Positiever worden? Positief denken helpt je leven leuker te maken. Leer 7 praktische oefeningen om negatieve gedachten uit je leven te gooien.

‘’Keep your face to the sunshine and you cannot see a shadow’’ – Helen Keller

Jij bepaalt zelf hoe je over iets denkt

Er bestaat geen goed of fout. Het is de betekenis die je ergens aangeeft die bepaalt of je iets goed of fout vindt. Gedachten overkomen je niet, je creëert ze. Zowel negatieve als positieve gedachten ontstaat doordat je ze toelaat.

Het toeval wil dat we negatieve gedachten beter onthouden dan positieve. We zullen dus harder moeten werken om positiever in het leven te staan.

Geef jezelf de tijd. Positiever worden doe je niet in één dag. Positiever worden is een levensstijl, en een levensstijl wordt ontwikkeld door onze gewoontes. De dagelijkse dingen die we in ons leven doen.

Positiever worden: 7 tips

Je goed in je vel voelen begint met het aantrekken van positieve energie. Hieronder vind je 7 tips die je kunnen helpen:

1. Ga positief slapen

Begin een nieuwe dag de dag voordat deze komt. Onze eerste gedachte de volgende dag is onze laatste gedachte voordat we gaan slapen. Denk aan iets positiefs voordat je naar bed gaat. Sluit je dag bijvoorbeeld af met de vraag ‘waar ben ik vandaag dankbaar voor geweest?’

2. Word positief wakker

Wat is het eerste dat je doet in de ochtend? Begin je met koffie? Bekijk je eerst de nieuwe berichten op de mobiel? Dat kan ook anders wil je positiever worden. Als het goed is word je door de eerste tip al positiever wakker. Een volgend niveau is om een positief ochtendritueel in je dag te bouwen. Hoe jij je dag begint, zet de toon voor de rest van de dag.

3. Stop jezelf te vergelijken met anderen

Kijk naar jezelf. Wat wil je graag doen? Wat gaat je positiever maken? Doe dat. Simpeler kunnen we het niet maken. Richt je op je eigen doelen en niet op wat andere mensen over je zeggen.

4. Voed jezelf met gezonde en inspirerende gedachten

We weten allemaal dat we ons lichaam trainen met gezonde voeding, regelmatige beweging en voldoende ontspanning. Hetzelfde geldt voor je gedachten. Je kunt je gedachten gezond houden door mediteren, visualiseren en inspirerende boeken lezen. Positiever worden gebeurt door positieve gedachten te creëren.

5. Je eigen peptalk

Krachtige positieve affirmaties helpen je om meer zelfvertrouwen op te bouwen en positief te leren zijn. Affirmaties zijn goede gewoontes die horen bij een gezonde en positieve levensstijl.

6. Deel positiviteit

Deel positieve dingen met andere mensen. Dit is een goede manier om focus te houden op positiever worden. Schrijf kaarten, berichten op Facebook of bel met vrienden over je positieve gedachten. Maak er een gewoonte van om positiviteit uit te stralen.

7. Wees realistisch positief

Oké. Na het toepassen van alle tips kom je bijna in een onoverwinnelijke positieve sfeer terecht. En dat is goed zolang je realistisch blijft. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Iedereen heeft slechte dagen. Het gaat erom hoe je met die slechte dagen omgaat.

Goede gewoontes volhouden

De genoemde tips zijn dingen die we allemaal graag zouden willen doen. Vaak doen we ze soms. We laten de tips liggen totdat er een crisismoment komt. Dan ‘opeens’ willen we weer positiever worden. Zo werkt het niet.

Positiever worden is een levensstijl. Goede gewoontes volhouden lukt alleen als je je elke dag concentreert op één goede gewoonte. Wil je positiever worden in je dagelijks leven? Pak één van de oefeningen uit dit artikel en doe deze de komende dertig dagen.

Download gratis de magie van 1 minuut om je resultaten te meten.

Meer positieve energie tips

Boekentips artikel