Rondreis Sumatra Ervaring (Deel 4)

De zachte en harde kant van backpacken, het Tobameer en de Batak stam

 

Selamat pagi beste mensen!

De blog over mijn rondreis Sumatra ervaring komt sneller dan gepland en dat heeft een reden. Een paar dagen geleden ben ik behoorlijk ziek geworden, of beter gezegd: oververmoeid.

Ik heb te weinig rust genomen tijdens mijn reis en ironisch genoeg wilde ik een dag nadat het noodlot toesloeg echt rust nemen. Helaas…..

Het goede nieuws is dat ik veel nieuwe dingen heb meegemaakt. Laat ik jullie meenemen in een nieuw verhaal over mijn rondreis Sumatra ervaring!

P.S. Dit blog maakt onderdeel uit van de reisreeks ‘Mijn backpackreis door Zuidoost-Azië: Waarom reizen goed is voor je persoonlijke ontwikkeling‘. Van augustus t/m december 2015 maakte ik mijn droomreis door Zuidoost-Azië. Ik leerde er veel over mezelf. Het is een belangrijke inspiratie voor me geweest om andere mensen te inspireren in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat doe ik nu met de 1 Minuut Community. Dit is deel 4 van de reisreeks. Veel leesplezier!

Vorige delen:

Rondreis Sumatra Ervaring: pracht en praal op mijn nieuwe reis

Na een 6-urige schommelende busreis (wie weet ga ik er nog aan wennen!) van Berastagi naar Parapat, werd het vanaf Parapat tijd om de ferry te pakken. Richting het prachtige en beroemde Tobameer. Het Tobameer is een bijzonder meer aangezien het midden in een vulkaan ligt, ja je leest het goed, een meer in de vulkaan!

En daar blijft het niet bij. Ik vaar niet voor niets over het meer, want op deze vulkaan ligt naast het Tobameer ook een eiland. En daar reis ik naartoe! Ik ga dus slapen, eten en activiteiten doen op een eiland gelegen in een vulkaan…… Achja, de reis is toch al gek genoeg, dus ik zeg: Let’s go!

Backpacken in Sumatra: Tobameer en het eiland Samosir

Van de haven Parapat naar het eiland Samosir neemt een halfuur in beslag. Ik wordt omringd door bergen (wat dus eigenlijk de randen van de vulkaan zijn) en een prachtig meer. Wat is het schitterend! Ik ga een halfuurtje genieten op de boot.

Na een lange reisdag, 15 uur schommelend en klotsend in de bus zitten, is het tijd om mijn plek te bezichtigen en nog snel een rondje om het kleinere eilandje TukTuk te lopen. Er gebeurt iets bijzonders: het eiland is bekend om de Batak stammen die hier leven en één van hun belangrijkste gewoonten is het maken van muziek met gitaar en zang. Tijdens mijn wandeling kom ik een Batak stam tegen. En wat kunnen ze het goed zeg! Maar de verrassing moet dan nog komen..

Nieuwe Indonesische culturen verkennen: de Batak stam

Ik heb mijn rondje bijna afgerond voordat een groep jongeren mijn naam roept, of ik bij hun wil komen zitten. Waarom ook niet? Na veel ontmoetingen met locals, kan ik ook de Batak mensen aan de lijst toevoegen en wat ben ik blij dat ik ben meegegaan.

Ik krijg tuak, een palmwijn die zij vanuit de jungle maken, aangeboden. Deze palmwijn wilde ik graag proeven en komt op deze spontane gelegenheid voorbij! Het is een lekkere wijn. Sterk spul, wat betekent dat ik later strompelend mijn hostel opzoek. Het was het meer dan waard!

10066bh1_2_img_4320

Een avond met de Batak stam: tuak, gitaar en zang

In Nederland gaan we bij elkaar zitten om te kletsen, zuipen of om een filmpje te kijken. De Batak mensen gebruiken de muziek. Ze praten nauwelijks met elkaar op de avond. Ik kijk naar de jongeren. Met rode hoofden van de tuak, en stinkend naar de Marlboro, zingt de groep met volle borst over haat en liefde. Mijn rondreis Sumatra ervaring is mooi.

De harde kant van het backpacken door Sumatra

Na de reisdag zit mijn hoofd vol met nieuwe ervaringen. Ik heb het gevoel dat ik zoveel meemaak dat het niet in mijn hersens past! Ik sta op knappen, dus schrijf ik een hele dag over alles wat ik tot dusver heb meegemaakt. Daar was ik wel even aan toe kan ik je vertellen. Aan dit meer wil ik mijn rust pakken, maar ik ben net iets te laat…..

De oververmoeidheid heeft mij te pakken. Ik kan ‘s ochtends amper mijn bed uitkomen, maar het lukt me om toch mijn ochtendritueel aan het meer te doen. Dit ochtendritueel heb ik mezelf aangeleerd tijdens de reis. Op deze manier kan ik mijn fitness bijhouden. Ik doe elke ochtend een kwartiertje stretchoefeningen, push-ups en andere krachtoefeningen voor ik begin aan de rest van de dag.

 

Vechten tegen de vermoeidheid: avonturen op Sumatra

Mijn plan om een laatste dag te knallen voor ik rust neem, valt in duigen. Ik stel mijn plannen bij en wil in ieder geval nog iets meepakken van de dag, dus besluit ik samen met de Tsjech naar een typische Batak Dans te gaan. Een slecht plan. De hele reis ernaartoe, de dans zelf en de terugweg wil ik alleen maar slapen!

De terugweg verloopt ook al niet soepel. Ik mis de bus naar mijn hotel en mag daardoor een uur langer wachten. Vervolgens zet die bus, een schoolbus waar je nog geen centimeter beenruimte hebt, me 3 km (!) van mijn hotel af, lekker dan….. Er zit niets anders op dan lopen.

Ik kan mijn ogen amper open houden en vecht tegen de neiging om over mijn nek te gaan. Noemen ze zoiets niet overleven? Ik loop als een zombie door de straten terwijl ik geen idee heb hoe ver ik nog moet. Alsof het niet nog erger kan, begint het halverwege het lopen te regenen!

Ein-de-lijk zie ik het hotel. Ik loop in één rechte lijn naar mijn kamer, open de deur en lig op bed, eindelijk….. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo nodig aan slapen toe was! Na 13 uur slapen word ik duizelig en zweterig wakker. De vermoeidheid overheerst. Later blijkt dat ik mijn deur niet eens meer op slot heb gedaan. Ik zal nog een paar dagen herstellende zijn……

Rijden op de motorbike: het Indonesische verkeer en de prachtige uitzichten op Samosir

De dag voor ik ziek werd, deed ik een geheel nieuwe ervaring op: rijden op een motorbike! Nu kan ik jullie vertellen dat het begin niet erg vlekkeloos ging. Soms ben ik nu eenmaal een klungel eerste klas…, maar na het testen ging het aardig goed. Al zeg ik het zelf.

Samen met de Tsjech doorkruisen we het eiland. We zien de gehele Noordelijke kust, pakken een strandje mee en bezoeken een hotspring (heetwaterbron). Wat een prachtige ervaring om op zo’n scooter door de Indonesische dorpjes te crossen. Het geeft je het gevoel dat je als backpacker wilt hebben: vrijheid!

103fmrxj_1_img_4367

Mijn eerste rit op de Motorbike – Tobameer

De terugweg wacht ons een nieuwe uitdaging. We gaan te laat weg van de andere kant van het eiland en daardoor moeten we in het donker terug. Best beangstigend! De wegen zijn niet bepaald zoals ze in Nederland zijn. Dit is een echte rondreis Sumatra ervaring.

Bovendien zijn er veel bochten en ga je veel omhoog en omlaag. Je stuitert flink heen en weer, en soms verbaas ik me erover hoeveel gestuiter mijn lichaam kan verwerken. Ongelooflijk. Gelukkig overleven we de rit en heb ik mijn eerste geslaagde motorbike ervaring op mijn naam staan! Ik geloof dat we honderd kilometer hebben afgelegd.

Fietsen op Sumatra: Tomok

Na mijn ziekte voel ik me nog steeds niet fantastisch, maar toch wilde ik op dit eiland graag nog een berg op fietsen. Na twee dagen rust, huur ik een fiets. Dat levert een grappig gezicht op, want verder fietst hier helemaal niemand.

Tijdens mijn backpackreis vertrouw ik op mijn gevoel en besluit ik niet de gehele berg op te fietsen. Wat ook onmogelijk schijnt te lukken met al het grind op de berg. Toch een mooi stuk gefietst door Tomok. Op de terugweg zie ik een paar locals schaken. Ik stop eventjes en vraag of ik tegen iemand kan spelen.

Met gebarentaal komen we een heel eind en ze lijken het leuk te vinden dat ik wil schaken. Na een uur van volle concentratie (en verlies….), bedank ik de local voor de schaakpartij en stap ik weer op de fiets voor de laatste kilometers.

Rondreis Sumatra ervaring en aandacht voor het Tobameer

Ik moet toch nog even terugkomen op het Tobameer, want het is hier prachtig. Op tien seconden lopen van mijn hutje ben ik bij het meer en zie ik prachtige bergen om me heen. Het hostel is volgens mij het goedkoopste van het hele eiland en het is dus een geluk bij een ongeluk dat ik hier ziek ben geworden.

Ik had het erger kunnen treffen. Tijdens het herstel heb ik aardig wat potjes schaak kunnen spelen, een leuke hobby van me, tegen een local die werkte bij het backpackhostel.

Nieuwe energie

Ik begin eindelijk weer wat honger te krijgen en wil mijn weg zo snel mogelijk vervolgen. Die weg gaat alleen wel een lange weg worden: 16 uur in de bus over zeer slechte wegen, richting Bukkitinggi.

Daar zal ik onder andere een local ontmoeten die mij met een beetje geluk de mooiste plekken van Bukkitinggi en Padang laat zien! Dit gaat het laatste deel van mijn reis door Sumatra worden en ik wil vol energie genieten van dit eiland. Snel weer 100% fit worden. Mijn rondreis Sumatra ervaring stopt nog niet.

Tot snel, selamat tinggal!

 

Benieuwd naar meer?

Het volgende reisdeel volgt binnenkort. Tot die tijd kun je lid worden van de 1 Minuut Community. In de 1 Minuut Community ga ik het uitgebreid hebben over mijn reis en waarom het goed is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Word Lid