Psychologie Van Discipline: Begrijp Hoe Het Werkt En Win Het Spel

Psychologie van discipline. Discipline. Het is een woord waar de meeste mensen vooral frustratie in herkennen. Logisch ook. Discipline aanleren is ontzettend lastig. Tegelijkertijd vormt het een belangrijk onderdeel voor het bereiken van onze doelen. Wil jij ook meer discipline? En weten hoe je dit kunt ontwikkelen? Lees dan zeker mee met dit artikel!

Discipline leren

Goed nieuws. Meer discipline krijgen kan iedereen leren. Discipline is namelijk een vaardigheid. En vaardigheden zijn aan te leren. De kunst is alleen om te begrijpen hoe je dit doet!

In de video leg ik de kenmerken achter de psychologie van discipline uit en hoe jij kunt winnen met discipline. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Discipline ontwikkelen begint bij de wortels

Zoals met alles in het leven moeten we – voordat we iets kunnen veranderen – eerst begrijpen hoe het werkt. Discipline kunnen we vergelijken met de wortels van een boom. Die wortels zijn onzichtbaar maar ook ijzersterk.

Hoe sterker de wortels des te steviger de boom blijft staan bij tegenwind. Zo werkt het ook in ons leven. Hoe sterker onze discipline des te beter we kunnen omgaan met tegenslagen.

Dit is iets anders dan het trainen van ons gedrag. Gedrag kunnen we vergelijken met de takken. Het is zichtbaar. We kunnen het zien als iemand op de mobiel kijkt, ongelukkig kijkt of juist heel vrolijk kijkt. Toch kan dit ook schijn zijn.

Het gedrag is ‘slapper’ dan discipline. Takken vallen eerder om dan wortels. De psychologie van discipline is om jouw wortels zo sterk mogelijk te maken. Maar hoe doe je dat?

Het voeden van de wortels

Discipline is niets anders dan de korte termijn ondergeschikt maken aan de lange termijn. Dag in dag uit trainen. Dat is discipline. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hoe jij jouw wortels meer en meer kunt voeden:

  • Dagelijks mediteren
  • Dagelijks inspirerende boeken lezen
  • Dagelijks 1 uur eerder opstaan dan je nu doet
  • Dagelijks 30 minuten minder op de mobiel kijken
  • Vier keer per week naar de sportschool
  • Dagelijks 1 glas water meer drinken dan je nu doet

Deze lijst kunnen we oneindig lang maken. Met discipline veranderen we onze negatieve of neutrale gewoontes in positieve gewoontes. Discipline leren? Verander je gedrag in 1 minuut!

.

De psychologie van discipline toepassen

Het ontwikkelen van discipline doen we in hele kleine stappen. Elke dag een klein stapje zetten is al een hele verbetering. We overschatten vaak wat we kunnen doen in 1 dag, maar onderschatten wat we kunnen doen in 1 jaar.

De psychologie van discipline toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel