Eigenschap 6 Covey: Synergie – Principes van Creatieve Samenwerking

Hoe los je een meningsverschil op? Met synergie bundel je de krachten van jezelf met de ander. Het is de som der delen die groter is dan de afzonderlijke delen. Versterk je relaties met deze simpele techniek!

Andere invalshoek

Synergie is eigenschap 6 uit het bestverkochte managementboek aller tijden ‘De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap’, geschreven door Stephen Covey. Het is de eigenschap waar alle andere eigenschappen samenkomen.

Je weet hoe je verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en hoe je dit in je voordeel gebruikt bij anderen. Daardoor creëer je een open cultuur waar mensen met nieuwe alternatieven en energie dingen in gang zetten. Je bent een catalysator geworden. Iemand die dingen in beweging weet te zetten, aldus Covey.

Synergie betekenis

Synergie betekent niets anders dan dat het geheel groter is dan de som der delen. Dit is het welbekende één plus één is drie principe. Ook schrijft Covey dat synergie het krachtigste deel is om een groter geheel te veranderen. Het maakt alle andere onderdelen sterker.

Synergie voorbeeld

Het concept van synergie is in zichzelf wat abstract, juist omdat de uitkomst van synergetisch denken per situatie verschilt. Covey geeft een sterk voorbeeld waarin een stel op vakantie wil. Ze hebben echter verschillende reisdoelen voor ogen.

De man wil graag op een geschikte locatie kunnen vissen. De vrouw wil liever naar haar moeder die net ziek is geworden. Hoe vaak zie je mensen ruzie maken om verschillende standpunten zoals deze?

Door goed naar elkaar te luisteren kunnen ze een conflict voorkomen. Synergetisch denken leidt tot nieuwe inzichten: de vrouw ziet dat haar man graag iets ‘met het hele gezin’ wil doen en de man ziet dat de vrouw voor haar moeder wil zorgen.

De 7 eigenschappen van Covey en synergie

Bij eigenschap 6 komen alle andere eigenschappen van Covey samen. Door win-win denken (eigenschap 4) komen ze tot een nieuw plan. Ze vinden een locatie dichtbij de moeder en op een paar kilometer afstand bevindt zich een vislocatie. De man en vrouw luisterden eerst goed naar elkaar door de toepassing van eigenschap 5: eerst begrijpen, dan begrepen worden.

Vervolgens ontstond er een open houding waarin het gezin konden praten over mogelijke oplossingen. Deze ideeën botsten niet (in tegenstelling tot de expliciete locaties die in eerste instantie werden voorgesteld). Covey noemt het resultaat van de diverse eigenschappen synergie. De som der delen is groter dan de afzonderlijke delen alleen.

Synergie betekenis in andere woorden

Synergie is voor veel mensen een moeilijk woord. Zoeken naar de derde weg betekent hetzelfde. Volgens Covey is de betekenis van synergie hetzelfde als het vinden van een middenweg. Bovendien wordt dit in het Boeddhisme ‘de middelste weg’ genoemd.

De derde weg is meer dan een transactie, het is een transformatie. Ze hebben een hoge emotionele bankrekening. Mensen die synergetisch denken, denken in win-win situaties, luisteren empathisch en begrijpen de meerwaarde van synergie. Eigenschappen die in het boek allemaal voorbijkomen. Ze helpen elkaar verder.

Tips synergie

  1. Denk aan iemand die anders tegen bepaalde dingen aankijkt dan jij. Probeer samen met hem de derde weg te bekijken door het toepassen van win-win denken en eerst begrijpen, dan begrepen worden.
  2. Maak een lijst van mensen die je irriteren. Verschillen zij met je van inzicht? Kun je dit verschil veranderen als je je manier van communiceren veranderd en meer waardering opbrengt voor het standpunt van de ander?
  3. Als je van mening verschilt met iemand, probeer je dan eens te richten op de belangen van de ander. Wat kun je doen om de ander te helpen? In hoeverre kun je daar invloed op uitoefenen?

Meer Inspiratie ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’

Boekentip Artikel