Stress door uitstelgedrag: het tegengaan van een negatief sneeuwbaleffect

Stress door uitstelgedrag. Het komt vaak voor en vaak hebben niet eens door dat het door uitstelgedrag komt. In dit artikel lees je alles over stress door uitstelgedrag, hoe het ontstaat en hoe je hier bewust beter mee om kunt gaan.

Uitstelgedrag als slechte gewoonte

Uitstelgedrag kan leiden tot veel stress als er uitgesteld wordt op belangrijke dingen. Dan wordt het een slechte gewoonte. Een beetje uitstelgedrag op niet zulke belangrijke dingen (jij bepaalt zelf wat wel en niet belangrijk is) is op zich niet zo erg.

Het is dus belangrijk om dit onderscheid te kennen. In dit artikel hebben we het vooral over dit eerste: uitstellen op belangrijke zaken. Dit leidt namelijk tot stress. En dat is juist iets wat we willen voorkomen.

Sterker nog: dit type uitstelgedrag kan leiden tot nog meer uitstelgedrag. En dat leidt weer tot nog meer stress. Dit is wat ik noem het zogenaamde ‘’negatieve sneeuwbaleffect’’.  In de video hieronder leer je hier meer over. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Vormen die voor meer stress door uitstelgedrag leiden

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van uitstelgedrag die je waarschijnlijk wel bekend voorkomen. Al dan niet bij jezelf of je omgeving. Het is goed om voor jezelf te achterhalen of jij in hoge mate last hebt van één of meer van deze vormen van uitstelgedrag.

Uitstelgedrag vorm 1: het niet doen

De grootste vorm van uitstelgedrag is het niet doen. En hiermee bedoel ik dus het helemaal niet doen. Dit is een verschil met de volgende vormen. Je wilt bijvoorbeeld heel graag een keer een dansles volgen, maar het blijft bij een droom, idee of plan. De uitvoering komt nooit.

Deze vorm houd je tegen om dingen te doen die je ooit wilde doen. Vaak zijn het dingen die al een poosje op je bucketlist of to do lijst staat. Het is zonde om deze dingen uit te stellen omdat ze je in potentie veel nieuwe energie kunnen geven. Hier vind je 17 tips voor meer actie en het aanpakken van extreem uitstelgedrag.

.

Uitstelgedrag vorm 2: wachten tot het laatste moment van de dag
Een ander bekend fenomeen is het wachten tot het laatste moment van de dag. Je weet bijvoorbeeld dat je een bepaald persoon moet bellen, maar kijkt daar zo tegenop dat je het blijft uitstellen. In de tussentijd doe je allerlei andere (vaak minder belangrijke) taken.

Aan het einde van de dag is de druk zo hoog dat je nog probeert te compenseren wat je die dag hebt uitgesteld. Je pleegt dan alsnog het telefoontje. Met als gevolg dat je je daarna vaak afvraagt waarom je er zo lang mee had gewacht. Check deze 7 super simpele technieken voor het afleren van uitstelgedrag. 

Uitstelgedrag vorm 3: laat in actie komen bij deadlines

Wanneer begon jij op school met het leren voor toetsen en tentamens? Heel veel studenten beginnen ‘’te laat’’. Ze blijven het uitstellen totdat er een punt komt dat je wel moet beginnen. Herkenbaar? Ook deze vorm van uitstelgedrag geeft veel stress.

In dit specifieke voorbeeld gaat het om een relatief korte tijd waarin je op het laatste moment begint met leren. Dat is nog wel te doen. Als het echter een structureel probleem wordt, dan heb je een groter probleem. Blijf je deadlines uitstellen, dan zal die stress zich alleen maar blijven opbouw

Stress door uitstelgedrag is geen duurzame manier van leven

Hoeveel van de bovenstaande vormen pas jij (regelmatig) toe? Probeer hier bewuster van te zijn en goed te kijken hoe je dit meer kunt aanpakken. Stress door uitstelgedrag is geen leuk en duurzaam leven. Je wilt het liever alvast tackelen en dat is precies wat vrij eenvoudig te realiseren is bij deze vormen van uitstelgedrag.

Het aanpakken van stress door uitstelgedrag mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel