Persoonlijke waarden opstellen: leven op je eigen voorwaarden

Persoonlijke waarden opstellen is nodig om verantwoordelijkheid over je eigen leven te nemen.  Het zijn je eigen regeltjes waarmee je bepaald hoe jij wilt leven. Ze motiveren en sturen je in de juiste richting. Waarden dragen bij aan je persoonlijk succes en geluk!

‘The quality of your communication is the quality of your life. ‘– Tony Robbins

Omgaan met tegenslagen

Niet alles in het leven loopt zoals je het graag zou willen. Je maakt fouten, er zijn ellendige dingen, op een dag wordt het je even teveel en je weet niet waarom.

Het is zoals het is. Iedereen heeft dit soort dagen, weken en misschien zelfs jaren. Hetzelfde geldt voor angsten. Iedereen heeft angsten.

Uiteindelijk gaat het erom hoe we met die slechte dagen, gevoelens en angsten omgaan. Persoonlijke waarden opstellen helpen je om de minder leuke dingen een plek te geven. Om meer balans te vinden in je leven.

In de video hieronder ontdek je beter hoe je dit doet. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Leven volgens je eigen standaard

Slechte dagen worden meer slechte dagen als je niet goed voor jezelf zorgt. Soms voelt het alsof iedereen iets van je wil. Je kinderen, partner en vrienden willen allemaal tijd met je doorbrengen. Je mobiel wil dat ook. En ergens vind je het ook een prettig idee om even tijd voor jezelf te hebben. Hoe ga je hiermee?

Als je geen plannen maakt voor je eigen leven, word je geleefd door de plannen van anderen. Plannen maken doe je door te beginnen bij de kern. De kern zijn jouw wortels. Een boom kan niet groeien zonder wortels.

Die wortels zijn je persoonlijke waarden. Als je niet weet wat je standaard is, waar je naartoe wilt en wie je wilt zijn, hoe kun je dan leven volgens je eigen standaard? Je eigen plannen?

Persoonlijke waardensysteem

Wat zijn waarden? Waarden zijn onze persoonlijke overtuigingen over wat het belangrijkste voor ons is. Over wat we goed en fout vinden. Je hele leven heb je voortdurend nieuwe vriendengroepen gecreëerd, nieuwe waarden geaccepteerd of waarden overgedragen aan anderen.

Waarden vormen één van de belangrijkste hulpmiddelen om leiding te geven aan jezelf. Jezelf te sturen en motiveren. Persoonlijk succes is onmogelijk als je niet in overeenstemming handelt met je persoonlijke waarden. Ontdek hier nog meer voorbeelden van persoonlijke waarden én kernkwaliteiten. 

De kracht van persoonlijke waarden

Succesvolle mensen blijven dicht bij hun waarden. Dat maakt ze authentiek. Rosa Parks liet zich arresteren en riskeerde haar leven om op te komen voor de ongelijkheid tussen zwarte en blanke mensen. Dit zorgde voor een kettingreactie en uiteindelijk tot de afschaffing van de rassenscheiding.

Nelson Mandela nam na 27 jaar ballingschap géén wraak op zijn tegenpartij. Hij drong aan op verzoening omdat ‘nederigheid’ één van zijn belangrijkste waardes was. Mede hierdoor werd hij de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse president ooit.

Deze voorbeelden laten zien hoe krachtig je persoonlijke waarden kunnen zijn. Je leeft je leven op jouw voorwaarden. Dat is persoonlijk leiderschap. En dat begint met de communicatie met jezelf. Wat vind je écht belangrijk?

Liefde Gezondheid
Plezier Groei
Steun Vrijheid
Aantrekkelijkheid Eerlijkheid
Respect Creativiteit

.

Jouw waardenboom

Hoe ontdek je je eigen waardensysteem of die van iemand anders? Wat zijn jouw wortels? Eerst stel je een grens om de waarden die je zoekt. We hebben vaak verschillende waarden voor onze gezondheid, werk, relaties en persoonlijke groei.

De vraag die je kunt stellen is: ‘Wat is voor jou het belangrijkst in een persoonlijke relatie?’ Iemand kan antwoorden: ‘Het gevoel van vertrouwen’. Dan vraag je: ‘wat is er belangrijk met betrekking tot vertrouwen?’ Waarop de ander kan antwoorden: ‘Dat ik op iemand kan bouwen’. Dan kun je vragen: ‘wat is het belangrijkste aan iemand waar je op kunt bouwen?’ De ander zou kunnen antwoorden: ‘het gevoel van vreugde’.

Door voortdurende te blijven vragen: ‘Wat is het belangrijkste?’ begin je een lijst met waarden te krijgen. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen, is vragen welke van de waarden belangrijker is. Vraag: ‘Wat is belangrijker voor jou: het gevoel van vertrouwen of vreugde?’

De waardenlijst: persoonlijke waarden opstellen

Doe dit voor alle waarden die je bij de eerste vragen bent tegengekomen. Je kunt de oefening ook bij jezelf doen. Prioriteer vervolgens de lijst totdat je een top 4 hebt gemaakt. Dat zijn je belangrijkste vier persoonlijke waarden. Doe deze oefening nu voor jezelf.

Voorbeelden van waarden:

.

Onze waarden veranderen als we onze doelen of ons zelfbeeld veranderen. Als je je als doel stelt om je inkomen te verdubbelen, heb je heel andere prioriteiten en waarden dan iemand die als doel heeft om te zorgen voor het gezin.

Inzicht en helderheid

Een systeem opstellen is niet genoeg. Nu je je bewust bent van je persoonlijke waarden kun je de tijd nemen om na te gaan wat dat betekent. Stel dat je belangrijkste waarde ‘groei’ is.

Wat betekent groei voor je? Wat is je definitie van je groei? Wanneer spreek je van groei? Wat moet er gebeuren voordat je groeit? Wat kun je doen om te groeien? Hoe weet je dat je groeit?

Je antwoorden op deze vragen vormen je persoonlijke regeltjes. Het zijn de regeltjes waar je voor wilt leven. Regels die je leven verbeteren. Ik noem deze leefregels. Een ander woord zou kunnen zijn je persoonlijke normen. Ontdek wat jij écht wilt met deze 2 geheime formules. 

3 Oefeningen voor het opstellen van persoonlijke waarden

  1. Noteer de volgende vier belangrijke levensrollen: gezondheid, werk, relaties en persoonlijke groei.
  2. Stel vervolgens bij ieder van de levensrollen de volgende vraag: ‘Wat is voor jou het belangrijkste in je gezondheid?’ Herhaal deze vraag voor elk van de rollen. Blijf de vraag herhalen totdat je waarden hebt gevonden waar je sterke positieve gevoelens bij voelt.
  3. Schrijf onder elk van de levensrollen drie leefregels. Dit zijn de regels die je elke dag wilt toepassen om te leven op je eigen voorwaarden.

Persoonlijke waarden opstellen en het proces (blijven) herhalen

Éen keer persoonlijke waarden opstellen is leuk, maar dat is niet voldoende. Gedurende je leven ontwikkel jij je en dat betekent ook dat jouw waarden zich in een andere richting kunnen ontwikkelen. Het is daarom aan te raden regelmatig te reflecteren op je waarden. Passen ze nog bij wie jij bent?

Jouw persoonlijke waarden toepassen in je dagelijks leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Wat doe je elke dag om volgens deze waarden te leven? Laat het ons hieronder weten en inspireer anderen met je verhaal!

.

Boekentips artikel