Procrastinatie: van uitsteller naar aanpakker in 1 minuut
Procrastinatie is het Latijnse woord voor uitstellen, vertraging, verschuiven naar morgen, rekken. Uitstelgedrag of procrastinatie komt voor doordat we doelen te vaag of te groot maken. En daardoor worden ook de taken als lastig ervaren. Ontdek hoe je verandert van uitsteller naar aanpakker in 1 minuut!
Zoals het loopt
Tegenwoordig zijn er gigantisch veel mogelijkheden. Via het internet is vrijwel alles toegankelijk.
We kunnen in een handomdraai leren hoe we een eigen bedrijf opstarten. Hoe we een webwinkel beginnen. Hoe we kunnen afvallen. Hoe we kunnen mediteren.
En toch doen we het niet…..
Het is niet dat we het niet willen. We willen het juist heel graag. Alleen beginnen lijkt zo moeilijk. En voor je het weet zijn we een jaar verder. Nog steeds niet begonnen.
Wat voor belangrijke doelen stel je nu uit?
Procrastinatie is menselijk
Dat we dingen uitstellen is menselijk. En vaak ook niet erg. Natuurlijk. We irriteren ons dan wel. Toch lossen de meeste dingen zich als vanzelf op.
Dat ligt anders bij belangrijke doelen die je uitstelt. Doelen die levensbepalend zijn. Het opstarten van je eigen bedrijf, rondreizen, studeren, afvallen, , een marathon lopen, financieel onafhankelijk worden.
We hebben allemaal dromen. En als we dit uitstellen zijn we wél verkeerd bezig.
Oorzaken procrastinatie
Wat is de reden van procrastinatie? Waarom is stoppen met uitstellen lastig? Wat is de reden dat het ons tegenhoudt om onze dromen na te jagen?
Procrastinatie of uitstelgedrag heeft in hoofdlijn met drie aspecten te maken:
Oorzaak 1: Luiheid
We hebben heel simpel gezegd geen zin om iets te doen. Deze vorm van luiheid komt voort uit besluiteloosheid. Niet weten wat je wilt.
Mensen die last hebben van luiheid hebben geen concrete en uitdagende doelen. En daardoor is het lastig om keuzes te maken. In plaats daarvan maak je gewoon geen keuzes. En doe je dus niets: procrastinatie.
Oorzaak 2: Onzekerheid
Onzekerheid komt voort uit niet weten wat je wilt. We beginnen te twijfelen en piekeren over onszelf. Ben ik wel goed genoeg? Doe ik wel wat ik leuk vindt? Wat zouden andere mensen van me denken als ik dit ga doen?
Door onzekerheid blijven we in onze gedachten zitten. En dat betekent dat we niet echt iets doen. We komen niet in actie.
Oorzaak 3: Perfectionisme
Perfectionisme is de vervelende eigenschap om ons vast te klampen aan perfectie. Alle details moeten kloppen. Met één probleem. Perfectie bestaat niet. Heel goed is ook goed genoeg.
Oorzaken van perfectionisme liggen verstopt in onzekerheid, faalangst en een gebrek aan doen. Vooral denkers hebben last van dit fenomeen. Zij kunnen perfectionisme loslaten met 2 eenvoudige tips.
Gewoon doen
‘Je moet het gewoon doen’. Het is één van de meest simpele en moeilijke zinnen die ik ken.
Het is waar. Procrastinatie kun je voorkomen door het te doen. En het is de enige manier.
Hoe doe je dat? Procrastinatie overwinnen?
In mijn dagelijkse werk coach ik uitstellers met 1 minuut technieken hun uitstelgedrag te overwinnen. Zo zijn er mensen die na 5 jaar twijfelen ein-de-lijk hun eigen bedrijf starten, beginnen met solliciteren, vroeger opstaan, afvallen.
Bekijk deze video om te zien hoe je binnen 1 minuut verandert van een uitsteller in een aanpakker. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.
De 1 minuut technieken zijn toepasbaar op ieder doel. En zijn specifiek gericht op uitstelgedrag. Hieronder vind je één van de 1 minuut oefeningen die je kunt doen:
- Schrijf het belangrijkste doel op dat je nu uitstelt om te doen.
- Maak dit doel concreet met de VUDOM-methode.
- Stel jezelf de vraag: wat kan ik vandaag in 1 minuut doen om een stap dichter bij mijn doel te komen? (1 minuutactie)
- Doe de 1 minuutactie NU.
Word een aanpakker
Procrastinatie kun je tegengaan. En dat kan makkelijker dan je denkt. We maken doelen te vaag of te groot voor onszelf. Door de VUDOM-methode (te vaag omzetten in concreet) en de 1 minuutactie (te groot omzetten in kleine stap) krijgen we een haalbaar doel.
Met deze methode leer je anders naar uitstelgedrag te kijken. Wil je meer oefeningen en tips? Meer focus, discipline en zelfvertrouwen? Doe dan mee met onze gratis 1 Minuut Challenge.
We zijn benieuwd wat je van dit artikel vond. Laat je hieronder jouw reactie achter?
Reacties