Hoe kan ik mezelf motiveren en dingen gedaan krijgen?

We hebben allemaal doelen en dromen die we graag willen realiseren. Alleen als puntje bij paaltje komt is het moeilijk om in actie te komen. En dan rijst de vraag op: hoe kan ik mezelf motiveren en dingen gedaan krijgen?

Motivatie is niet jouw antwoord

Hoewel motivatie belangrijk is, is er iets anders wat nog belangrijker is. Gewoontes.

Wij mensen hebben de neiging om alles vanuit motivatie te doen. Met motivatie is niets mis. Op één ding na: het is afhankelijk van je gevoelens.

Zit je lekker in je vel, dan kom je in actie. Perfect. Heerlijk. Alleen andersom geldt hetzelfde. Als je niet lekker in je vel zit, kom je niet in actie.

Dingen gedaan krijgen

Nu komen gewoontes om de hoek kijken. Gewoontes zijn kleine acties die jij jezelf dwingt om elke dag te nemen. Ze bepalen hoe je elke dag leeft.

Je gedrag is bepaalt door je gewoontes. En dat proces is al begonnen vanaf het moment dat je geboren bent. Het goede nieuws is dat je deze gewoontes kunt beïnvloeden.

Houding en gedrag veranderen doe je met goede gewoontes.

Wat houdt je tegen om gemotiveerd te zijn? En wat zou je kunnen doen om dagelijkse motivatie te ontwikkelen?

1: Verander je taal.

Wat zeg jij tegen jezelf als je uit bed stapt? Dat je weer een ‘leuke werkdag’ tegemoet gaat, of zeg je tegen jezelf dat je vandaag ‘mensen gaat helpen om het beste uit zichzelf te halen’. Deze twee zinnen maken een wereld van verschil.

Als je wilt sporten kun je tegen jezelf zeggen ‘dat je geen zin hebt maar wel moet sporten’, of ‘dat je gaat sporten om een geweldig, energiek en fit lichaam te creëren’. De activiteit is hetzelfde. De motivatie is anders.

2: Verander je lichaam.

Je energie is afhankelijk van je houding. Hang je met je schouders of zet jij je borst vooruit? Kijk je naar beneden of recht voor je uit?

Voel het verschil. Ga nu staan. Zet je borst vooruit, kin omhoog en kijk recht voor je uit. Maak je rug recht. Toon een glimlach op je gezicht. Maak dat een verschil met het energieniveau dat je 1 minuut geleden had? Heb je nu meer de neiging om dingen gedaan te krijgen?

De kunst van gewoontes

Je taal en lichaam veranderen doe je met gewoontes. Niet met je motivatie. Motivatie zet je in beweging en gewoontes houden je in beweging. Lees ook ‘De 3 geheimen waarom goede gewoontes ontwikkelen werkt’.

Klik hier voor meer artikelen over prioriteiten stellen