Droomlijn

Droomlijn is een methodiek voor het ontwerpen van je eigen leefstijl. Bedacht door Timothy Ferriss,  één van de pioniers op het gebied van Lifestyle Design. Droomlijnen wordt zo genoemd omdat het gaat om het toepassen van tijdlijnen op wat de meeste mensen als dromen beschouwen. Bij een droomlijn definieer je voor jezelf wat je gelukkig maakt.

Je toekomst vormgeven met een droomlijn

Droomlijnen is leuk en het is moeilijk. Hoe moeilijker het is, hoe harder je het nodig hebt. De methodiek bestaat uit drie stappen om je eigen leefstijl te ontwerpen:

  1. Definiëren van drie categorieën dromen

Maak een tijdlijn van zes maanden en één van twaalf maanden. Noem vijf dingen die je graag wilt hebben, zijn en doen. Dit zijn de drie categorieën dromen. Bedenk op ieder van de categorieën vijf dingen.

Als het je moeite kost om te bedenken wat je in bepaalde categorieën wilt, zoals de meeste mensen, bedenk dan wat je haat of vreest en schrijf het tegenovergestelde op. Schrijf zonder beperkingen. En schrijf alles op wat je wilt hebben, zijn en doen.

  1. Kwantificeren van kosten

Na het definiëren van je dromen is het tijd om de kosten in kaart te brengen. Eerst stel je kleine doelen op je grote dromen. En dan gebeurt er vaak iets opmerkelijks: je dromen zijn niet onmogelijk en kosten vaak minder geld dan je denkt.

Ferriss geeft het voorbeeld van een taal leren. Dit is een grote droom. Door het in kleine doelen op te splitsen, kwam Ferriss tot de conclusie dat hij vijftien minuten per dag met iemand moet praten die de taal machtig is. Een andere manier is om elke dag dertig woorden te leren. In beide gevallen maak je geen kosten.

  1. Definiëren van acties

In de derde stap zet je vage dromen om in concrete acties. Je weet wie je wilt zijn, wat je wilt hebben en wat je wilt doen. Je weet ook wat voor kosten je maakt voor elke droom. In sommige gevallen zal dit niets zijn.

Wat voor acties kun je vandaag doen? Je kan dagelijks tijd vrijmaken voor een aantal van je dromen. Zelfs als dat vijftien minuten per dag is. In vijftien minuten kun je dertig woorden leren. Na een jaar ken je meer dan duizend woorden van de taal die je wilt leren.

Droomlijnen

Met droomlijnen kun je je doelen sneller en makkelijker bereiken. Je bent in staat om meer te doen in minder tijd. Volgens Ferriss een productiviteitsmethode voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen.

Meer Lifestyle Design Artikelen

Boekentips Lifestyle Design