Hoe kan ik mijn tijd beter indelen?

Hoe kan ik mijn tijd beter indelen? Tijd. Het is één van de belangrijkste dingen in het leven. Maar hoe ga je ermee om? Hoe kun je zoveel mogelijk dingen in 24 uur doen? Of gaat het eerder om belangrijke dingen doen dan veel dingen? Wat is handig? In dit artikel krijg je 3 tips om aan de slag te gaan met het beter indelen van je tijd!

Tip 1: Doel

Doelen geven richting in je leven. Door deze te koppelen aan je jaardoelen zorg je er ook voor dat doelen in balans zijn.

Leer jezelf aan om prioriteiten te stellen op deze doelen én maximaal 4 doelen per jaar te kiezen. Eerst een doelenlijst maken en daarna werken aan de to do lijst.

Tip 2: Plan

Een doel zonder plan is niets meer dan een wens.

Maak voor jezelf liever een levensplan met één simpel plan voor één doel. Een jaar-, kwartaal-, week- en dagplanning zijn noodzakelijk om zowel de korte als de lange termijn aandacht te geven.

Tip 3: Actie

We zijn geneigd dingen te doen die ons worden opgedragen. Master Your Time betekent dat je juist het tegenovergestelde doet. Eerst je eigen zandkasteel bouwen met daarin je stenen (doelen/eigen plannen), en daarna het zand toelaten (afleidingen/plannen van anderen).

Leer jezelf aan om actie te ondernemen op je eigen plannen.

De houthakker en zijn zaag

Als afsluiting van dit artikel deel ik een verhaal met je die goed aansluit bij de lessen. Het gaat over een houthakker met te weinig tijd. En waarom hij er zelf voor kiest om niet meer tijd te krijgen.

‘Er was eens een houthakker aan het werk in een bos. Een wandelaar loopt door het bos en ziet de houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen.

De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot!

Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

De boodschap van dit verhaal?

Door soms de tijd te nemen voor jezelf kun je de rest van de tijd veel effectiever zijn. En dat is precies hoe jij je tijd beter kunt leren indelen.

Het houd je zaag scherp.

Wil jij ook antwoord op de vraag hoe kan ik mijn tijd beter indelen? Besteed dan tijd en aandacht aan de drie tips: stel doelen op, maak een plan en kom in actie!

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over prioriteiten stellen en focus houden.