Hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Hoe maak ik een persoonlijk ontwikkelingsplan? Een levensplan? Hoe blijf ik me bezighouden met persoonlijke ontwikkeling? Vragen die mensen met een groei mindset veelvuldig bezighouden. In dit artikelen leggen we de basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan uit.

Kompasmoment

Al jarenlang hou ik me bezig met de vraag ‘wat maakt het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle mensen?’ En één van de dingen die me het meeste opvielen zijn hun kompasmomenten.

Succesvolle en gelukkige mensen nemen regelmatig de tijd voor zichzelf. Niet voor hun vakantie maar voor ZICHZELF. En daarmee bedoel ik tijd voor hun levensplannen.

Pas daarna plannen zij hun tijd in. Er zit dus een doel achter hetgeen ze aan het doen zijn. Deze mensen nemen minstens 1 dag per jaar de tijd om te bepalen wat zij met de rest van hun 364 dagen gaan doen.

Klinkt logisch zouden we zeggen. Toch ken ik weinig mensen die dit doen. Een moment om te werken aan je persoonlijk ontwikkelingsplan. Of je nu een hbo student bent of een doorgewinterde manager die zijn loopbaanplanning wil maken.

We willen een doel hebben in ons leven. Belangrijker nog is dat we er een gewoonte van maken om ieder jaar een kompasmoment voor onszelf in te plannen.

Puur voor ons eigen belang. En stiekem hebben anderen ook behoefte aan een beetje duidelijkheid van onze kant. Win-win dus.

IK BV-strategie

Vergelijk jezelf met een BV. Waarom maken grote bedrijven ieder jaar de balans op van hun bedrijf? Precies. Om te kijken of alles nog goed functioneert. Of het bedrijf nog wel goed of juist minder goed draait.

Kijk nu eens naar jezelf. Wat doe JIJ om te kijken of je nog goed functioneert? Wat is jouw moment voor een IK BV-strategie? Wanneer neem jij de tijd om je doelen, plannen en acties op papier te zetten?

Ik noem dit moment ook wel het kompasmoment. Het moment waar je kijkt waar je nu staat én waar je naartoe wilt. Waar wil jij dat het kompas naartoe draait? Wat word de richting voor het komende jaar?

Kortom: wat word je focus?

Fundering huis

De jaarplanning zijn de pilaren van het huis. Deze moeten erg stevig zijn, en elke pilaar moet sterk genoeg zijn om andere pilaren op te vangen.

Vergelijk de 4 G’s met vier pilaren. Stel je voor dat er één pilaar omvalt. Dan moeten de andere drie pilaren in staat zijn om het huis te laten staan.

En dat doen we met onze jaarplanning. Dit is de tijd waarin we onze pilaren extra kracht geven.

Jouw persoonlijk ontwikkelingsplan schrijven

Wil je weten hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan schrijft? Start met een kompasmoment. Pak een leeg vel papier en schrijf de volgende opdrachten uit:

  1. Wat zijn je vier belangrijkste jaardoelen?
  2. Waarom zijn dit je vier belangrijkste jaardoelen?
  3. Hoe wil je deze vier belangrijkste jaardoelen bereiken?
  4. Wat is je plan om dit te doen?
  5. En wat is een eerste actie die je NU kunt ondernemen richting dit doel?

Zo. Maak het schrijven van een persoonlijk ontwikkelingsplan niet moeilijker dan het is. Neem een dag vrij. Stel jezelf een paar goede vragen. En neem de tijd om deze rustig te beantwoorden.

Jouw kompasmoment is één van de meest waardevolle dagen van het jaar. En daar kom je pas veel later achter. Zo werkt dat nu eenmaal met belangrijke dingen.

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van je doelen.