Running Buddha – Je Balans Vinden Met Hardlopen
Running Buddha. Op het eerste gezicht een aparte boektitel. Gaat het hier om een monnik die aan het hardlopen is? Kan hardlopen en mediteren samengaan? En wat gebeurt er als je deze twee activiteiten combineert? Ontdek hoe je hardlopen en mediteren kunt combineren om het beste uit jezelf te halen!
Hardlopen en meditatie
Toen ik de achterkant van het boek las, wist ik genoeg. Mijn aandacht was getrokken. Na het lopen van mijn eerste marathon was ik op zoek naar manieren om mijn trainingen leuk, uitdagend en interessant te houden. Die vond ik met dit boek.
Sakyong Mipham is de auteur van het boek en één van de monniken die naast zijn meditaties aan hardlopen doet. Tijdens zijn trainingen past hij meditatietechnieken toe op het hardlopen. Daarmee maakt Mipham de combinatie tussen ontspannen hardlopen en uitdagende doelen stellen.
In Running Buddha beschrijft hij hoe de combinatie van fysieke (hardlopen) en mentale kracht (meditatie) de levenskwaliteit van je dagelijks leven kan verbeteren.
Running Buddha en mijn nieuwsgierigheid
Als eenmalig marathonloper en dagelijks beoefenaar van meditatie was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Deze twee sporten lijken mijlenver uit elkaar te liggen. Al heb ik wel ervaren hoe het is om je hoofd leeg te maken tijdens het hardlopen. Een heerlijk gevoel!
Het doel van het boek Running Buddha is het integreren van meditatietechnieken in het hardlopen. Voor Mipham is de relatie tussen mediteren en hardlopen heel natuurlijk. Hij schrijft dat de ene discipline de geest traint en de andere het lichaam. Daarom is het een gouden combinatie.
‘Mensen zeggen soms: ‘Hardlopen is mijn meditatie’. Hoewel ik begrijp wat ze ermee bedoelen, blijf ik er toch bij dat in werkelijkheid hardlopen, hardlopen is, en meditatie, meditatie. Ze hebben niet voor niets verschillende namen. Het een is niet beter dan het ander. Lichaam en geest hebben allebei aandacht nodig. De aard van het lichaam is vorm en materie. De aard van de geest is bewustzijn. Bewegen is goed voor het lichaam, kalmte is goed voor de geest, zo houd je de boel in balans.’
Terug naar de basis van hardlopen en meditatie
In het begin van het boek besteedt Mipham aandacht aan de trainingsbasis. Volgens hem moet je als beginnend hardloper minimaal twee jaar veel hardlopen om de botten, pezen en spieren in je lichaam sterk genoeg te maken voordat je jezelf serieus gaat uitdagen.
Dit proces start je door regelmatige en aandachtige hardloopsessies. Met aandachtig hardlopen bedoelt Mipham aandacht besteden aan je ademhaling. In zijn boek haalt hij regelmatig Tibetaanse woorden, metaforen en wijsheden naar boven om de combinatie van hardlopen en mediatie uit te leggen.
Lichaam en geest versterken elkaar
In onze westerse cultuur zijn we snel geneigd om te zeggen dat we fysiek ‘uit vorm zijn’. Terwijl ook de geest ‘uit vorm’ kan zijn als er geen aandacht aan wordt besteed. Net als je lichaam heeft je geest een bepaalde basis nodig. Hoe sterker de geest, des te meer druk en stress je lichaam kan hebben.
Het belang van de adem
‘Leven is adem. Adem is leven. Volgens teksten over meditatie ademen we 21.600 keer per dag. Het vermogen om adem te halen houdt direct verband met onze energie en levenskracht.’
Bij zowel het hardlopen als mediteren speelt de adem een essentiële rol, aldus Mipham. Zodra je je bewust word van je ademhaling en vervolgens de waardering kunt ontwikkelen voor je adem, ontdek je de sleutel tot meditatief hardlopen.
Persoonlijke groei door hardlopen
In Running Buddha komen belangrijke disciplines van persoonlijke ontwikkeling voorbij. Mipham stelt dat bij zowel het hardlopen als mediteren veel geduld, discipline en vastberadenheid nodig is. Het zijn persoonlijke bezigheden en eenzame activiteiten.
Juist daardoor vormt de combinatie een drijfveer tot zelfmotivatie voor de mensen die beide disciplines beoefenen. Zij kunnen makkelijker gewoontes ontwikkelen door de vaardigheden die ze leren tijdens het trainen.
Tibetaanse waarheden
Als rode draad door het boek lopen de vier waardigheden van de Shambhala traditie. Deze waardigheden staan voor verschillende hardloopfases:
- Tijgerfase. In de eerste fase ben je een beginnend loper. Je concentreert je op de techniek en houding van het hardlopen. Hoe meer je begint te wennen aan het lopen, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. Elke training is een uitdaging.
- Leeuwfase. Na het trainen in de tijgerfase voel je je sterker, fitter en krachtiger. Hardlopen is een gewoonte voor je geworden. Na vele trainingsuren kost het je geen moeite meer om je hardloopsessie te doen.
- Garoedafase. Tijdens de derde fase ben je in staat om jezelf te inspireren. Volgens Mipham weten hardlopers in deze fase ‘waar ze zijn en wat ze aan het doen zijn’. Het is de fase van ontspanning en inspiratie. Je geniet van het harde werk dat je in de eerste twee fases leverde.
- Draakfase. In de Tibetaanse cultuur staat de draak symbool voor wijsheid en intelligentie. Je realiseert je dat je ademhaling elke dag anders is en accepteert dit. Dit laatste is belangrijk om te doen. Accepteer de ademhaling zoals die op dat moment is.
Duidelijk en toegankelijk boek
Oké. Nu denk je misschien dat bovenstaande tekst zweverig klinkt, maar eigenlijk valt dat reuze mee. De schrijfstijl van het boek is toegankelijk, goed leesbaar en voorzien van veel persoonlijke voorbeelden. Mipham liep zelf negen marathons en één ultramarathon.
De Tibetaanse wijsheden zijn als de ingrediënten in de soep. Ze zorgen voor de extra smaak en diepgang in het boek. Juist daardoor is het niet een standaardboek over meditatie óf hardlopen, maar een combinatie van beide. Dat maakt het boek uniek.
Als fervent hardloper is het boek Running Buddha een verfrissende kijk op het hardlopen vanuit het gezichtspunt van de geest. De kracht van de ademhaling is iets waar ik nu nog meer aandacht aan wil besteden.
Daarnaast ben ik geïnspireerd door de combinatie van hardlopen en mediteren. Ik merk dat dit voor mij twee disciplines zijn waar ik me verder in wil verdiepen. Met deze combinatie onderhoud je juist je lichamelijke én geestelijke focus. Precies de balans die je nodig hebt in je dagelijks leven.
Kortom: een boek voor hardlopers en voor iedereen die meer controle over zijn leven wil krijgen door zowel lichaam als geest te trainen.
Running Buddha auteur
Sakyong Miphan werd in 1962 geboren in de geboorteplaats van de Boeddha, Bodhgaya in India, als Ösel Rangdröl Mukpo. Toen hij zeven jaar oud was, kwam hij naar het westen waar zijn vader hem verder opvoedde op een manier die niet al teveel verschilde van een gewone westerse opvoeding.
Hij werd studeerde in de V.S. en aan Oxford, Engeland. Hij kreeg veel onderricht en leringen van andere grote leraren uit het Tibetaans boeddhisme. Later nam hij zelf de leiding over van diverse meditatie- en studiecentra. Tijdens zijn studie liep hij meerdere marathon. In zijn boek Running Buddha deelt hij zijn hardloopervaringen met de lezer.
Sinds die tijd heeft de Sakyong laten zien hoe hij – zowel door zijn afkomst en opleiding als door zijn persoonlijkheid – als brug kan fungeren tussen de meditatieve tradities uit het oosten en de westerse cultuur. Hij is tweetalig en kent beide culturen van binnenuit. Dat maakt zijn onderricht niet alleen toegankelijk, maar ook meer dan ooit toepasbaar in het dagelijks leven van het westen.
Wat doe jij om lichaam en geest in balans te houden?
Meer inspiratie
- Mijn Eerste Marathon Ooit: met Bloed, Zweet en Tranen over de Finish
- Mijn Eerste Meditatie Retraite: 7 Dagen in Complete Stilte tussen de Monniken
Boekentips Artikel
Reacties