Succes in het leven leer je niet op school

Succes in het leven is meer dan alleen het onderwijs dat je volgt. Of het talent dat je hebt. Het draait meer om het doen wat je écht wilt. En veel van die dingen kunnen ook zonder diploma’s of studies worden behaald. Succes in het leven draait om zoveel meer dan alleen je diploma’s!

Wat je tegenhoudt om succes in het leven te krijgen

Onderwijs. Wat leren we er eigenlijk? Nog steeds zeggen mensen dat we ‘een vak moeten leren’. En dat klopt ook. Ik vraag me alleen af of dit de juiste manier is. Het verhoogt ook de prestatiedruk en de verwachtingen.

Alleen lijkt dat van ondergeschikt belang. Net als wat scholieren, studenten maar ook volwassenen zelf willen. Iedereen ‘moet’ een vak leren, werk zoeken en daar 40 uur p/w werken. Of het werk nu leuk is of niet. Daar heeft het onderwijs weinig belang bij.

Zij willen je van school krijgen. Hoe maakt niet uit. Als ik kijk naar mijn studie dan vraag ik me af wat ik écht geleerd heb. En dan zijn dat vooral de dingen die ik zelf gedaan heb.

Begrijp me niet verkeerd. Het onderwijs doet vast en zeker zijn best. Maar eerlijk gezegd vind ik dat de benadering veel anders kan. Over succes in het leven leren we niets op school.

In de video hieronder leg ik uit wat ik hiermee bedoel. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Wat heb jij over jezelf geleerd?

Wat wil je écht? Wat heb jij geleerd over je passies, vaardigheden en talenten? En hoe we deze optimaal kunnen benutten? Waar leren we hoe je balans in je leven krijgt? Hoe je een voor jouw ideale mix tussen jouw gezondheid, werk, relaties en persoonlijke groei ontwikkelt?

Waar leren we onze zelfdiscipline te ontwikkelen? Zodat we ons beter kunnen focussen? Zodat we onszelf kunnen motiveren? Zodat we leren prioriteiten stellen? Én deze ook DOEN?

Ik heb het niet geleerd. Althans, niet op school. Juist om deze reden vind ik het zo ontzettend waardevol en gaaf dat ik regelmatig wordt uitgenodigd om voor ‘High Potentials’ van mbo, hbo en universiteiten te spreken en het over persoonlijk succes te hebben. Lees hier over de 20 dingen die je niet leert op school.

Succes in het leven begint bij een persoonlijk kompas

Succes in het leven krijgen we door te weten hoe ons persoonlijk kompas eruitziet. Daar draait het om. Nadenken en antwoord geven op belangrijke vragen.

Wat wil je écht? Waarom doe je wat je doet? Hoe hou je focus op wat écht belangrijk is? Hoe krijg je meer focus, discipline en zelfvertrouwen?

Volgens mij zit de essentie in deze vragen. En pas als je de essentie begrijpt, kun je een vak leren waar je de rest van je leven iets aan hebt. Of je kunt het aanpassen als jouw kompas veranderd.

.

Alleen wil je dan wel eerst weten wat je kompas is. Een duidelijke richting hebben. Ik noem dit ook wel je ‘Inside Focus’: van binnenuit weten wat je écht wilt doen.

Niet alleen in je werk. Maar ook in je relaties, leefstijl, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid enzovoort.

Veranderende mindset op succes in het leven

Wat betekent succes voor jou? Ook dit is een vraag die we op school niet krijgen. Hoe kunnen we succesvol en gelukkig worden als ons die vraag niet wordt gesteld?

Het leven zou veel makkelijker worden als we regelmatig stilstaan bij ons eigen succesniveau. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? En wat heb je nodig om daar te komen waar je wilt zijn?

Diploma’s zijn leuk. Alleen als je ze ook nodig hebt. Als je weet wat je écht wilt. Het is dan toch een beetje raar dat we eerst een diploma moeten halen, gaan werken en ons daarna pas de vraag stellen: wat wil ik écht?

Ik zou zeggen: draait het liever om. Start vandaag nog met die vraag. Succes in het leven komt door de antwoorden over jouw definitie van succes vast te leggen. En daar hebben we geen diploma voor nodig.

PS: wil jij een stappenplan om sneller en effectiever je doelen te realiseren? Download hier het E-book De Magie van 1 Minuut en leer hoe jij jouw mooiste doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel