Schaken als metafoor voor het leven: het trainen van geduld

Schaken als metafoor voor het leven. Word jij geleefd door de plannen van anderen of door je eigen plannen? Deze vraag kun je vergelijken met schaken als metafoor voor het leven. 

Ben jij de schaakspeler of het schaakstuk?

Regelmatig stel ik de vraag aan mijn klanten: ben jij de schaakspeler of het schaakstuk? En hiermee bedoel ik het verschil tussen iemand die zijn eigen plannen najaagt en iemand die iemand anders plannen najaagt.

In de video hieronder leg ik uit wat ik hier precies mee bedoel. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Het schaakstuk

Als jij meer het schaakstuk bent, dan betekent dit – heel plat gezegd – dat jij wordt geleefd door de plannen van anderen. Andere bepalen wat zij willen doen, en jij beweegt gewoon met hun mee.

In dat geval ben jij het schaakstuk. Iemand anders beslist over jouw tijd. Dit gebeurt sneller dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan je mobiel. Kijk jij vaker dan je wilt op je mobiel? Dan word je leven voor een deel bepaalt door je mobiel.

Dit klinkt misschien als een rare vergelijking, maar het is wel waar. Hetzelfde geldt voor iemand die je belt, mailt of een app stuurt. Als jij hier direct op reageert word jij geleefd door wat anderen doen.

Het is dus best simpel om zoveel mogelijk een schaakstuk te zijn. Het is ook lekker makkelijk. Je hoeft zelf niet zoveel te doen.

Word de schaker

Wil jij de regie pakken over je eigen leven? En zelf bepalen wat je doet? Voor jezelf opkomen? Jouw doelen en dromen waarmaken? Dan wil je zo snel mogelijk de transformatie maken van het schaakstuk naar de schaakspeler met deze 3 krachtige mindset oefeningen.

De schaker is de persoon die zelf bepaalt wanneer hij een volgende zet doet. Kortom: hij bepaalt zijn eigen plannen en deelt zijn eigen tijd in. Hieronder vind je een aantal manieren waarin je die verandering kunt doorvoeren:

  • Minder op de mobiel kijken
  • Meer ‘me-time’ plannen
  • De telefoon uitzetten op vaste momenten
  • Vaste momenten waarin je de mail behandeld

En zo kun je nog een heleboel andere afspraken maken om stap voor stap een schaker te worden. Schaken is daarom ook een prachtige metafoor voor het leven.

.

Ben jij meer de schaker of het schaakstuk?

Welke van de twee ben jij meer? En waarom? Er is niet perse een goed of slecht aan beide kanten. Schaken als metafoor voor het leven zien kan je helpen om bewuster na te denken over welke rol je aanneemt. En of je die rol wel of niet wilt hebben.

Meer en meer een schaker worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel