Snel leren kan je veel voordelen geven. Je hoeft op die manier niet jaren te leren wat je ook in een paar dagen kunt leren. Dat levert veel tijdwinst en voldoening op. Maar hoe doe je dat? Leer snel leren van succesvolle mensen!

If you want to be successful, find someone who has achieved the results you want and copy what they do and you’ll achieve the same results’ – Tony Robbins

Het nut van snel leren

Sta even stil bij de zin ‘tijd is het enige waar je niet meer van krijgt’. Toen ik deze zin voor het eerst las, was het een eye-opener voor mij. We kunnen meer geld verdienen maar meer tijd kun je niet krijgen. Iedereen heeft 24 uur in een dag zitten. Het gaat erom hoe je die tijd benut.

Snel leren van succesvolle mensen is één van de beste methodes om sneller de resultaten te krijgen die je wilt hebben. Dat levert je tijdwinst op. Tijd die je kunt gebruiken om andere leuke dingen te doen.

Tony Robbins, de auteur van onder andere ‘Je ongekende vermogens’, schrijft in zijn boek over de techniek ‘modelleren’. Dit is het vermogen om snel te leren van mensen die de resultaten hebben bereikt die jij ook wilt bereiken.

Een inspirerend voorbeeld: Sylvester Stallone

Veel succesvolle mensen keken voordat ze succesvol werden naar andere voorbeelden. Veel van deze voorbeelden groeiden in een arme familie op. Een goed voorbeeld is Sylvester Stallone.

Inmiddels is hij één van de bekendste acteurs ter wereld, maar daar zag het vanaf zijn geboorte niet naar uit. Bij de geboorte van Stallone raakte de linkeronderkant van zijn gezicht verlamd, waardoor hij met een spraakgebrek door het leven moest.

In het begin van zijn loopbaan ondervond hij hier veel problemen mee. Als hij al een rol kon krijgen was het een rol waarin hij weinig tekst had. Stallone heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Vanaf zijn tweede tot zijn vijfde levensjaar werd Stallone in een kosthuis opgevoed. Hij groeide op rond volwassenen, had weinig vrienden en een gebrek aan aandacht, liefde en erkenning.

Het vinden van een rolmodel

Stallone stond bekend als een probleemkind. Als 15-jarige was hij al van een groot aantal scholen gestuurd. Toen het echt niet meer ging verhuisde de jonge rebel naar zijn moeder in Philadelphia. Hier werd hij naar een privé-school voor probleemkinderen gestuurd.

Hier ontdekte hij wat hij wilde worden: acteur. Daarnaast vond hij op het internaat één lichtpuntje. Stallone kon er iets doen wat hij graag deed: bodybuilden. Om snel te leren en écht goed te worden, begon hij te letten op Steve Reeves. Steve werd Mr. Universe en boekte een groot succes met zijn rol in de actiefilm Hercules.

Het modelleren van een rolmodel

Om net zo groot en sterk te worden als Reeves moest Stallone hard trainen. Aangezien gewichten veel te duur waren, ging hij voor zichzelf trainen op een autokerkhof. Met zware auto-onderdelen kon Stallone zijn spieren op een goedkope manier trainen.

Na zijn opleiding wilde hij het geleerde in de praktijk brengen en zijn voorbeeld Steve Reeves volgen. Hij kreeg wat rollen in B-films, maar mede vanwege zijn spraakgebrek kwam zijn acteercarrière niet echt op gang. Hij werd meer dan duizend keer afgewezen voor zijn zelfgeschreven script Rocky. Het succes van de film is inmiddels bekend.

Snel leren met modelleren: 7 overtuigingen

Stallone is één van de vele succesvolle mensen die een rolmodel gebruikte om betere resultaten te krijgen. Tony Robbins geeft in zijn boek ‘Je ongekende vermogens’ 7 overtuigingen van succesvolle mensen die je kunt modelleren:

  1. Alles gebeurt met een reden. Zoals je in het voorbeeld van Stallone hebt gezien, heeft hij geen gemakkelijke jeugd gehad. Het vereist een grote dosis discipline om in staat te zijn het spoor terug te zoeken, van pijnlijke lessen te leren en naar nieuwe mogelijkheden te kijken. Maar volgens Robbins is het de enige manier een positieve uitkomst te krijgen uit wat een negatief resultaat lijkt.
  2. Falen bestaat niet. Er bestaan alleen resultaten. Succesvolle mensen proberen iets nieuws en brengen nieuwe resultaten teweeg. Ze leren elke dag van hun ervaringen.
  3. Neem verantwoordelijkheid voor wat er ook gebeurt. Mensen die iets bereiken, neigen ertoe te geloven dat wat er ook gebeurt, of het nu goed is of slecht, zij dat gecreëerd hebben.
  4. Het is niet nodig om alles te begrijpen om alles te kunnen gebruiken. Succesvolle mensen zijn niet noodzakelijkerwijs degenen met de meeste informatie, de meeste kennis. Wel zijn ze het meest effectief in hoe ze gebruiken wat ze hebben en daarmee resultaten bereiken.
  5. Mensen zijn je grootste bron. Individuen die alles goed voor elkaar lijken te hebben, zijn mensen die een enorm gevoel van respect en waardering richting anderen hebben. De manier om te slagen is een succesvol team te vormen dat samenwerkt.
  6. Werk is spel. Ken je iemand die een immens succes heeft bereikt met het doen van iets waar hij een hekel aan heeft? Ik niet. Een sleutel tot succes is een gelukkig huwelijk sluiten tussen wat je doet en waar je van houdt.
  7. Zonder toewijding is geen blijvend succes mogelijk. Kijk naar succesvolle mensen en je zult zien dat zij niet noodzakelijkerwijs de beste, knapste, snelste en sterkste mensen zijn, maar wel degenen met de meeste toewijding.

Snel leren: 3 oefeningen

Aan de hand van deze 7 overtuigingen kun je snellere en betere resultaten verkrijgen. Met de volgende oefeningen kun je de kennis toepassen in de praktijk:

  1. Kies een vaardigheid. Wat wil je écht? Waar wil je beter in worden? Wat wil je aan jezelf veranderen?
  2. Zoek een voorbeeld. Wie heeft de vaardigheid die jij graag wilt hebben? Welke succesvolle mensen kun je modelleren?
  3. Doe wat zij doen. Wat hebben zij gedaan om de beste te worden in deze vaardigheid? Wat kun je doen om jezelf verbeteren?

Heb je de kunst van het modelleren al eens bewust toegepast? Welke resultaten heeft dit je opgeleverd? Laat het ons hieronder weten en inspireer anderen met je verhaal!

Meer tips voor persoonlijke kracht

Boekentips artikel