Stoppen met slechte gewoontes: verbeter je interne harde schijf!

Stoppen met slechte gewoontes is niet iets wat je zomaar even. Vaak is er bloed, zweet en tranen voor nodig om een slechte gewoonte om te zetten in een goede gewoontes. En zelfs dat kost veel tijd. Hoe pak je dat het beste aan?

Wat zijn slechte gewoontes? (+ betekenis)

Slechte gewoontes zijn niets anders dan gewoontes die jij hebt waarvan jij vindt dat je die niet wilt hebben. In het algemeen kun je de volgende voorbeelden als slechte gewoontes zien: roken, teveel drinken, snoepen, teveel je mobiel checken en snoozen.

De lijst met slechte gewoontes is heel lang. Wil jij stoppen met slechte gewoontes? Check dan deze video met heldere uitleg hoe je dit voor elkaar krijgt. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Slechte gewoontes afleren vergelijken met je computer

Alle gewoontes die je hebt vormen bij elkaar je gedrag. Dit gedrag bestaat uit twee onderdelen: bewust (5%) en onbewust gedrag (95%). Dit gedrag gaan we nu vergelijken met je computer die ook in hoofdzaak uit twee onderdelen bestaat: de harde schijf en processor.

Onderdeel 1: de harde schijf / het onbewuste gedrag

Vergelijk je computer eens met je hersenen. In je harde schijf zit alles wat je weet opgeslagen. Je hoeft er geen extra moeite voor te doen. Je weet hoe het werkt.

In het echte leven geldt dit bijvoorbeeld voor lopen, fietsen en autorijden. Dit zijn dingen die je vandaag de dag ‘’gewoon’’ doet. Je hoeft er geen moeite meer voor te doen. Het is onbewust gedrag. We weten echter allemaal dat dit niet altijd zo is geweest. Doorbreek je slechte gewoontes en ontwikkel meer discipline in slechts 1 minuut.

.

Onderdeel 2: de processor / het bewuste gedrag

Naast de harde schijf bestaat je computer uit een processor. Hier bevindt zich het WORD-bestand waar je nu aan werkt. Net als in het echte leven kun je maar aan één WORD-bestand tegelijk werken. Hetzelfde geldt ook voor je gewoontes.

Wil jij stoppen met slechte gewoontes? Zorg er dan voor dat je één slechte gewoonte uitkiest en daar eerst aan werkt. Tegelijkertijd werken aan meerdere WORD-bestanden gaat je groei alleen maar in de weg zitten. Pas daarna kun je dit bestand terug stoppen in je harde schijf en hoef je er niet meer over na te denken. Deze 3 stappen geven je een extra boost om je eigen gedrag te veranderen.

De computer als metafoor voor succes

Persoonlijk is dit één van mijn favoriete metaforen omdat het zo duidelijk het verschil laat zien tussen wat je al hebt (je harde schijf) en waar je aan kunt werken (je processor).

Stoppen met slechte gewoontes mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel