Waarom leg ik de lat zo hoog voor mezelf?

Waarom leg ik de lat zo hoog voor mezelf? Deze vraag kregen we de laatste tijd steeds vaker. Grote doelen en dromen zijn natuurlijk mooi. Maar kunnen we het onszelf ook te gek maken? En wat is de oplossing?

Te hoge verwachtingen van jezelf

Jij bent iemand die altijd beter wil presteren, en altijd meer wil. Dat hoeft niet perse om meer geld te gaan.

Het gaat voor jou om persoonlijke ontwikkeling. Nog sneller groeien. Nog beter worden. Nog meer willen. En dan opeens komt de vragen naar boven: waarom wil leg ik de lat zo hoog voor mezelf?

Opeens loop je tegen een plafond aan. Is dit alles? Waarom leg ik de lat zo hoog voor mezelf? En waarom maak ik me hier zo druk om? Leg de lat op jouw hoogte.

Hoe leg je de lat lager?

Dit is een goede vraag. Sta even stil bij waar je nu staat, en stel jezelf deze vraag nogmaals. Hoe leg je de lat lager?

Allereerst is het goed om te kijken waar die hoge verwachtingen vandaan komen. Hoe zijn ze ontstaan?

Te hoge verwachtingen van jezelf heeft te maken met angst. Vaak veroorzaakt door prestatiedruk. Waar komt die prestatiedruk vandaan? Wil jij je aan anderen bewijzen? Of komt het uit jezelf?

Onderzoek dit eerst goed bij jezelf. Pas daarna kun je kijken hoe jij de lat lager kunt leggen voor jezelf. Schrijf de antwoorden van de vragen op papier. Of bekijk de 3 Krachtigste Technieken voor een sterke mindset.

Tips om de lat minder hoog te leggen voor jezelf

Als de oorzaak duidelijk is kun je aan de slag met de tips. Hieronder vind je tips om de lat minder hoog te leggen voor jezelf:

  1. Wees realistisch over waar je nu staat. We onderschatten vaak de kracht en energie die het kost om een doel te bereiken. Een marathonlopen kan een marathon lopen. Iemand die net begint met hardlopen kan dit niet. Waar sta jij nu? En hoever staan je doelen van je af?
  2. Plan ME time. Dit is een blok waarin je de tijd voor jezelf neemt. In dit geval is het goed om in die tijd helemaal niets te plannen. We hoeven ook niets van onszelf in dit blok. Dit creëert rust. Misschien niet direct omdat we eraan moeten wennen om niets te doen.
  3. Kijk naar jezelf. Wat wil je écht? Waarom doe je wat je doet? Waar wil je naartoe? Wat zijn je dromen? Denk daarbij niet aan anderen. Wat wil jij? Maak je eigen plannen.
  4. Denk kleiner. De lat hoog leggen is goed, maar in jouw geval wil je deze juist kleiner maken. Je doelen mogen net zo groot blijven. Dat is juist goed. Bouw alleen meer kleine tussenstappen in. Hoe je dit doet kun je leren met De Magie van 1 Minuut tool.

Wil je nog meer tips over dit onderwerp?

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over doelen stellen, uitstelgedrag en mindset.