Persoonlijke Leerdoelen

Persoonlijke leerdoelen voorbeelden helpen om je persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen en het beste uit jezelf te halen. Maar wat zijn persoonlijke leerdoelen? En hoe werken persoonlijke leerdoelen in je eigen voordeel?

Persoonlijke leerdoelen: 3 kenmerken

Bij persoonlijke leerdoelen gaat het om drie belangrijke kenmerken waarmee we de woorden ‘persoonlijke leerdoelen’ onderscheiden:

  1. Persoonlijk. Je stelt leerdoelen op die gaan over jou als persoon. Alleen jij bent verantwoordelijk voor deze doelen en niemand anders. Deze doelen hebben altijd een ‘ik’ in zich. Bijvoorbeeld: IK wil 10 kilo afvallen.
  2. Leren. Het belangrijkste bij het formuleren en bereiken van doelen is het leerproces. Persoonlijke groei staat centraal, niet het doel zelf.
  3. Doelen. De kracht van doelen ligt in de eenvoud. Doelen geven je richting. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat het opschrijven van je doelen al tot betere resultaten leidt. Door na te denken over je doelen geef je een diepere betekenis aan je leven. Het geeft antwoord op de vraag: ‘wat wil ik écht?’ En de praktische vraag: ‘wat ga ik vandaag doen om te worden wie ik wil zijn?’

Persoonlijke leerdoelen voorbeelden en ervaringen

Hoe breng je deze drie belangrijke kenmerken in de dagelijkse praktijk? Er is een 5 stappenplan die je helpt om je persoonlijke doelen vorm te geven of je kunt afkijken bij voorbeelden van andere inspirerende en succesvolle mensen. Hieronder vind je voorbeelden van persoonlijke leerdoelen:

  • Ik stel mezelf elke dag de vraag ‘Als vandaag de laatste dag van mijn leven was, zou ik dan willen doen wat ik van plan was te doen vandaag?’ (CEO Apple Steve Jobs)
  • ‘Ik wil dat we iedere klant bij naam kunnen noemen. Dat is mijn belangrijkste doel’ (CEO Starbucks Howard Schultz)
  • ‘Ik wil iedere ochtend opstaan met dankbaarheid en positieve energie’ (één van de beste motivatiecoaches ter wereld Tony Robbins)

Zoals je ziet lijken de leerdoelen groot en lastig. Maar dat zijn ze niet. Het gaat namelijk om leerdoelen die je elke dag moet uitvoeren. Kleine doelen helpen je sneller vooruit. Elke dag stelt Steve Jobs zichzelf deze vraag, spreekt Schultz zijn medewerkers aan op hun gedrag en doet Tony Robbins zijn dankbaarheidsoefeningen.

Persoonlijke leerdoelen lijken makkelijk, maar zijn dat niet. Ze gaan over gedragsverandering en gewoontes. Dingen die je niet zomaar aan jezelf veranderd. Leerdoelen gaan over ‘ik’, leren en doelen stellen.

Meer persoonlijke leerdoelen tips

Boekentips artikel