Stappenplan maken voor je toekomst? Start met Droomlijnen!

Stappenplan maken voor je toekomst is niet makkelijk. En structuur aanbrengen om elke dag aan je toekomst te werken al helemaal niet. Toch is het mogelijk. Start met 6 droomlijnen!

‘Think big and don’t listen to people who tell you it can’t be done. Life’s too short to think small’  – Timothy Ferriss

Wat wil je? Om te beginnen: een betere vraag

Hoe maak je een stappenplan? De meeste mensen zullen nooit weten wat ze willen. Volgens Timothy Ferriss, bekend van zijn bestseller ‘Een Werkweek Van 4 Uur’ is het een kwestie van specifiek zijn.

‘Wat wil je’ is te vaag om een zinvol en bruikbaar antwoord op te roepen. Vergeet het maar. Een stappenplan maken begint met het stellen van goede vragen.

‘Wat zijn je doelstellingen?’ is al even gedoemd om te mislukken. Begin met woorden voordat je begint met het maken van een stappenplan, aldus Ferris. Je leeft in een wereld vol miscommunicatie.

De kwaliteit van je communicatie bepaalt de kwaliteit van je leven

Elk woord dat je uitspreekt, wordt door een ander anders geïnterpreteerd. Het belangrijkste is dat jij weet wat je bedoeld met de woorden die je uitspreekt.

De kwaliteit van je communicatie bepaalt de kwaliteit van je leven. Iedereen streeft naar geluk. Geluk kan een goed uitgangspunt geven voor het maken van je stappenplan. Wat betekent geluk voor je? Wanneer ben je gelukkig? En wat kun je doen om gelukkig te worden?

Schrijf het op. Ontdek wat je écht wilt met deze 2 grote geheimen. 

Je toekomst vormgeven met droomlijnen

Oké. De logische vraag die je nu eerst stelt: ‘wat zijn droomlijnen?’ Goede vraag. Als je google intikt vind je niets over droomlijnen.

Droomlijnen is een methodiek voor het ontwerpen van je eigen leefstijl. Bedacht door Timothy Ferriss. Één van de pioniers op het gebied van Lifestyle Design.

Droomlijnen wordt zo genoemd omdat het gaat om het toepassen van tijdlijnen op wat de meeste mensen als dromen beschouwen. In deze droomlijnen definieer je voor jezelf wat je gelukkig maakt.

Het ideale 5 stappenplan maken met droomlijnen

Droomlijnen is leuk en het is moeilijk. Hoe moeilijker het is, hoe harder je het nodig hebt. Een stappenplan maken van droomlijnen doe je als volgt:

1 Definiëren van drie categorieën dromen

Maak een tijdlijn van zes maanden en één van twaalf maanden. Noem vijf dingen die je graag wilt hebben (bijvoorbeeld een auto, diploma, tweede vakantiehuis), die je wilt zijn (een goede kok, vloeiend Spaans spreken) en die je wilt doen (naar de Malediven gaan, spreken voor duizend man, je idool ontmoeten, boek schrijven), in die volgorde. Dit zijn de drie categorieën dromen.

Als het je moeite kost om te bedenken wat je in bepaalde categorieën wilt, zoals de meeste mensen, bedenk dan wat je haat of vreest en schrijf het tegenovergestelde op. Schrijf zonder beperkingen. En schrijf alles op wat je wilt hebben, zijn en doen.

Hier vind je mijn 4 belangrijkste levensgebieden voor het opstellen van persoonlijke ontwikkeling doelen.

2 Het ideale stappenplan maken met deze 3 belangrijke vragen

Mocht je nog steeds moeite hebben om de drie rijen aan te vullen met vijf dingen, kijk dan naar de volgende vragen:

  1. Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?
  2. Wat zou je doen als je onmogelijk kon falen?
  3. Waar kom je ’s ochtends je bed voor uit?

Belangrijk is om bij deze vragen zónder beperkingen en belemmeringen na te denken. Je kunt in deze fase dromen. Het echte denk- en doenwerk komt daarna!

3 Vul de ”één ding” vragen in

Neem de tijd voor de vragen. Schrijf ze op. Mocht je nog steeds vastzitten, vul dan de volgende opties aan. Wat zou je doen als je:

  • Nog één plek mag bezoeken?
  • Nog één ding mag doen voordat je doodgaat? (een herinnering voor de rest van je leven)
  • En nog één ding dagelijks wilt doen?
  • Nog één ding wekelijks wilt doen?
  • Nog één ding wilt leren?

4 Kwantificeren van kosten

Maak je droom kleiner. Wat moet je kunnen doen om iets te zijn? En hoe ga je dit realiseren? Na het definiëren van je dromen is het tijd om de kosten in kaart te brengen. Eerst stel je kleine doelen op je grote dromen. En dan gebeurt er vaak iets opmerkelijks: je dromen zijn niet onmogelijk en kosten vaak minder geld dan je denkt.

Ferriss geeft het voorbeeld van een taal leren. Dit is een grote droom. Door het in kleine doelen op te splitsen, kwam Ferriss tot de conclusie dat hij vijftien minuten per dag met iemand moet praten die de taal machtig is. Een andere manier is om elke dag dertig woorden te leren. In beide gevallen maak je geen kosten.

5 Definiëren van acties

In de derde stap zet je vage dromen om in concrete acties. Je weet wie je wilt zijn, wat je wilt hebben en wat je wilt doen. Je weet ook wat voor kosten je maakt voor elke droom. In sommige gevallen zal dit niets zijn.

Wat voor acties kun je vandaag doen? Welke stappen zet je morgen? Deze week? Het komende jaar? Je kan dagelijks tijd vrijmaken voor een aantal van je dromen. Zelfs als dat vijftien minuten per dag is. In vijftien minuten kun je dertig woorden leren. Na een jaar ken je meer dan duizend woorden van de taal die je wilt leren.

1 Categorie Dromen (zijn, hebben, doen) 2 Kwantificeren kosten 3 Definiëren acties
1 Auteur bestseller
2 Zorgzame ouder
1 geen / uitgave boek
2 geen
1 10 pagina’s schrijven
2 60 minuten met kind
1 Maatpak
2 E-reader
1 Kosten: 1000 euro
2 Kosten: 100 euro
1 Elke maand 100 euro sparen
2 Elke maand 10 euro sparen
1 Spaans leren
2 Roman ‘…….’ Lezen
1 geen
2 Lenen / 10 euro
1 30 woorden leren
2 30 minuten lezen

Volgens Ferriss moet je de eerste stap direct na het droomlijnen uitvoeren. En daarna minimaal één actie per dag maken en uitvoeren. Als het je niet lukt, maak de actie dan nog kleiner. Maak van tien pagina’s schrijven twee. Van dertig woorden tien. Deel grote doelen op in kleine tussenstappen. Ook daar is droomlijnen een goede methode voor.

Stap voor stap je stappenplan maken én naleven

Een stappenplan maken mag dan eenvoudig en makkelijk lijken. Het vergt ook veel tijd en discipline om dit voor elkaar te krijgen.

Wil jij niet alleen een stappenplan maken maar ook actie ondernemen? Zodat jij meer van je doelen kunt bereiken? Download direct De Magie van 1 Minuut en versla je uitstelgedrag in 1 minuut.

Wat is jouw ervaring met een stappenplan maken? Wat ga jij toepassen uit de droomlijn methodiek? Deel je ervaringen en tips hieronder en inspireer anderen met jouw verhaal!

 

Boekentips Artikel