Structuur in je leven aanbrengen vergt zelfdiscipline. De controle om jezelf in balans te houden. Maar hoe doe je dat? Volg het vijf stappenplan om meer structuur in je leven te brengen!

 ‘The secret in handling fear is to move yourself from a position of pain to a position of power’ – Susan Jeffers

Een chaotisch leven

Het leven loopt vaak anders dan je voor ogen had. We leven nu eenmaal niet in de ideale wereld. Juist op het moment dat je leven in balans lijkt, gebeurt er iets. Opeens komt er van alles op je af.

Misschien vreet je jezelf op omdat je de laatste te weinig naar de sportschool bent geweest, te weinig tijd doorbracht met je vrienden of omdat je het werk de laatste tijd niet meer leuk vindt om te doen.

En je kinderen vragen om je tijd, je partner wil tijd met je doorbrengen en jij wilt ook nog tijd voor jezelf hebben. Wat kun je doen om het overzicht te bewaren? Wat ga je doen? Hoe ga je structuur in je leven aanbrengen?

Je leven uit balans

Jeffers schrijft in haar boek ‘Niet durven, toch doen’ over levensroosters. In mijn eigen programma’s noem ik deze roosters focusrollen. Dit zijn de belangrijkste levensrollen uit je leven. Als er één niet lekker loopt, dan kan dat een grote invloed hebben op je leefstijl.

Stel je voor dat je je hele leven alles doet voor je partner. Je partner is de belangrijkste en enige focusrol in je leven. Dat ziet er zo uit:

Na vijf jaar wordt de relatie verbroken. Nu ziet jouw leven er als volgt uit:Zoals je kunt zien, ziet je leven er nu heel leeg uit. Je krijgt geen grip meer op je leven omdat er voor je gevoel niets meer is dat er toe doet. Hierdoor verlies je de balans en kun je geen structuur in je leven aanbrengen.

Jezelf in balans brengen

Wat kun je doen om de grip op je leven terug te krijgen? Hoe kun je jezelf terug in balans krijgen? De focusrollen laten het zien. Het probleem is dat je maar één focusrol hebt: je relaties. Vanuit dit perspectief wordt het leven eenvoudiger als je meerdere focusrollen toevoegt:

Stel je voor dat je relatie nu verdwijnt uit het schema. Dan krijg je de volgende tabel:

Voel je het verschil? Je hebt nu nog steeds een reden om te leven. Het is de kunst om je belangrijkste focusrollen evenredig aandacht te geven.

Geef altijd 100%

Jeffers schrijft in haar boek dat je altijd 100% moet geven. Toewijding is het woord dat ze hiervoor gebruikt. Wees toegewijd in alles wat je doet. Dat klinkt alsof je altijd alles in de hoogste versnelling moet doen, maar dat is volgens haar niet waar.

Toewijding betekent 100% focus leggen op je taak. Als je werkt, werk dan voor 100%. Als je met vrienden bent, wees dan 100% bij je vrienden. Als je wilt ontspannen, ontspan dan voor 100%. Dat is toewijding.

Structuur in je leven aanbrengen: 5 stappen

Wat kun je doen om overzicht te houden? Om meer balans in je leven te krijgen? En met meer toewijding te leven? De volgende vijf stappen helpen je bij het aanbrengen van structuur in je leven.

1 Maak je eigen focusrollen. Begin met het tekenen van zes aaneengesloten vierkanten. Neem ruim de tijd om na te denken over je belangrijkste focusrollen.

2 Kies één van de focusrollen en maak een plan. Wat wil je in deze focusrol doen? Welke acties zou je uitvoeren? En wat voor gevoel geven deze acties je? Schrijf zoveel mogelijk acties op papier. Dit is een lijst die vraagt  om je toewijding.

3 Doe oefening 2 voor alle focusrollen. Je zult versteld staan hoeveel overzicht het opschrijven van je taken geeft. Het is belangrijk om je realiseren dat deze taken werkelijkheid kunnen worden.

4 Stel voor elke dag een plan op. Plan minimaal één actie van de focusrollen in je dagelijkse planning. En vergeet niet de laatste stap ook toe te passen.

5 Geef 100%. Actie is de sleutel tot persoonlijke kracht. Onderneem actie. Start vandaag. Als je je in één van de focusrollen bevindt, geef dan 100% toewijding aan deze rol.

Wat doe jij voor het aanbrengen van structuur in je leven? Geef je reactie hieronder en inspireer anderen met je gestructureerde werkwijze!

Meer balans, overzicht en structuur tips

Boekentips artikel