Stap voor stap je doelen bereiken? Onderneem 4 acties.

Stap voor stap je doelen bereiken is dé manier om in actie te komen. Stop met twijfelen, piekeren en onzeker zijn. Onderneem 4 acties met het actiemodel!

Actie 1: Resultaten.

Resultaten. Dat is waar het om draait. Het woord resultaten suggereert dat het altijd om de prestatie gaat. Toch is dit niet waar. Een resultaat geeft een effect aan.

In het oude actiemodel vormen resultaten het vaste uitgangspunt om je doel te bereiken. Hoe meer we ons fixeren op het resultaat, des te moeilijker we zonder stress leven.

Als we 20 kilo willen afvallen, en we fixeren ons op deze 20 kilo, dan kan het resultaat behoorlijk tegenvallen. Wat als je 19 kilo afvalt? Is dan ‘alles mislukt’?

Actie 2: Gedrag

Onze resultaten komen voort uit ons gedrag. We moeten iets doen om iets te krijgen. Die 20 kilo gaat er niet vanzelf af. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer gaan sporten, gezonder eten of voldoende slapen.

Stap voor stap je doelen bereiken gebeurt niet door je gedrag te veranderen. Trainers en coaches hameren op ons gedrag terwijl er nog twee andere facetten zijn die minstens zo belangrijk zijn.

Actie 3: Gewoontes

Één daarvan zijn onze gewoontes. Eerst maken wij onze gewoontes, en daarna maken ze ons. Gewoontes zijn het geheim achter ons gedrag.

Omdat ze zo ongrijpbaar lijken en moeilijk te veranderen zijn, focussen we ons liever op het gedrag. Ons gedrag wordt echter bepaald door de kracht van onze gewoontes. Tandenpoetsen, ontbijten en douchen zijn voorbeelden van eenvoudige gewoontes. We doen het omdat het ons is aangeleerd.

Waarom zou dat met sporten of gezond eten anders zijn? Ook hier draait het om gewoontes. Hoe kan het dat sommige mensen standaard drie keer in de week sporten terwijl anderen hier de grootste moeite mee hebben? Terwijl beide het willen?

Dit draait om de gewoontes die ieder van hun heeft gecreëerd. Maar hoe creëer je die gewoontes dan? Daar zit de moeilijkheidsgraad. En daarvoor hebben we nog één stap nodig.

Actie 4: Discipline

Stap voor stap je doelen bereiken doe je met discipline. Discipline is het vermogen om de korte termijn ondergeschikt te maken aan de lange termijn. Het is de brug tussen dromen en doen. Tussen uitstellen en actie ondernemen.

Discipline is een vaardigheid die we allemaal kunnen trainen. Door vaak hetzelfde te doen, en ook de smerige klusjes te doen, ontwikkel je wilskracht. Hoe meer je dit doet, des te groter je discipline wordt.

Uitstellers versus Aanpakkers

Laten we het voorbeeld van 20 kilo afvallen nog eens pakken. Veel mensen zijn in staat om dit te bereiken. Maar hoeveel mensen blijven ook op dit gewicht? Weinig!

Waarom? Ze hebben gewerkt aan het oude actiemodel:

  1. Beginnen bij het resultaat.
  2. Met de klok mee werken aan het gedrag.
  3. Gewoontes veranderen niet mee.
  4. Discipline wordt alleen voor de korte termijn gebruikt.

De klok omdraaien

We draaien het liefste met de klok mee als iedereen dit doet. Gevolg? We vallen terug in oud gedrag. In het nieuwe actiemodel werk je tegen de klok in. Je doet een paar dingen fundamenteel anders om een ander resultaat te krijgen:

  1. Je startpunt wordt discipline, en niet de resultaten.
  2. Je werkt tegen de klok in en geeft aandacht aan je gewoontes.
  3. Vanuit discipline en gewoontes ontstaat een langdurige gedragsverandering.
  4. Langdurige gedragsverandering geeft een langdurig resultaat.

Stap voor stap je doelen bereiken

Wanneer onze focus verandert, verandert ook ons resultaat. De hele kunst is om de focus te verleggen naar je discipline. Op deze manier leer je in kleine stappen je doelen te behalen. Wil je meer discipline ontwikkelen? Lees dan ook onderstaande artikelen waarin ik je uitleg hoe je dit doet.

Boekentips Artikel