Waarom Reizen voor Persoonlijke Ontwikkeling goed is: 5 Levenslessen

Mijn reis duurt nog altijd voort, maar wat is de relatie tussen reizen en persoonlijke ontwikkeling? Voor mij was het backpacken een enorme uitdaging (om het ook daadwerkelijk te gaan doen!). Veel mensen dromen ervan, maar hoeveel doen het ook echt? Ik hoorde voor een lange tijd ook bij die groep. Ik droomde ervan, maar kon ik het ook echt doen?

Comfortzone verlaten

Inmiddels ben ik een maand aan het reizen en kan ik met trots zeggen dat ik het doe! Het ging en gaat zeker niet altijd over rozen, maar ik weet nu al dat het de moeite meer dan waard is. Als inspirator wil ik mensen inspireren om hun levenskwaliteit te verhogen. Reizen voor persoonlijke ontwikkeling moet mij helpen om dit te kunnen waarmaken.

Om dit waar te maken vind ik het belangrijk dat ik mijn eigen levensstijl zoek. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan kan ik je vertellen. Je kunt het ontkennen, maar we worden allemaal op de één of andere manier beïnvloed door onze familie, vrienden en andere factoren. Uiteraard niet altijd wat jij graag had gewild……

Reizen voor persoonlijke ontwikkeling

Voor mij was dit een belangrijke reden (naast het feit dat het mijn nummer 1 op de bucketlist was) om te reizen. Zonder ‘last’ van externe factoren kan ik mijn gang gaan: spannend, uitdagend en soms ook wel beangstigend, dat wel! Wat ben ik echter voor inspirator als ik mijn eigen levenskwaliteit niet continu probeer te verhogen? Een maand ben ik nu aan het reizen en hieronder volgen mijn 5 geleerde lessen tot nu toe.

5 Geleerde Lessen

Les 1: Vrijheid = leren 

Uhh? Ik hoor je denken, wat bedoel je hiermee? Hiermee bedoel ik dat reizen je weer nieuwsgierig maakt. Je stelt jezelf vaker dan ooit vragen als ‘Waarom doen jullie dit zo? Wat wil ik vandaag doen? Wanneer ga ik iets doen? Met wie? Werkelijk over alles begin je vragen te stellen en die vragen zorgen ervoor dat je snel leert. Je kunt stellen dat het reizen je weer kind maakt en dat het je persoonlijke ontwikkeling een nieuwe boost geeft. Er komen weer zoveel nieuwe dingen op je af!

Les 2: Learning by doing = gigasnel leren

Door het onbekende in te duiken word je gedwongen je aan te passen aan de situatie. En snel ook. Elke dag dien je nieuwe acties te ondernemen, te bekijken waar je kunt eten en hoe je op andere plekken moet komen (om maar een paar voorbeeldjes te noemen). Je leert meer over de cultuur door het te ervaren dan van het lezen van een boek (wat overigens niet betekent dat je niet meer moet lezen!). Ervaren helpt om sneller te leren.

Les 3: Vertrouwen op intuïtie

Als er iets is wat ik heb geleerd van mijn eerste maand reizen is het wel het vertrouwen op mijn intuïtie. Je wordt gedwongen dit te doen, want er ontstaan veel situaties waar je geen rekening mee kunt houden. Stel je voor: je komt ‘s nachts op een onbekend Aziatisch vliegveld aan en moet naar het hotel toe. Je komt bij een taxi driver uit die geen woord Engels kan, niet precies weet waar je het over hebt, maar je zult toch echt naar het hotel moeten. Wat ga je doen? Juist, je kunt niet anders. Je wordt gedwongen op anderen te vertrouwen en je intuïtie optimaal in te zetten.

Les 4: Tijd is geen excuus meer

Je hebt tijd om die dingen te doen waar je anders niet aan toe komt. Dat ene boek te lezen, te schrijven of meer aandacht te besteden aan jouw favoriete hobby. Zo verbeterde ik in een maand tijd mijn schrijven, lenigheid (ochtendritueel ontwikkelen) en bedacht ik een strategie voor mijn eigen bedrijf, maar speelde ik bijvoorbeeld ook weer eens schaak (een verloren hobby van me).

Les 5: Actie ondernemen

Bovenstaande vier lessen komen terug in les 5. Wat doe je als je alleen bent in een totaal onbekend land? Juist. Actie ondernemen, want dat is het enige wat je kunt doen! Waarom is het voor ons moeilijk om dezelfde actie en energie in ons dagelijkse leven in te zetten?

Beleef de reis

Je kunt veel leren van het reizen voor persoonlijke ontwikkeling. Het verrijkt je leven en mijn advies is om ook tijd te nemen voor de dingen waar je anders nooit aan toe komt. Daar hoef je namelijk niet perse voor op reis te gaan! Verdiep je in een verloren hobby, ga sporten, eet gezond en voel de persoonlijke groei die je doormaakt. Echt waar. Als ik iets heb geleerd, is het wel dat persoonlijke groei zorgt voor meer zelfvertrouwen en energie. Succes met jouw groei!

Lees meer over reizen en persoonlijke ontwikkeling