Hoe leer ik prioriteiten stellen?

Hoe leer ik prioriteiten stellen? Prioriteiten stellen is één van de belangrijkste vaardigheden geworden van de 21ste eeuw. En één van de moeilijkste. In dit artikel leer je hoe belangrijk het is om deze vaardigheid te leren!

Prioriteiten stellen als belangrijkste vaardigheid van de 21ste eeuw

Wat wil je écht? Wat zijn je vier belangrijkste doelen op dit moment? Wat wil je dit jaar écht waarmaken? Weet jij de antwoorden op deze vragen?

De kans is groot dat je ergens hapert. Dat is niet erg. We vinden het moeilijk om te bepalen wat we écht willen.

Timemanagement: eerst de belangrijke zaken

Het is bijzonder hoeveel tijd we kunnen besteden aan onbelangrijke zaken.

  • We besteden meer tijd aan het plannen van onze vakantie dan aan het plannen van ons leven.
  • We besteden meer tijd aan social media dan aan sporten.
  • We besteden meer tijd aan mailtjes beantwoorden dan aan het grote project waar we mee bezig zijn.
  • We besteden meer tijd aan uitstellen dan aan het leren van ons tentamen.
  • We besteden meer tijd aan televisie kijken dan aan lezen.

In veel van de bovenstaande gevallen zouden we het liever andersom doen: meer tijd besteden aan wat belangrijk voor ons is.

Hoe leer ik prioriteiten stellen op mijn doelen?

Het is belangrijk om de vier belangrijkste jaardoelen voor jezelf op te stellen. Hoeveel van de 24 uur besteed je nu gemiddeld aan de vier jaardoelen? 1 uur? 4? Of 10?

Wees eerlijk naar jezelf toe. Besteedt meer van je tijd aan deze doelen en je wordt automatisch productiever. Tijdgebrek ontstaat juist door de tijd die je steekt in onbelangrijke dingen. Maak afspraken met jezelf.

Wat kan ik doen om deze onbelangrijke taken zo min mogelijk te doen, of nog beter, niet meer te doen?

Een voorbeeld: ondernemers richten zich van nature op heel veel dingen tegelijk. Administratie, marketing, acquisitie, producten maken, diensten verlenen enzovoort. Aan deze dingen zijn veel taken gekoppeld.

1 Focus

Stel je voor dat het doel van de ondernemer winst maken is. Klanten stromen via verschillende kanalen binnen. Het ene kanaal loopt beter dan het andere. Één simpele vraag kan de ondernemer direct meer winst opleveren.

Welk kanaal geeft mij de meeste klanten? Met als vervolgvraag: wat zou er gebeuren als ik meer tijd in dit kanaal steek en minder in de minst winstgevende kanalen?

Tijd vrijmaken voor belangrijke dingen

Ook hier geldt: het klinkt simpeler dan het is. We moeten onszelf wel toestaan om deze vragen te stellen. Iets wat we zelden doen. Met een reden. We hebben weinig tijd om ons hiermee bezig te houden 😉

Hetzelfde kunnen we natuurlijk doen met andere doelen. Het gaat om de denkwijze, de mindset om op een andere manier naar jouw IK BV te kijken.

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over prioriteiten stellen en focus houden.