Hoe taken batchen je productiever maakt

Taken batchen is een geweldige manier om sneller en effectiever jouw doelen te bereiken. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? En welke taken kun je wel en niet goed batchen?

Wat is taken batchen?

Taken batchen is niets anders dan dezelfde soort taken bij elkaar pakken en op één moment afronden. Een voorbeeld. Stel dat jij nu tien keer per dag je mail opent.

Dat betekent dat jij tien keer de mail moeten openen, mailtjes leest en de mailbox weer tien keer moet sluiten. Je voert dus tien keer zoveel handelingen uit dan wanneer jij hier één moment voor zou pakken.

Stel je voor dat jij die tien keer mail openen gaat vervangen voor één langer moment waarin jij alle mailtjes behandeld. Je hoeft dan maar één keer de mailbox te openen, mailtjes te lezen en de mailbox één keer te sluiten. Dat scheelt dus tientallen extra handelingen!

Dit is slechts één van de kleine voorbeelden. In de video hieronder leg ik uit waarom taken batchen zo belangrijk is en hoe je dit toepast in jouw dagelijks leven. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Taken batchen voor een hogere productiviteit

Hoe vaak word jij per dag afgeleid door social media? Dat je toch even op Facebook kijkt. Of Instagram. Of Whatsapp…

Hier geldt hetzelfde voorbeeld als hierboven met de mail. Ook hier zet je tientallen keren de mobiel ‘even’ aan om te kijken, berichten te lezen en weer uit. En ook hier geldt dat dit ontzettend veel tijd kost. Ontdek hier de 7 stappen om uitstelgedrag af te leren. Maar hoe los je dit probleem? Wat werkt dan wel?

Ik geloof dat er niet één methode is die voor iedereen werkt. Wel heb ik gemerkt dat het voor mij heel goed werkt om een vaste afspraak te maken voor mijn grootste tijdverspillers. Taken batchen is voor mij een vast onderdeel geworden in die afspraken.

Een voorbeeld: ik mag van mezelf alleen na 18.00 op Whatsapp kijken. Dit betekent dat ik naar schatting al tientallen keren minder op mijn mobiel kijk en veel minder handelingen uitvoer. Die focus kan ik nu gebruiken om mijn business sneller en beter te laten groeien!

.

Handige voorbeelden van taken batchen

Zo zijn er nog een legio voorbeelden van taken batchen die jij kunt inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:

  • Het huishouden op vaste momenten doen en niet ‘iedere keer een klein beetje doen’
  • Op zondag een paar uur koken voor de hele week (ipv van elke avond doen)
  • Social media berichten voor de hele week inplannen (ipv elke dag apart doen)
  • Meerdere video’s achter elkaar opnemen (ipv verspreidt over de hele week)

Wat voor voorbeelden kun jij noemen? Of hoe zou jij het taken batchen als productiviteitsbooster kunnen inzetten? Vragen die de moeite waard zijn om even bij stil te staan!

Maak de afspraak en ga het doen

Persoonlijk zou ik starten met één kleine taak en deze eerst batchen. Ervaar zelf hoe het je bevalt om taken meer bij elkaar te pakken. En ervaar hoe dit je productiever gaat maken op de lange termijn.

Taken batchen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel