Stoppen met twijfelen aan jezelf: 3 gouden tips

Stoppen met twijfelen aan jezelf. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Twijfelen is niet iets wat je zomaar afleert. Maar er is goed nieuws. Je kunt het wel afleren!

Geef jezelf een compliment

Je hebt nu lang genoeg getwijfeld. Twijfelaars zijn meestal óf onzeker over zichzelf óf keihard voor zichzelf. Dit eerste komt het meeste voor.

Twijfelen komt voort uit onzekerheid. En er is maar één manier om dit op te lossen. Vergroot je zelfvertrouwen. Alleen hoe doe je dit?

Twijfelaars kijken nauwelijks tot niet naar hun successen. Ja, echt. Jij hebt ook succesvolle momenten. Momenten waar je trots op mag zijn. Kom voor jezelf op met de 3 do’s en don’ts.

Geef jezelf een compliment. Denk dagelijks aan je succesmomenten. Dát gaat je zelfvertrouwen sterk vergroten. Het is tijd om te stoppen met twijfelen aan jezelf!

Tip 1: Denk aan het verleden

Hoe vaak kijk jij terug op je meest succesvolle moment? Een moment wat je gelukkig heeft gemaakt? Een moment waar je álles voor hebt gedaan om het mogelijk te maken?

Weinig tot niet. Anders twijfelde je nu niet aan jezelf. Denk terug aan je grootste succesmoment. Wat deed je toen? Hoe voelde jij je? En als je dat gevoel NU weer zou hebben, wat zou je dan doen?

Mag ik één gokje doen? Je zou waarschijnlijk niet meer twijfelen 😉

Wees dankbaar voor wat je hebt met deze 3 tips.

Wat ga jij doen om dagelijks aan je succesmomenten uit het verleden te denken?

Tip 2: Leef in het heden

Ze zeggen weleens dat het verleden is geweest. En daar is natuurlijk geen touw tussen te knopen. Toch kun je het verleden gebruiken. En daarmee je zelfvertrouwen vergroten.

Bekijk deze video om te zien hoe ik in 1 minuut van onzekere student tot beste student werd verkozen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

 

Hetzelfde kun je doen met het heden. Wat is jouw succesmoment van vandaag? Dit hoeft niet iets groots te zijn. Het kan ook heel simpel zijn. Bijvoorbeeld dat je blij bent dat je ‘op tijd wakker werd vanochtend’.

Maak er een gewoonte van dagelijks aan iets positiefs te denken. Het liefst iets wat gericht is op je doel. Als het je doel is om meer klanten binnen te halen. En je hebt vandaag één telefoontje gedaan. Dan is dat ook een succesmoment!

Wat ga je doen om dagelijks aan je succesmomenten uit het heden te denken?

Tip 3: Visualiseer de toekomst

Vanuit het verleden en het heden heb je gewerkt aan je zelfvertrouwen. Minder twijfelen doe je door dagelijks deze oefeningen te doen.

Visualiseren is misschien wel de krachtigste methode om je zelfvertrouwen te vergroten. Het zet je aan het dromen. Hoe meer kracht je deze dromen meegeeft, hoe minder je zult twijfelen.

Maak je dromen concreet. Wat wil je écht? Wat voor doel wil je dit jaar waarmaken? Wat heb je hier voor nodig? Wat is je plan om dit te bereiken? En: wat is de eerste actie die je NU kunt nemen richting dit doel?

Doe deze visualisatie-oefening. Schrijf het op. Merk hoe makkelijk het voor je is om een belangrijk doel op te stellen. Sta stil bij dit moment. Nu is het moment om je toekomst op te schrijven.

Je hoeft niet alles te weten. Schrijf de dingen op die nu in je gedachten komen. Dat is genoeg.

Wat ga je doen om dagelijks je dromen en doelen te visualiseren?

Jij bent een succes

Deze 3 gouden tips werken niet na één dag. Ook niet na twee. En ook niet na dertig dagen. Alleen beginnen ze wel vanaf dag 1 te werken.

Hoe lang kun jij deze vragen dagelijks aan jezelf blijven stellen? Dat bepaalt je mate van succes. Stel je voor dat je deze 3 vragen elke dag voor jezelf beantwoord. En dit een jaar volhoud.

Denk je dat dit een verschil gaat maken voor je twijfels? Niet alleen dit jaar, maar ook voor de jaren daarna? Succes is een keuze. En jij bent een succes als je daar voor kiest.

Meer leestips