Te druk in je hoofd? Kom uit je hoofd met deze 6 tips!

Te druk in je hoofd? Ben je veel aan het twijfelen, piekeren en vind je het lastig om keuzes te maken? Dan kan het zijn dat je te druk in je hoofd bezig bent. En dat is iets wat je liever niet (te) lang wilt doen. In dit artikel 6 tips om makkelijker en sneller uit je hoofd te komen!

De oorzaken van te druk in je hoofd zijn

Veel! Hiermee bedoel ik: er zijn veel mogelijke oorzaken dat jij nu te druk in je hoofd bent. Het goede nieuws is dat je vaak ongeveer wel weet wat de oorzaak is. Je moet er dan alleen nog iets mee doen.

Veelvoorkomende oorzaken van te druk in je hoofd zijn:

  • Twijfelen aan jezelf door onzekerheid;
  • Twijfelen door niet weten wat je écht wilt (geen heldere doelen);
  • Piekeren door iets veel moeilijker en/of groter te maken dan het is;
  • Vermoeidheid doordat je teveel ballen tegelijk in de lucht moet houden;
  • Chaos in je hoofd door niet écht de tijd nemen om helder te denken en overzicht te creëren;
  • En zo zijn er nog ontelbare andere mogelijke oorzaken!

Vind jij van jezelf dat je vaak te druk in je hoofd bent? Bekijk dan deze video met 6 praktische tips om stap voor stap uit je hoofd te komen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Te druk in je hoofd? 6 Tips!

Te druk in je hoofd zijn kan tot veel onrust leiden. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Bij deze 6 handige tips die jij direct kunt toepassen om meer uit je hoofd te komen!

Tip 1: Wees je bewust van de drukte in je hoofd

Het begint allemaal bij bewustzijn. Voor je iets kunt oplossen, moet je je er wel bewust van zijn. Pas daarna kun je er echt iets aan doen. Waarom voel jij je druk in je hoofd? Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan? En wat denk je hier zelf aan te kunnen doen?

Tip 2: Accepteer de chaos in je hoofd

Wanneer jij je bewust bent van de drukte in je hoofd, dan is het heel belangrijk om jezelf niet in een beerput te praten. Dat werkt juist averechts. Sluit de negatieve stemmetjes dus buiten en accepteer dat je nu vaak druk in je hoofd bent. En weet dat je dit kunt oplossen. Pas daarna kun je met één of meer van de volgende tips aan de slag!

Tip 3: Schrijf je hoofd leeg

De kunst is om activiteiten te doen die jou uit je hoofd krijgen. Schrijven is er daar eentje van. Door je gedachten op papier te zetten dwing je jezelf om uit je hoofd te komen en fysiek in actie te komen (het schrijven). Lees hier ook de 3 beste strategieën voor meer dagelijkse focus in je leven.

.

Dit zorgt ervoor dat je brein die gedachten niet langer hoeft vast te houden. Je hebt ze immers al van je afgeschreven. Overigens is het niet zo dat dit altijd na één keer voldoende is. Vaak moet je een gewoonte ontwikkelen om regelmatig te schrijven voordat je hier effect van gaat zien.

Tip 4: Onderneem fysieke activiteiten

Kom fysiek in actie. Of het nu wandelen, hardlopen, fitnessen of fietsen is maakt niet uit. En het hoeft ook helemaal niet intensief te zijn zolang je in ieder geval maar in beweging komt. Dit is zeker als je te druk in je hoofd bent een geweldige manier om uit je hoofd te komen!

Tip 5: Doe dingen die je leuk vindt om te doen

Zoooo cliché, maar zo waar. Kijk kritisch naar hoe jij je tijd nu besteedt. Vervolgens maak je twee kolommen: een kolom met de leuke dingen die je doet en een kolom met de minder leuke dingen. Check daarna hoe je meer tijd kunt besteden aan die leuke dingen en minder aan de minder leuke dingen. Check ook deze 3 gouden tips om je levensstijl een flinke boost te geven.

Tip 6: Werk in kleine stapjes

Dit is wat mij betreft het meest onderschatte geheim om op de lange termijn tot verandering te komen: werk in kleine stapjes. Je hoeft niet opeens uren achter elkaar te wandelen, start met 10 minuten per dag. En blijf dat vervolgens volhouden. Liever kleiner beginnen maar wel volhouden dan groot beginnen en over een maand weer stoppen.

Van chaos in je hoofd naar rust in je hoofd

Een combinatie van bovenstaande tips kan je helpen om op de lange termijn meer rust in je hoofd te krijgen. Zoals met alles: als je iets op de lange termijn wilt veranderen, dan zal je moeten starten bij je gewoontes en gedrag. Daar vindt de echte verandering plaats. En dat kun je het beste realiseren door er in kleine stapjes aan te werken.

Rust in je hoofd krijgen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel