5 Stappenplan doelen stellen, zo doe je dat!

Stappenplan doelen stellen? Hoe stel jij jouw doelen? Wat is jouw stappenplan? Het kan enorm handig zijn om snel en effectief te weten hoe jij doelen moet stellen. Vandaag deel ik mijn 5 stappen met je!      

Persoonlijke doelen stellen

Het belangrijkste bij het opstellen van doelen is het concretiseren van onze doelen. Het helpt om daarbij een structureel plan te hebben om die doelen op te stellen. Waarom? Omdat je – als het goed is – de rest van jouw leven doelen blijft stellen. En wat is er dan handiger dan een vast stappenplan gebruiken om snel en concreet jouw doelen te stellen?

In de video leg ik het 5 stappenplan uit voor doelen stellen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

5 Stappenplan doelen stellen

In de loop van de jaren heb ik mijn eigen doelen stellen methode ontwikkeld bestaande uit 5 stappen. Ik noem dit ook wel de VUDOM-methode. Hieronder zal ik de verschillende stappen voor je toelichten:

Stap 1: Visualiseren

Deze eerste stap wordt vaak als zweveriger gezien. Het tegendeel is waar. Juist door jouw doelen scherp voor je te zien worden deze helder en concreet.

Stel je voor dat jij heel graag een wereldreis wilt maken. Dan kun je een plaatje op het internet zoeken die dit voor jou uitstraalt. Vervolgens kun je deze printen en er een voorstelling van maken dat jij die persoon op de foto bent.

Wat voor gevoel zou jou het geven om die persoon te zijn? Wat zou je willen ervaren? Welke dingen wil je zien, hebben of beleven?

Bereik jouw doelen met deze 7 visualisatiestappen

Stap 2: Uitspreken

Vervolgens wil jij jouw doel niet alleen voor jezelf houden. Deel het ook met anderen om het nog ‘echter’ te maken. Vind je dit eng? Deel het dan eerst in kleine kringen. Bijvoorbeeld alleen aan je beste vriend. Je zult merken dat deze je gaat aanmoedigen om jouw doelen te bereiken.

Dat geeft meer zelfvertrouwen. En zo kun je langzaam maar zeker jouw doel met steeds meer mensen delen. Hierdoor wordt het doel nog echter, en de stap veel kleiner om actie te ondernemen.

Stap 3: Deadlinen

Zet een deadline op jouw doel. Wanneer wil jij die droomreis gaan maken? Wat wordt de datum? En wat wil je wanneer geregeld voor je reis? De antwoorden op deze laatste vraag maken een onderdeel uit van het grotere doel (in dit voorbeeld het reizen). Zo stel jij concrete doelen op en kun je elk doel bereiken.

.

Stap 4: Opschrijven

Je kunt het doel nog echter voor jezelf maken door het ook op te schrijven. Vaak is denken niet genoeg. Ga maar bij jezelf na. Je kunt heel veel gedachten hebben over dingen die je wilt doen, maar er toch niets mee doen. Ze blijven dan in je hoofd rondspoken.

Het doel wordt tastbaarder zodra je dit opschrijft. Bovendien verdwijnt het zo ook uit je hoofd en komt het op papier. Dat geeft meer overzicht en focus.

Stap 5: Minuten

Minuten betekent niets anders dan elke dag een klein stapje zetten in de richting van jouw belangrijkste doel. En dat kan al in 1 minuut. Deze strategie werkt ook heel goed als je meer discipline wilt krijgen. Ontdek hier hoe jij jouw doelen bereikt in 1 minuut. 

Het ultieme doelen stellen stappenplan in de praktijk

Doelen stellen en bereiken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel