Boekrecensie Profit First – Mike Michalowicz en Femke Hogema

Boekrecensie Profit First. Wil jij meer winst maken? Een gezond en winstgevend bedrijf starten? Of je bedrijf gezond laten doorgroeien? Vandaag bespreek ik het boek Profit First met je en hoe dit boek je wel of niet kan helpen bij deze vragen!

Winst is belangrijker dan omzet

Iedere keer kom ik het weer tegen. Ondernemers die praten over hun omzet. Om eerlijk te zijn heb ik er niets mee. Iemand kan 1 miljoen omzet draaien en aan het einde van de rit toch niets overhouden. Een ander kan 1 ton omzet draaien en daar 50.000 euro winst aan overhouden. Wie van je twee wil jij liever zijn?

In de video geef ik een boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Profit First. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Hoe werkt Profit First?

De Profit First methode van Mike Michalowicz (in het Nederlands vertaalt door Femke Hogema) gaat over het verbeteren van je financiën. En meer specifiek over het veranderen van je mindset gericht op jouw financiën. Hieronder deel ik mijn 3 belangrijkste financiële inzichten met je uit dit boek.

Inzicht 1: Pay Yourself First

In vrijwel ieder financieel boek komt deze tip voorbij. Pay yourself first. Dit betekent niets anders dan dat jij een deel van je inkomsten direct opzij legt voor andere dingen. Over het algemeen is dat geld bedoeld om te investeren zodat je geld meer voor je gaat laten werken in plaats van andersom.

Heel praktisch gezien kun je een percentage van je loon pakken. In het begin wordt vaak aangeraden om met 10% van je loon te starten. Zo ontwikkel je de discipline om niet al je geld op te maken zodra je het hebt, maar dit ook weer te gebruiken om meer geld mee te maken. Daarover later meer.

Inzicht 2: De vier belangrijkste Profit First rekeningen

Profit First werkt met minimaal vier verschillende rekeningen waar jij je geld over verdeeld. Je hebt een ontvangstenrekening waar je totale inkomsten opkomen en deze verdeel je in vier potjes:

  1. Dit is het pay yourself first principe. Een deel van je winst leg je opzij als buffer voor mindere tijden of als je die buffer al hebt, dit geld weer te investeren in je bedrijf. Je kunt dit geld ook gebruiken om leuke dingen van te doen. Profit First ziet de winst als een bonus die jij aan jezelf uitkeert voor de goede resultaten die je hebt geleverd.
  2. Een deel van je inkomsten keer je aan jezelf uit. Dit is het bedrag waar jij alle privé uitgaven mee kunt betalen.
  3. De BTW en inkomstenbelasting zijn geldstromen die niet van ons zijn. Het is dus verstandig om deze iedere maand opzij te leggen voor het moment dat deze betaald dienen te worden.
  4. Hierbij gaat het om alle kosten en investeringen die jij maakt om je bedrijf draaiende te houden.

De volgorde van uitkeren is precies zoals hierboven aangegeven. Je keert dus eerst je winst uit (zet een deel van het geld opzij), dan je salaris en dan de belastingen en bedrijfskosten.

Aan ieder van de geldpotjes hang je een vast percentage. De kunst is om die percentages steeds verder te verbeteren (percentages voor salaris / winst te verhogen en die van de kosten te verminderen). Het gaat nu te ver om de exacte percentages te bespreken, maar in het Profit First boek vind je deze allemaal terug.

Inzicht 3: De winst mindset

Één van de sterkste punten uit het boek is de verschuiving van je aandacht naar de winst in plaats van de kosten. Profit First denkt vanuit omzet – winst = kosten in plaats van omzet – kosten = winst. En als je op deze manier naar jouw financiën gaat kijken dan verandert alles voor je.

In het begin schreef ik al dat omzet helemaal niets zegt over hoe gezond je bedrijf is. Winst is veel belangrijker dan omzet. Met de Profit First methode denk je veel meer vanuit de winst dan de kosten (en daarmee indirect ook aan je omzet).

Door deze mindset komt de vraag ‘kan ik aan het einde van de rit mijn vaste lasten wel betalen?’ niet meer naar boven. Je betaalt namelijk eerst jezelf uit. Daardoor kun je dus ook nooit meer uitgeven aan kosten dan wat er over blijft!

Samenvatting en boekrecensie Profit First

Sinds ik het boek Profit First heb gelezen werk ik met dit systeem. Dat betekent dat ik dit – op moment van schrijven – een paar jaar doe. Mijn Profit First ervaringen zijn zeker positief.

Mijn grootste eye-opener was het opzij schuiven van geld voor de inkomstenbelasting en BTW. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat we als ondernemers geen rekening houden met de belasting? Door dit systeem heb je bij jou jaarlijkse belastingaangifte nooit de vrees dat je niet genoeg geld hebt.

Dit bedrag heb je iedere keer netjes opzij gelegd en kun je dus zonder problemen betalen. Zo wordt het opeens een stuk leuker – of in ieder geval minder erg 😉 – om de belasting te betalen.

Nog een belangrijke tip: als je gaat werken met dit systeem pas het dan in kleine stapjes toe. Gaandeweg het proces leer je de methode beter kennen. Start bijvoorbeeld niet als een malloot met hele hoge winstpercentages. Nee, begin gewoon met 1%. Hou de kosten hoog en kijk vervolgens hoe dit percentage kunt verlagen. Op naar een gezond winstgevend bedrijf!

Profit First methode toepassen in de praktijk

De Profit First methode toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel