Procesdoelen en resultaatdoelen: zo bereik je ELK doel!

Procesdoelen en resultaatdoelen zijn ontzettend belangrijk om sneller en effectiever onze doelen te bereiken. We proberen vaak teveel doelen tegelijk te stellen. Of tegelijk te werken aan al die doelen. Dit werkt minder goed omdat je daardoor minder focus hebt. Wat kun je doen om focus te houden op je belangrijkste doel?

Twee soorten doelen: procesdoelen en resultaatdoelen

Persoonlijk splits ik mijn doelen op in twee soorten doelen: procesdoelen en resultaatdoelen. Laten we eerst eens naar deze tweede soort doelen kijken. Wat zijn resultaatdoelen? De resultaatdoelen, ook wel prestatiedoelstellingen genoemd, zijn de meest bekende doelen waar we vaak mee beginnen.

In de video hieronder leg ik uit hoe de combinatie van proces- en resultaatdoelen het gevoel creëren dat je elke dag voortuitgang boekt. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Bij deze doelen leggen we, zoals het woord al zegt, de nadruk op het resultaat. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ik wil 20 kilo afvallen
  • Het is mijn doel om 3000 euro per maand te verdienen
  • Ik wil een X aantal klanten hebben

Door alleen onze focus te leggen op het resultaat hoeft er maar iets tegen te zitten en we geven op. We haken dan af omdat we denken dat ‘’ik het doel toch niet bereiken’’. Deze doelen kunnen dus snel negatieve gedachten uitlokken.

Als ik eerlijk ben zit er altijd wel iets tegen op weg naar je doel. En dan komen die negatieve gedachten dus ook altijd naar boven. Het is dan lastig om jezelf daar van te distantiëren. Gevolg? Je laat het doel voor wat het is. Geeft op. Werkt niet meer aan het doel. Dit wil je voorkomen.

De kracht van procesdoelen

Het resultaatdoel is belangrijk om onze richting te bepalen: de bergtop. Laten we nu eens kijken naar het belang van procesdoelen. Wat zijn procesdoelen? Procesdoelen zijn al die kleine stapjes die je nodig hebt om bij die bergtop te komen. Deze zijn belangrijk om op de lange termijn gemotiveerd te blijven voor het resultaatdoel.

Voorbeelden van procesdoelen:

  • Ik ga 3x in de week sporten
  • Elke dag bel ik 1 potentiële klant op
  • Ik schrijf iedere week 1 blog

Procesdoelen zijn ontzettend belangrijk bij het doorzetten en volhouden van je acties. Ze richten zich niet op het WAT (resultaat), maar op HOE (proces) het doel bereikt kan worden. Hier zit de actie.

Zonder procesdoelen wordt het gat tussen waar je nu staat en waar je naartoe wilt (de bergtop) te groot. Dat leidt tot angst. En die angst leidt tot alles behalve actie.

Procesdoelen bereiken met discipline én plezier

Voor elk doel dat je wilt bereiken heb je discipline nodig. De één heeft dit van nature meer dan de ander. Het goede nieuws is dat discipline een vaardigheid is. En vaardigheden kun je trainen. Lees hier hoe je al meer discipline én plezier krijgt in slechts 1 minuut.

Procesdoelen hou je het langste vol wanneer je er ook plezier in hebt. Natuurlijk hoeft dat niet met iedere training het geval te zijn. Sommige acties vergen zoveel kracht dat je er op het moment zelf niet zoveel plezier uit haalt. Maar wanneer je het eenmaal hebt gedaan juist wel!

Leren genieten van het harde werken terwijl je in kleine stapjes (procesdoelen) toewerkt naar je grotere doelen (resultaatdoelen) is misschien wel het ultieme recept voor een mooi leven. Het heeft de perfecte combinatie tussen genieten en op hetzelfde moment ook ergens naartoe werken (betekenisvol leven).

 

.

Het gevoel hebben dat je vooruitgang boekt op je doelen

Zoals gezegd. We willen vaak teveel doelen tegelijk bereiken. Of te snel resultaat zien. Zo werkt het in 99% van de gevallen niet. Doelen bereiken vereist geduld, commitment en doorzettingsvermogen.

Doorzettingsvermogen ontwikkel je door minimaal 1 minuut per dag actie te ondernemen op je belangrijkste doel. Dit noem ik ook wel de 1 minuutactie, en dit is een mooi voorbeeld van een procesdoel. Procesdoelen richten zich meer op het creëren van de gewoontes die jij nodig hebt om jouw ideale leefstijl te leven. Ze geven je het gevoel dat je elke dag vooruitgang boekt.

Wil jij leren hoe je stap voor stap het gevoel krijgt dat je vooruitgang boekt en blijft doorzetten op je belangrijkste doel? Ontvang hier De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij jouw mooiste doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel