Slechte gewoontes afleren binnen 1 minuut (echt waar)

Slechte gewoontes afleren kan een flinke klus zijn. Zeker wanneer je dit voor de lange termijn wilt veranderen. In dit artikel deel ik een strategie met je waarin het mogelijk is om dit voor elkaar te krijgen binnen 1 minuut!

Stoppen met slechte gewoontes

Je kunt een hele lijst van slechte gewoontes maken en iedereen heeft er wel een paar van. Voorbeelden van slechte gewoontes: teveel roken, drinken, snoozen, snoepen, werken, mobiel checken en te weinig sporten. Welke slechte gewoontes heb jij? En welke wil jij als eerste afleren en veranderen?

Slechte gewoontes afleren kun je doen met de tips uit de video. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Slechte gewoontes afleren met de 1 minuutactie

Als je mij al iets langer volgt, dan weet je dat ik een groot voorstander ben van slechte gewoontes veranderen in kleine stapjes. Die kleine stapjes noem ik ook wel 1 minuutacties.

Een 1 minuutactie is een kleine positieve actie die je elke dag zet in de richting van je belangrijkste doel. Om de 1 minuutactie goed uit te voeren dien je drie belangrijke inzichten te kennen.

Inzicht 1: Focus op 1 slechte gewoonte tegelijk

Heb jij weleens geprobeerd om meerdere gewoontes in één keer te veranderen? En hoe ging dat voor je? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij werkt dit in ieder geval. Ja, het werkt voor een paar dagen of weken.

Er komt echter altijd een moment waarin ik weer terugval in oud gedrag. Precies wat je niet wilt! Focus je op één slechte gewoonte tegelijk, verander dat eerst en ga dan pas door naar het volgende. Beter leren focussen doe je met deze 3 slimme strategieën.

Inzicht 2: Maak gewoontes belangrijker dan motivatie

Je kunt gewoontes proberen te veranderen op basis van motivatie, maar de valkuil van motivatie is dat het altijd afhankelijk is van je gevoelens. Sta je goed op, dan doe je het. Sta je ‘’verkeerd’’ op, dan ga je het niet doen. Voor het veranderen van een gewoontes is meer nodig dan ‘’af en toe’’ iets doen. Deze 4 stappen helpen je razendsnel gewoontes te doorbreken.

Gewoontes zijn onafhankelijk van je gevoelens. Zodra je dus in staat bent om letterlijk elke dag een actie te ondernemen voor het creëren van een goede gewoonte, dan zal de terugval ook minder groot zijn. Je kunt dan goed of verkeerd uit bed stappen, je gaat hoe dan ook je acties maken!

Inzicht 3: Werk in kleine stapjes

Nu weet je hoe belangrijk het is om te focussen op één ding tegelijk én actie te ondernemen op basis van je gewoontes in plaats van motivatie. De volgende stap is om dit om te zetten in kleine acties.

Je kiest dus één gewoonte (focus), die je wilt veranderen voor een andere gewoontes en daar neem je elke dag een kleine actie op.

Wil je stoppen met snoozen? Dan kan de kleine actie zijn om direct na de eerste wekker op te staan. Dit blijft net zo lang je belangrijkste actie totdat je hier een gewoonte van hebt gemaakt. Overwin uitstelgedrag met kleine stapjes door deze 17 krachtige tips toe te passen.

.

Slechte gewoontes afleren is makkelijker dan je denkt

Eigenlijk maken we het afleren van slechte gewoontes veel moeilijker dan het is. Je wilt bijvoorbeeld teveel dingen tegelijk veranderen of verwacht te snel resultaat. In deze gevallen zal het inderdaad niet lukken. Neem er de tijd voor, heb geduld en ontwikkel vanuit dit geduld stap voor stap nieuwe goede gewoontes.

Slechte gewoontes doorbreken mag dan simpel lijken (en in zekere zin is dit ook zo). Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel