Sparen voor vrijheid: in kleine stapjes naar financiële onafhankelijkheid!

Sparen voor vrijheid is misschien niet iets waar je direct aan denkt wanneer je aan het sparen bent. Je denkt waarschijnlijk eerder aan sparen voor zekerheid. En ja, dat is ook waar. Maar hoe spaar je nu tegelijkertijd ook direct je vrijheid bij elkaar?

Meer vrijheid creëren met slim sparen

‘’Geld maakt niet gelukkig’’ is een voor ons allemaal bekend gezegde. Je kunt daar verschillende meningen over hebben, maar dat geld belangrijk is mag duidelijk zijn. Zonder geld kun je eenmaal niet zoveel in het leven.

Met meer geld kun je meer vrijheid creëren en ook meer terug doen voor de wereld. Maar hoe spaar jij je vrijheid nu bij elkaar? Slim sparen is altijd een goed idee, maar dat slimme sparen omzetten in slimme investeringen kan een nog beter idee zijn.

In de video deel ik in 3 stappen hoe jij kunt sparen voor vrijheid. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Sparen voor vrijheid in 3 stappen

Op weg naar meer vrijheid en misschien wel financiële onafhankelijkheid heb je een goed financieel plan nodig. Dat plan zou in ieder geval moeten bestaan uit de volgende 3 financiële stappen.

Stap 1: Maak geld

Voordat je überhaupt geld kunt sparen moet je wel eerst geld ‘’maken’’. Kortom: geld verdienen. Een inkomen creëren. Of je dit nu in loondienst doet of als ondernemer, dat maakt niet uit. Verdien jij al een inkomen? Heel goed! Dan heb je de eerste stap richting meer vrijheid al gezet.

Stap 2: Hou geld

Dit is in principe de moeilijkste stap. Hier creëer je namelijk de goede gewoonte (of juist niet) om sparen een onderdeel van je leven te maken. Je kunt een miljoen verdienen, maar als jij een miljoen uitgeeft dan heb je alsnog niets. Zo bereik je financiële onafhankelijkheid in 5 stappen.

Leer jezelf de gewoonte aan om een bepaald percentage van je inkomen opzij te zetten. In de theorie wordt vaak vastgehouden aan tien procent van je inkomen. Vind je dit teveel? Verklein het percentage. Vind je dit te weinig? Verhoog het percentage. Ja, het is echt zo simpel. Het moeilijke is om dit geld opzij te zetten en daar iets mee te doen zoals in stap 3 wordt besproken!

.

Stap 3: Investeer geld

Je verdient geld, legt een deel van je geld opzij en hebt een buffer voor noodsituaties? Dan wordt het tijd om iets extra’s met je geld te doen: met geld meer geld maken. Kortom: investeren in plaats van sparen.

Globaal gezien zijn er drie opties om je geld in te investeren: vastgoed, beleggingen (denk aan aandelen) en je eigen bedrijf. Het doel is om je geld daar te investeren waar het een bepaald rendement gaat opleveren voor de langere termijn. Dit is mijn simpele belegginsstrategie voor de lange termijn.

Waar investeer jij al in? Waar zou je in willen investeren? En met welke kleine investering zou je nu al kunnen starten? Start vervolgens en creëer langzaam meer passief inkomen en vrijheid.

Sparen voor vrijheid lukt alleen met discipline en consistentie

Het klinkt simpel om geld te sparen voor vrijheid, maar dat is het niet. De verleiding is heel groot om nu al iets met dat geld te doen. Dat zou je voor nu ook meer plezier geven. Op de lange termijn groeit je financiële vermogen niet en daarmee zal je financiële plaatje altijd hetzelfde blijven.

Sparen voor vrijheid mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel