct om positiever te denken.

Veel mensen denken dat het sturen van je gedachten betekent dat je de realiteit uit het oog verliest. Negatieve denkers denken dat positieve denkers geen gevoel meer voor realiteit hebben. Ze laten zich leiden door negatieve gedachten, en noemen zichzelf vervolgens ‘realist’.

Wat is de waarheid?

De werkelijkheid bestaat niet. Ieder persoon heeft zijn eigen werkelijkheid gecreëerd door de gebeurtenissen die zijn ontstaan uit het verleden. Deze werkelijkheid wordt ook wel onze conditionering genoemd.

Leestip: Vincent Peale – De kracht van positief denken

Les 16: Inspireer jezelf iedere dag

Maak er een gewoonte van om jezelf iedere dag te inspireren. Op die manier hou je de goede flow vast. In zekere zin kun je booster vijftien zien als een theoretisch verhaal en booster zestien als praktische. Positief denken implementeer je in je leven door het te doen. Dingen die je kunt doen:

Lees elke dag minimaal twee pagina’s uit een inspirerend boek. Handig voor thuis.

Luister elke dag tien minuten naar een audioboek. Handig voor in de auto of tijdens een wandeling.

Kijk regelmatig inspirerende films of documentaires. Handig voor thuis.

Praat elke dag met iemand over persoonlijke ontwikkeling. Handig voor alle plekken.

Leestip: Mark Verhees – Vibe

Les 17: Herken dat 80% van je succes en geluk psychologie is

Waarom is het zo moeilijk je eigen rituelen te ontwikkelen? Zelfs als je het heel graag wilt? Jij en ik zijn geprogrammeerd door ons verleden. Vooraanstaande psychologen zoals John Bargh en Roy Baumeister schatten dat vijfennegentig procent van ons gedrag onbewust is.

Een groot deel van dit gedrag bestaat uit ons verleden. En dat zijn dingen die we al heel lang doen: onze gewoonten. Zoiets verander je pas nadat je er voor lange tijd elke dag mee bezig bent. Verdiep je in psychologie.

Persoonlijke ontwikkeling is voor een groot deel psychologie. Kennis op dit gebied geeft je een grote voorsprong op andere mensen en jezelf.

Je leert je eigen gedrag beter kennen.

Leestip: Mihaly Csikszentmihalyi – Flow

Les 18: Leef mindful

Leef in het hier en nu. Tijdens mijn backpackreis deed ik een meditatie retraite. Voor zeven dagen mocht ik onder andere niet praten, lezen, schrijven, muziek luisteren, dieren doden (helaas ook geen muggen….) en alleen in de ochtend om 7:30 (ontbijt) en 11:30 (lunch) eten.

Ik trainde van 4:30 tot 21:30. Elk (half)uur volgde ik een schema met daarin zittende meditatie, lopende meditatie, groepsmeditatie, chanting, chores en loving kindness meditatie.

Tijdens deze retratie leerde ik meer dan ik hier kan benoemen. Één ding stak er bovenuit: de kracht van stilte. Word je bewust van de stilte in jezelf en om je heen.

Leestip: Eckhart Tolle – De kracht van het nu

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

Les 19: Leer mediteren

Mediteren is meer dan zitten alleen. Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluksgevoel.

Meditatie geeft je balans en rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen en je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet.

Daarbij heeft meditatie een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.

Tijdens mijn eerste backpackreis deed ik een meditatie retraite in Thailand. De basismeditatie die ik van hun leerde, wil ik graag met je delen. Het is een eenvoudige manier om concentratie en focus op je ademhaling te brengen. Hier vind je de 7 stappen voor mediteren.

Leestip: Jack Kornfield – Mediteren voor beginners

Les 20: Leer (opnieuw) ademhalen

Succesvolle mensen besteden hun tijd aan vier ‘Quality Needs’: gezondheid, werk, relaties en persoonlijke groei. Om de kwaliteit van hun levensrollen te verbeteren, gebruiken zij ademhalingsoefeningen.

Vergelijk je ademhaling met de brandstof van je auto. Wat gebeurt er als deze zonder brandstof komt te zitten? Zonder brandstof kan je auto niet rijden. De auto begeeft het. In dit voorbeeld is de brandstof de energie die je auto nodig heeft om een prestatie te leveren.

Met je ademhaling werkt het precies hetzelfde. Je ademhaling is de brandstof voor je lichaam. Zonder ademhaling begeef je het. Met een slechte ademhaling blijf je in leven, maar functioneer je wel minder.

Het voelt alsof je een dieselauto tankt met benzine. Er gaat verkeerd spul in, en dat levert minder energie op. Een goede ademhaling verhoogt je levenskwaliteit en energie.

Hier vind je een artikel en video voor een ontspannen ademhalingsoefening.

Leestip: Koen de Jong en Wim Hof – Koud Kunstje

Les 21: Wees nooit meer te druk

Gebruik de persoonlijke ontwikkeling boosters om je leven makkelijker en simpeler te maken. Wees nooit meer te druk. En als je het druk hebt, wees je dan bewust dat je dit bent. Druk zijn is een keuze. Focusmanagement is belangrijker dan timemanegement.

Een gebrek aan tijd is een gebrek aan prioriteiten.

Leestip: Tony Crabbé – Nooit meer te druk

Les 22: Integreer mini habits in je leven

Hoe ontwikkel je een gewoonte in je dagelijks leven? Goede vraag. Misschien wil je wel dagelijks mediteren, de dag beginnen met hardlopen of een gezond ontbijt. En soms lukt je dit, maar je houdt het niet vol. Op een onverklaarbare manier krijg je niet de hoeveelheid energie die jij uit je ochtend wilt halen.

Mini habits helpen je om doelen klein en behapbaar te maken. Ze werken goed bij gedragsverandering. Mini habits zijn kleine positieve gewoonten die je jezelf dwingt om iedere dag te doen. Dit hoeft maar één minuut per dag te zijn.

Leestip: Stephen Guise – Mini Habits

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

Mijn ochtendritueel is één van mijn belangrijkste mini habits geworden

.

Les 23: Ontwikkel je wilskracht

Discipline aanleren doe je door wilskracht te begrijpen. Roy Baumeister is gedragsexpert en auteur van de bestseller ‘Wilskracht’. Aan de hand van één van zijn onderzoeken leer je hoe je in twee stappen meer wilskracht kweekt.

Baumeister liet in een restaurant twee gerechten staan: groenten en chocolade. De ene groep mocht alleen de groenten eten en de andere groep de chocolade. In het experiment zag je dat de ‘groentegroep’ meer moeite moest doen om de verleiding van de chocolade te weerstaan.

Vervolgens werden beide groepen gevraagd om een onoplosbare puzzel op te lossen. De controlegroepen wisten dit niet. Welke van deze twee groepen denk je dat de oefening het langste volhield?

Veel mensen gokken op de groentegroep. Het tegendeel is waar. De groentegroep hield het maar acht minuten vol terwijl de chocoladegroep tot twintig minuten doorging. Zij hadden duidelijk meer wilskracht. Hoe kwam dit?

Je wilskracht is beperkt. De groentegroep had zijn wilskracht bij de eerste oefening al gebruikt. Eenmaal aangekomen bij de puzzeloefening hadden ze niet meer de energie en discipline om vol te houden.

Je wilskracht geldt voor alle activiteiten. Baumeister vergelijkt discipline aanleren met het trainen van je spier. Training zorgt ervoor dat je meer wilskracht en discipline ontwikkeld. Tegelijkertijd moet je ook uitrusten, want anders geef je te snel op. Dit zag je in het experiment met de puzzel gebeuren.

Begrijp de gelimiteerde en ongelimiteerde kracht van wilskracht om je levenskwaliteit te verhogen.

Leestip: Roy Baumeister – Wilskracht

persoonlijke ontwikkeling tips persoonlijke groei voorbeelden betekenis training leroy seijdel

.

 

 

 

Les 24: Train je onderbewustzijn

Om je gedrag structureel te veranderen, is enige kennis van de hersenen handig. Hoe werken de hersenen? Het is een vraag die iedereen in zijn leven tegenkomt. Je hersenen bestaan uit twee gebieden: je bewustzijn en je onderbewustzijn.

Als je een Word-bestand opent op je harde schijf, dan kun je dit bestand verwijderen, updaten of aanpassen. Zo werkt het ook met de hersenen. Train je onderbewustzijn met deze 4 stappen.

Als je gezonder wilt eten kun je gedrag veranderen door je werkgeheugen te gebruiken. Je maakt je brein bewust van de verandering. Daarna kun je gedrag door training, herhaling en oefening in je bewustzijn veranderen.

De hersenen houden van efficiëntie. Ze kiezen altijd voor de makkelijkste weg. Dat is ook de reden waarom veel mensen het lastig vinden om regelmatig te bewegen, sporten of te stoppen met roken.

Voor je onderbewustzijn is dit de makkelijkste manier om je iets te laten doen.

Leestip: Michael Pilarczyk – Master Your Mindset

Les 25: Zet je standaard met leefregels

Leefregels zijn min of meer afspraken met jezelf over ‘hoe je dagelijks wilt leven’. Normaal gesproken denk je niet bewust na over deze principes.

Een voorbeeld van een richtinggevend principe: “Ik sta elke ochtend om 6 uur op en werk het eerste uur aan mijn persoonlijke ontwikkeling.” Door deze afspraak met jezelf te maken zorg je ervoor dat je voortaan altijd tijd aan jezelf besteed.

Door je leefregels te benoemen kun je je gedrag vormgeven. Je principes gelden als het ware als een checklist voor je gedrag. Je kunt ze gebruiken bij het maken van alledaagse beslissingen. Jij bepaalt hoe je wilt zijn en dat kun je met je checklist checken. Wat zijn jouw leefregels?

Leestip: Stephen Covey – De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap

Les 26: Start met de 1 minuutactie

Heb jij ook zoveel plannen en ideeën? Vind je het lastig om in actie te komen? Dan ben je lang niet de enige!

Al jaren leer ik anderen hoe zij met kleine stappen grote resultaten bereiken. Dat doe ik me t behulp van de 1 minuutactie.

De 1 minuutactie is een kleine positieve actie die je elke dag zet in de richting van je belangrijkste doel.

Het is een goede methode om jezelf snel en effectief in beweging te zetten. Deze regel is goed te combineren met het integreren van mini habits in je leven.

Leestip: Robert Maurer – De Kunst Van Kaizen

.

.

Het laatste verhaal: dagelijks blijven groei met de persoonlijke ontwikkeling tips

Discipline. Het is één van mijn sterkste punten geworden. Ik zeg ‘geworden’, omdat het een vaardigheid is die ik heb geleerd. Het is niet iets wat ik van nature had.

Vanaf het moment dat ik naar het voortgezet onderwijs ging, zeiden mijn ouders altijd dat het belangrijk was om goed je best te doen op school. Ik was zo jong dat ik amper wist wat het betekende om naar school te gaan.

Maar de woorden van mijn ouders kwamen binnen. Vanaf het eerste moment deed ik mijn best. Ik was toen 12 jaar, niet slim en ook niet getalenteerd. Andere scholieren maakten zich niet druk om hun school.

Dat deed ik wel. Mijn gebrek aan intelligentie en talent moest ik compenseren met hard werken. Met resultaat. Ik haalde goede cijfers. Ontdek hier hoe ik mijn discipline ontwikkelde in 1 minuut (en jij dit ook kunt doen).

Je kunt veel meer aanleren dan je denkt

Als mensen mij vragen waar mijn discipline en drive vandaan komen, dan weet ik het antwoord niet. Het is er gewoon. Ik denk dat het is begonnen tijdens mijn eerste schooljaren. Er waren altijd mensen beter dan ik. Andere kinderen waren knapper, slimmer en getalenteerder. Ik haalde mezelf altijd omlaag.

Op jonge leeftijd dwong ik mezelf te stoppen met gamen. Bovendien overwon ik later mijn faalangst en bouwde ik mijn zelfvertrouwen verder op. Mijn uitverkiezing tot Beste Student 2015, de prachtige studiejaren, mijn droomreis door Zuidoost-Azië, de Marathon van Amsterdam, de 1 Minuut Community en het locatie onafhankelijk werken.

Alles wat ik heb gedaan is het resultaat van keihard werken geweest.

Persoonlijke ontwikkeling tips toepassen in de praktijk voor dagelijkse groei

Voor mij is het harde werken begonnen met het ontwikkelen van discipline. Er was simpelweg geen andere mogelijkheid om resultaten te boeken. Als je minder talent hebt en je wilt iets maken van het leven, dan moet je dat met hard werken doen.

Die les wil ik graag met je delen, omdat ik juist daarom geloof dat je bewust aan je eigen succes en geluk kunt werken. Het is mijn missie om je te inspireren in kleine stappen jouw mooiste doelen te bereiken. Dat kan al met slechts 1 minuut.

Persoonlijke ontwikkeling tips toepassen in de praktijk mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut. Vergeet ook zeker niet om de persoonlijke ontwikkeling boekentips uit dit artikel te lezen.

Enjoy the ride. Veel succes en geluk met je persoonlijke ontwikkeling!

.

Persoonlijke ontwikkeling boeken en leestips om mee te starten