Prioriteiten stellen in je leven met 1 simpele methode (4G-systeem)

Prioriteiten stellen in je leven is misschien wel dé belangrijkste vaardigheid die je kunt aanleren. Deze vaardigheid bepaalt namelijk of jij echt het leven leidt zoals je dit wilt leven of juist niet. Heb jij moeite met prioriteiten stellen, grenzen stellen of nee zeggen? Gebruik dan de methode uit dit artikel!

Wat is prioriteiten stellen en hoe doe je dit? (+ Betekenis)

Prioriteiten stellen is een onderdeel van timemanagement waarin jij je eigen grenzen aangeeft en zelf bepaalt wat belangrijk voor je is. Vervolgens besteed je tijd aan hetgeen belangrijk voor je is. Een belangrijk onderdeel bij prioriteiten stellen is ook nee zeggen.

Prioriteiten stellen in je leven kun je doen met de krachtige methode uit de video. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

1 Krachtige methode voor prioriteiten stellen in je leven

Vind jij het lastig om prioriteiten te stellen? Weet je niet wat écht belangrijk voor je is? Of is het een uitdaging voor jou om je grenzen aan te geven? Pas dan het 4G-systeem toe.

In dit systeem stel je doelen op vier onderdelen van je leven en vanuit die methode is het een stuk makkelijker om heldere prioriteiten te stellen. Wil je meer weten over dit 4G-systeem? Lees dan hier het volledige artikel + voorbeelden over prioriteiten stellen op de 4G’s.

G1: Gezondheid

Maak een lijst van doelen en acties voor je gezondheid. Hieronder valt alles wat te maken heeft met beweging, voeding en ontspanning. Bepaal vervolgens je belangrijkste gezondheidsdoel voor dit jaar. Dat is als het ware de prioriteiten stellen oefening.

Lees je dit halverwege jaar? Stel dan doelen op tot aan het einde van het jaar. Daarna kun je opnieuw beginnen met het opstellen van jouw jaardoelen.

G2: Geld

Deze G heeft alles te maken met financiële zaken zoals financiële afhankelijkheid, onafhankelijkheid en vrijheid. Hoe verdien jij je geld? Ben je in loondienst? Heb je een eigen onderneming? Hoe zien je maandelijkse kosten en opbrengsten eruit? Kun je geld sparen en/of investeren?

Ook hier geldt: schrijf al je ‘’gelddoelen’’ op en kies je belangrijkste geld jaardoelen uit. Zo heb je de eerste twee van de vier jaardoelen al gesteld. Dit is opnieuw een goede prioriteiten stellen oefening.

G3: Geluk

Onder deze G valt alles wat te maken heeft met de 3F’s: fun, friends & family. Maak doelen op alle leuke dingen die je wilt ondernemen (fun). Daarnaast kun je hier doelen opstellen die betrekking hebben op je sociale relaties. Creëer ook hier een lijst en kies je belangrijkste prioriteit.

G4: Groei

Het groeidoel heeft alles te maken met jouw kennis, timemanagement en gewoontes. Maak een lijst van dingen waar jij graag in wilt groeien op deze gebieden en kies ook hier weer één jaardoel uit. Voorkom uitstelgedrag en neem meer actie met deze 17 krachtige tips.

.

Prioriteiten stellen in je leven maakt alles makkelijker

Op grond van de 4G’s heb je nu als het goed is vier jaardoelen gesteld. De kunst is om die jaardoelen weer kleiner te maken en per doel om te zetten naar kleinere doelen. Je kunt hier kwartaal-, maand- en weekdoelen van maken.

Zo worden de doelen nog overzichtelijker. Vervolgens is het aan jou om deze doelen iedere week in je agenda te noteren. Aangezien dit je belangrijkste doelen zijn, noem ik dit vaak je ‘’heilige doelen’’. Dat betekent dat vrijwel alle andere dingen die op je pad komen minder belangrijk zijn.

Een voorbeeld: je belangrijkste jaardoel is om je eigen bedrijf te starten. Je plant iedere week tijd in om hiermee aan de slag te gaan. Op een zeker moment vraagt een vriend of je ook een middag wilt shoppen. Nu kom je dus bij een dilemma uit waarin jij jezelf de vraag zou moeten stellen: ‘’wat is belangrijker?’’

Op basis van de prioriteiten die je eerder hebt gesteld kun je nu een antwoord geven op deze vraag. Vaak kiezen we ervoor om ‘’ja’’ te zeggen tegen deze vriend. En dat hoeft ook helemaal niet verkeerd te zijn zolang het geen (langdurige) invloed heeft op je prioriteiten. Wees je er dan alleen wel bewust van dat je op dat moment iets anders belangrijker vindt dan je prioriteit (tenzij je ‘’geluksdoel’’ natuurlijk een hogere prioriteit heeft!)

Prioriteiten stellen oefeningen blijven herhalen voor het beste resultaat

Blijf vooral de vraag ‘’wat is belangrijker?’’ stellen wanneer je voor een dilemma komt te staan. En keer dan ook terug naar je 4G-doelen. Een extra tip is om ook prioriteiten te stellen op je vier jaardoelen onderling. Zo kan gezondheid dit jaar belangrijker voor jou zijn dan bijvoorbeeld het gelddoel.

Prioriteiten stellen in je leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel