Hoe maak ik een dagplanning?

Hoe maak ik een dagplanning? Het kan lastig zijn om structuur in je dag aan te brengen. Daarom is een dagplanning handig. Maar hoe maak je deze planning?

Dagplanning maken

We weten allemaal hoe makkelijk het is om een planning te maken. Alleen vergeten we vaak twee dingen. We maken een planning zonder stil te staan bij onze belangrijkste lange termijn doelen.

Daardoor sluit de korte termijn niet aan op de lange termijn. En dat maakt dat we geen zin hebben om in beweging te komen.

DOEN

De tweede reden is nog veel belangrijker en moeilijker. Een plan maken is iets anders dan uitvoeren. Als iedereen de plannen zou uitvoeren die genoteerd staan, dan had iedereen een heel ander leven 😉

Daarom zijn we dagelijks iets nodig wat ons kan hebben. Een stok achter de deur. De volgende twee vragen kunnen deze stok achter de deur voor je zijn:

  1. Wat ga ik vandaag doen voor mijn belangrijkste jaardoel?
  2. Wat kan ik vandaag doen om mezelf te ontwikkelen?

De eerste vraag richt zich op de topprioriteit. Deze vraag zorgt voor focus. De tweede vraag is een bevestigingsvraag die enerzijds aansluit bij vraag 1 en anderzijds meer de focus legt op jou als mens. En hoe meer jij je ontwikkelt des te beter je met je tijd omgaat.

Goede gewoontes

Leer jezelf aan om deze twee vragen elke dag te stellen. Maak er een goede gewoonte van. Vraag 1 sluit direct aan op de prioriteiten uit de jaar-, kwartaal- en wekelijkse planning. Alles staat met elkaar in verbinding. En dat is precies zoals je het wil hebben.

Een dagplanning maken kun je online of offline doen. Via Outlook of Gmail. Maar een fysieke agenda is ook goed. Het belangrijkste is om een keuze te maken tussen het één en het ander.

Hou het zo simpel mogelijk voor jezelf.

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over prioriteiten stellen en plannen.