Persoonlijke vragen leiden tot zelfinzicht. Dit is handig om te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. We vinden het vaak lastig om écht te weten wat we willen. Dat is ook niet gek. De juiste vragen stellen is een vak apart. Vergroot je zelfinzicht met 4 do’s!

Verdwaald raken

Heb je ooit geprobeerd een legpuzzel te maken zonder het plaatje dat de puzzel weergeeft te zien? Zoiets gebeurt er als je je leven probeert te leven zonder je gewenste uitkomsten te kennen.

We kennen allemaal mensen die voortdurend verdwaald lijken te zijn in een mist van verwarring. Nu eens gaan ze één kant op, dan een andere. Ze proberen iets, en glijden dan af naar iets anders. Ze lopen een pad af, en keren plotseling om. Hun probleem is eenvoudig: ze weten niet wat ze willen. Je kunt geen doel raken als je niet weet wat het doel is.

Het nut van zelfinzicht

Met persoonlijke vragen kun je vastleggen wat je wilt en hoe je dit kunt waarmaken. Ken je je doelen, dan geef je de hersenen een duidelijk beeld van de informatie die door het zenuwstelsel wordt ontvangen. Dit doel wordt door je brein gezien als een prioriteit. Je zendt duidelijk boodschappen uit die worden ontvangen.

De essentiële succesformule

Tony Robbins beschrijft in zijn bestseller ‘Je ongekende vermogens’ een formule voor meer zelfinzicht. De formule bestaat uit veel persoonlijke vragen en noemt hij de essentiële succesformule. De essentiële succesformule is een methode om je droomleven op papier te zetten. Je leert om je beperkingen los te laten en te denken in mogelijkheden.

De succesformule is meer dan dromen alleen. Je leert na te denken over je leven. Dat klinkt simpel, maar volgens Robbins doen veel mensen dit niet of zeer beperkt.

Ontwerp je eigen leven

Zo is het bijvoorbeeld opvallend hoe weinig mensen een plan hebben voor hun leven, een levensplan. We besteden meer tijd aan het plannen van onze vakantie dan aan de planning voor ons leven. Raar, maar waar.

Waarom weet 95% van de mensen wel de bestemming van hun volgende vakantie, maar niet de bestemming voor hun leven?

4 persoonlijke vragen

De kern van de succesformule van Tony Robbins bestaat uit vier vragen die je helpen om na te denken over de eindbestemming van je leven. Na de vier vragen weet je precies wat je wilt en nog belangrijker: wat je vandaag kunt doen om te krijgen wat je wilt!

1 Wat zijn je doelen en dromen?

Maak een lijst van je dromen en doelen. In stap 1 kom je los van je beperkingen. Beperkte doelen creëren beperkte levens zo schrijft Robbins in zijn boek. Probeer op dit moment niet te bepalen of je dromen en doelen reëel zijn en of je ze gaat halen. Schrijf alles op, in korte bewoordingen en houd je pen in beweging.

Laat je geest vrij dwalen. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Je doelen kennen is de eerste sleutel naar het bereiken ervan. Word je bewust van het gevoel van vrijheid terwijl je dit doet.

Je kunt de volgende drie vragen gebruiken om je dromen op papier te zetten:
1 Hoe ziet je ideale leven eruit?
2 Wat zou je doen als geld geen enkele rol speelde?
3 Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?

2. Wat zijn je vier belangrijkste doelen voor dit jaar?

Schrijf je vier belangrijkste doelen op en noteer waarom je ze dit jaar absoluut wilt bereiken. Wees duidelijk, consistent en positief. Laat jezelf weten waarom je zeker bent dat je deze doelen kunt bereiken en waarom het belangrijk is dat je dat doet.

Waarom we iets doen is belangrijker dan wat we doen. Redenen zijn het verschil tussen iets leuk vinden en 100% passie hebben voor wat je doet. Het is het verschil tussen wel of geen motivatie om in actie te komen.

3. Wat heb je nodig?

Schrijf een plan om je doelen te behalen. Wat heb je nodig voor je doelen? Discipline? Een effectieve indeling van je tijd? Een grote hoeveelheid specialistische kennis? Iedereen heeft sterke punten. Schrijf een paar alinea’s of een pagina over alle sterke punten die je kunt inzetten.

4. Wat houd je tegen?

Je kunt weten wat je wilt, waarom je het wilt en wie je moeten helpen. Maar het kritieke ingrediënt dat uiteindelijk bepaalt of je zult slagen is ACTIE. Om in beweging te komen, moet je volgens Robbins een stapsgewijs plan creëren en weten wat je tegenhoud om dat plan uit te voeren.

Één van de redenen dat mensen het niet geweldig doen in het leven, is dat succes meestal verborgen zit achter hard werken. En het goed plannen en werken aan doelen is hard werken. Het is gemakkelijk dit soort zaken te laten zitten en in de val te lopen van ‘de kost verdienen’ in plaats van ‘je leven ontwerpen’.

Voordelen van de Succesformule

Door de succesformule leer je anders te kijken naar je dromen en doelen. Wat je aandacht geeft groeit. Je denkt na over wat je wilt, bepaalt je eindbestemming en begint aan je reis. Robbins ontdekte de volgende voordelen van mensen die de succesformule toepassen:

  1. Meer controle. Je ontwerpt je eigen leven in plaats van dat anderen dit voor je doen.
  2. Meer energie. Je weet exact wat je wilt en dat maakt je enthousiast.
  3. Meer voldoening. Je weet nu wat belangrijk voor je is en kunt daar dagelijks aan werken.
  4. Meer focus. Je richt je aandacht op je doelen. En wat je aandacht geeft groeit.

5 oefeningen Succesformule

  1. Maak een lijst van je dromen en doelen.
  2. Neem de vier belangrijkste doelen voor dit jaar.
  3. Schrijf minstens drie dingen op die je nodig hebt om je doelen te behalen.
  4. Schrijf minstens drie dingen op die je tegenhouden om je doelen te behalen.
  5. Bekijk je doelen elke week.

Hoe zet jij de kracht van persoonlijke vragen in? Wat voor antwoorden geef jij op de vier vragen? Laat het ons hieronder weten en inspireer anderen met je verhaal!

Meer zelfinzicht tips