Stop met jezelf vergelijken met anderen: 3 tips om dit te doen!

Stop met jezelf vergelijken met anderen, je hebt er namelijk niet zoveel aan. Betrap jij jezelf erop dat je dit toch regelmatig doet? Check deze 3 tips!

Ik kijk teveel naar anderen

Niet iedereen geeft het toe, maar vrijwel niemand ontkomt er aan. Jezelf vergelijken met anderen lijkt in onze genen te zitten. Vrijwel iedereen doet het. Daar is op zich niets mis mee tenzij je het de overhand laat nemen.

In de video deel ik handige tips met je om te stoppen met jezelf vergelijken met anderen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Vergelijk jezelf met jezelf

Stop met jezelf vergelijken met anderen is het makkelijkste wanneer jij jezelf alleen nog maar met jezelf gaat vergelijken. Klinkt super logisch, maar waarom doe je het dan niet? En nog belangrijker: wat kun je wél doen om dit te verbeteren?

Tip 1: Schrijf een persoonlijke grondwet

Ik hoor je denken ‘’een wat’’? Yes, een persoonlijke grondwet. Dit is één van de tools die ik mijn klanten mee geef om dichter bij zichzelf te komen. Een persoonlijke grondwet is niets anders dan een geschreven boekje met daarin jouw doelen en afspraken met jezelf (daar kom ik bij tip 2 op terug).

Door een persoonlijke grondwet te schrijven kom je dicht bij jezelf. Op deze manier dwing je jezelf ook om je meer te vergelijken met jezelf in plaats van anderen. Deze 4 persoonlijke ontwikkeling doelen vormen een belangrijk onderdeel van de persoonlijke grondwet.

Tip 2: Maak afspraken met jezelf

Naast het uitwerken en opschrijven van jouw doelen neem je ook de tijd voor het opstellen van leefregels in je persoonlijke grondwet. Leefregels zijn de afspraken die je met jezelf maakt. Hoe wil jij leven? Met welke gewoontes wil je stoppen? En welke goede gewoontes wil je ontwikkelen?

Hieronder vind je een paar voorbeelden van leefregels:

  • Ik kijk alleen tussen 18.00 en 22.00 uur op mijn mobiel
  • Ik check maximaal 1x per dag mijn mail
  • Minimaal 3x per week ga ik naar de sportschool
  • Ik sta elke dag om 7.00 op zonder te snoozen

Deze lijst kun je eindeloos aanvullen. Het gaat er niet om dat je alle leefregels direct toepast. Waar het wel om gaat is dat je een lijst maakt, weet wat jij aan jezelf wilt verbeteren en je daar op focust. Verander je mindset en ontwikkel snel goede gewoontes in 1 minuut.

.

Tip 3: Gebruik externe prikkels in je voordeel

En als jij jezelf dan toch met anderen wilt vergelijken, gebruik dan het als je kracht. Zo kan het voor bepaalde mensen helpen om te zien waar iemand anders staat. Wanneer je dit als een inspiratiebron ziet én zelf actie blijft ondernemen dan kun je jezelf vergelijken met anderen juist in je voordeel inzetten!

Stop met jezelf vergelijken met anderen in de praktijk

De genoemde tips vergen allemaal tijd omdat het om diepgewortelde gedachte- én gedragspatronen gaat. Verwacht niet dat dit binnen een paar dagen of weken over is. Dit is een proces. En het beste is om van dit proces te genieten en jezelf steeds meer te vergelijken met jezelf.

Stoppen met jezelf vergelijken met anderen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel