Balans vinden in je leven

Balans vinden in je leven kan erg moeilijk zijn. Tegenwoordig is er overal afleiding om je heen en tegelijkertijd moet je voldoen aan de heersende prestatiemaatschappij. Je moet sporten, gezond eten, tijd vrijmaken voor vrienden, kinderen, familie en wilt het liefst ook nog tijd voor jezelf hebben.

Hoe vind je de juiste balans in je leven?

4 G’s als levensrollen

Je leven opdelen in levensrollen is een goede manier om de juiste balans te vinden in je leven. In de basis zijn er vier levensrollen die ieder mens belangrijk vindt.

Deze levensrollen zijn de belangrijkste rollen die wij als mensen hebben. Ze zorgen voor balans in ons leven. Een topsporter kan al zijn aandacht richten op zijn sport (gezondheid), maar als zijn relatie niet lekker loopt zal hij nooit optimaal kunnen presteren. De focusrollen vormen een samenhangend geheel. Je wilt deze vier rollen in orde hebben om controle en balans over je leven te houden. De vier focusrollen die we onderscheiden:

1 Gezondheid

Wat gebeurt er als iemand ontevreden is over zijn of haar gezondheid? Juist. Mensen voelen zich sneller moe en onzeker. Hun zelfvertrouwen neemt af. Iedereen wil bewust of onbewust voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanning in het leven. Gezondheid is de belangrijkste levensrol om meer energie te krijgen en een belangrijke voor balans vinden in je leven.

2 Geld

Wat gebeurt er als iemand ontevreden is over zijn of haar werk? Juist. Mensen voelen zich sneller moe en negatief. Ze worden nukkig. Bij thuiskomst klagen ze over hun manager, taken en de lage waardering die zij binnen het bedrijf krijgen. Werk is de belangrijkste levensrol om financiële zekerheid te creëren. Balans vinden in je leven kun je niet doen zonder geld.

3 Geluk

Wat gebeurt er als iemand ontevreden is over zijn of haar relaties? Juist. Mensen voelen zich sneller moe en zitten minder lekker in hun vel. Relaties kunnen je zowel energie geven als kosten. Ze vergen meer energie dan je denkt! Relaties zijn de belangrijkste levensrol om je gelukkig te voelen.

4 Persoonlijke groei

Wat gebeurt er als iemand ontevreden is over zijn of haar persoonlijke groei? Juist. Mensen voelen zich saai en verveelt. Ieder mens heeft een vorm van groei nodig. Wat staat er op jouw bucketlist? En wanneer keek je er voor de laatste keer naar? Wat wil jij ‘ooit’ nog eens doen? Persoonlijke groei is de belangrijkste levensrol om het beste uit jezelf te halen.

Het is essentieel dat je doelen stelt op basis van ieder van deze levensrollen. Alleen op deze manier kun je elke dag weten hoe jij jezelf in balans kunt houden. Balans vinden in je leven doe je door na te denken over je belangrijkste levensrollen.