Hoe maak je een goede weekplanning?

Hoe maak je een goede weekplanning? Aankomende week heb je, net als in andere weken, erg veel te doen. Een goede weekplanning is dus belangrijk om al die dingen ook gedaan te krijgen. In dit artikel leer je de basis van een goede weekplanner!

Weekplanning maken

Overleg. Het is een beetje een ‘’vies woord’’ geworden. Vaak terecht. Er zijn nog steeds veel vergaderingen zonder een helder doel. Of er wordt tijdens de vergadering niet naar het doel toegewerkt. Zonde van de tijd.

Grote bedrijven voeren wekelijks teamoverleggen. Wat willen we deze week bereiken? Wat hebben we vorige week bereikt?

Eerst de stenen

Daarnaast bekijken ze de scores van hun belangrijkste prioriteiten. Dit zijn de stenen. De zware en belangrijkste taken die je zeker wilt uitvoeren.

Is er de afgelopen week aan de prioriteiten gewerkt? Waarom wel of niet? En wat gaan we de komende week doen aan onze prioriteiten?

Dit is het moment om de agenda te ‘’vullen’’ met prioriteiten. Bij voorkeur in de ochtend. De middag en avond kun je ‘’vrijer’’ laten voor dringende zaken die ‘’opeens’’ tussendoor komen.

Lukt het je echt niet om een hele ochtend vrij te houden? Maak er dan 1 uur van. Begin je dag 1 uur lang met de prioriteiten die je hebt opgeschreven.

Verstop het zand

In de praktijk zullen we nog steeds gestoord worden in de ochtenduren. Deze afleidingen vormen het zand. Meer afleidingen betekent meer zand. En voor je het weet wordt de steen overspoelt met zand. De steen is niet meer zichtbaar.

Het probleem met afleidingen is dat deze niet ‘’opeens’’ verdwijnen. Daarom is het belangrijk om duidelijkheid te verschaffen naar jezelf en anderen toe.

Eerst naar jezelf. Wil ik écht dat niemand me kan storen van 9:00 tot 12:00? Wanneer je zeker weet dat je dit wilt, breng het dan over op anderen. Laat iedereen weten dat je van 9:00 tot 12:00 andere prioriteiten hebt.

Schakel de telefoon uit. Schakel de e-mailnotificaties uit. Zet een brief bij de deur of het bureau met de ‘’openingstijden’’. Wees consequent. En wees eerlijk naar jezelf toe. De meeste problemen kunnen écht wel 3 uur wachten!

Blijf bij je prioriteit

Deze manier van plannen is gericht op de Master Your Time lijst in plaats van je to do lijst. Je zet dus eerst de prioriteiten in je agenda en pas daarna de ‘’losse taken’’.

Veel succes met je weekplanning!

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over prioriteiten stellen en plannen.