Persoonlijke Visie Schrijven

Een persoonlijke visie schrijven als de kompas voor je leven. Zou dat niet geweldig zijn? Een kompas die aangeeft wat echt belangrijk voor je is? Maar wat is een persoonlijke visie? Hoe ziet zoiets er precies uit? Veel mensen komen niet aan hun belangrijkste doelen toe. Dat is niet gek. Overal om ons heen bevindingen zich afleidingen. Met een persoonlijke visie geef je richting aan je eigen leven.

De persoonlijke visie als kompas

Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Wat wil je over 5 jaar bereiken? En wat zijn de drie belangrijkste waarden in je leven? De antwoorden op deze vragen vormen jouw persoonlijke visie. Laten we even terug gaan naar het begin. Wat is een visie eigenlijk?

‘Visie is een droom en de energiebron tot actie’

Visie zorgt voor actie. Collins & Porras (1994) beschrijven visie in hun boek ‘Built to Last’ als een klok. Volgens hun is het een klok gebaseerd op menselijke idealen. Het is een klok met een ziel. Typerend voor deze metafoor is dat ieder mens een eigen klok bepaald. Het schrijven van je persoonlijke visie kun je vergelijken met de klok. Als je bepaalde dingen wilt veranderen, verander dan ook je visie!

‘Hoe ziet jouw klok eruit?’

Aan het (denk)werk met de persoonlijke visie!

Wat maakt mensen gelukkig? Er is veel onderzoek gedaan naar deze vraag en onderzoek geeft aan dat er vier factoren zijn die voor ieder mens gelden:

  1. Iedereen wil voldoende lichaamsbeweging, gezond eten en ontspanning.
  2. Iedereen wil gepassioneerd werken en geld verdienen.
  3. Iedereen wil waardering en liefde ontvangen.
  4. Persoonlijke groei. Iedereen wil zich ontwikkelen en uniek voelen.

Iedereen kan zich hier in vinden, maar wat doen we nu werkelijk met deze informatie? Wat voor cijfer geef jij jezelf op deze vier ‘geluksfactoren’? Laten we gezondheid als voorbeeld nemen:

  1. Hoe tevreden ben je over jouw gezondheid? (geef een cijfer op de schaal van 1 op 10)
  2. Hoe wil je dat jouw gezondheid er over 5 jaar uit ziet?
  3. Als je wist dat vandaag jouw laatste dag van leven was, wat zou je dan aan je gezondheid doen?

Pas de vragen ook toe op de andere drie levensrollen. Schrijf je levensrollen op zodat je deze kunt toevoegen aan je persoonlijke visie. Zo weet je beter waar je aandachtspunten liggen.

Het geluksgevoel creëren met een persoonlijke visie

Beantwoord deze vragen voor jezelf en doe dit ook voor jouw werk, relaties en persoonlijke groei. Ja, ik weet het. Het vergt flink wat denkwerk! Na dit denkwerk weet je wat je dagelijks te doen staat. Werken aan de door jou genoteerde ‘geluksfactoren’!

Schrijf je persoonlijke visie op een A4’tje en hou deze bij je in het dagelijks leven. Als je elke dag terugblikt op je persoonlijke visie zul je meer overzicht krijgen. En met overzicht is het makkelijker om focus en balans te houden in je leven. Je persoonlijke visie schrijven is te vergelijken met het instellen van je navigatiesysteem.

Plotseling weet je waar je elke dag naartoe wilt. Hoe meer je je persoonlijke visie herhaalt, des te beter je deze gaat onthouden. Na verloop van tijd kun je op de automatische piloot werken aan je eigen leven. En mocht je navigatiesysteem uitvallen, dan heb je altijd nog je kompas achter de hand. De kompas is de automatische piloot.

Schrijf je persoonlijke visie en stel jezelf de vraag: wat is mijn persoonlijke kompas?

Meer tips


Boekentip Artikel