Te druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt? Zo stop je ermee!

Te druk maken om dingen. Iedereen doet het weleens. Maar wat als je dit eigenlijk veel te vaak blijft doen? En dan ook nog vooral om dingen waar je zelf geen invloed op hebt? Dat is natuurlijk zonde van je energie en onnodig. Maar hoe voorkom je dit? In dit artikel 2 glasheldere oplossingen!

Interne prikkels versus externe prikkels

Één van de belangrijkste tijdverspillers is het te druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt. Of zoals we dit ook noemen: de externe prikkels. Voorbeelden van die externe prikkels kunnen zijn het weer, nieuwsberichten, de politiek, social media enzovoort.

We laten ons ook vaker dan we willen meeslepen in de agenda van andere mensen. Te vaak ‘’ja’’ zeggen (en dus geen ‘’nee’’ durven zeggen) is één van die voorbeelden. Aan de andere kant is het focussen én bewaken van je eigen agenda juist een interne prikkel. Het is iets waar jij controle over hebt.

Waarom zou jij je te druk maken om dingen waar je geen invloed op hebt, de externe prikkels? Hoe meer je dit kunt elimineren des te meer jij je kunt focussen op de interne prikkels en daarmee op het genieten van jouw leven.

Jezelf te druk maken om dingen is nergens goed voor. In onderstaande video geef ik Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Waar maak je je druk om? (Een paar redenen + 2 tips)

Er kunnen een hoop dingen zijn waar jij je druk om maakt. Ik heb drie voor je op een rij gezet die veel voorkomen en die je kunnen tegenhouden om juist lekker vrij in je hoofd te zijn.

  1. Je druk maken om wat anderen van je vinden.
  2. Teveel beren op de weg zien.
  3. Jezelf omlaag praten.

Ze komen alle drie veel voor en dat is erg zonde. De oplossing ligt voor de hand maar wordt helaas vaak niet toegepast. Hieronder twee sterke oplossingen voor dit probleem.

Oplossing 1: Glashelder weten wat je wilt

Laten we eerlijk zijn. Veel mensen weten niet wat zij willen. Je te druk maken om dingen kan hier een logisch gevolg van zijn. Wanneer jij niet weet wat je wilt is het een stuk moeilijker om keuzes te maken. Wat voor keuze wil je immers maken als het toch niet helder en duidelijk voor je is?

Kom erachter wat je wilt met deze 2 ‘’geheimen’’. Helder weten wat je wilt maakt keuzes makkelijker en alles wat het leven makkelijker maakt zorgt voor minder denkwerk. En minder denkwerk zorgt ervoor dat jij je minder druk hoeft te maken!

.

Oplossing 2: Besteed meer tijd aan jezelf

Wanneer jij je te druk maakt om externe factoren, dan wordt het tijd om meer tijd aan jezelf te besteden: je interne factoren. Reflecteer op je eigen gedrag. Wat is de reden dat jij je druk maakt om dingen waar je geen invloed op hebt? En hoe kun je dit voor jezelf veranderen?

Hoe kun jij je minder druk maken om dingen?

Blijf dichtbij jezelf. Dat is de sleutel om je minder druk te maken om dingen om je heen. En dit kan letterlijk alles voor je veranderen. Het is echter niet zo makkelijk om dit voor elkaar te krijgen. Je zult vaker nee moeten zeggen tegen die externe prikkels en afleidingen.

Je minder druk maken om dingen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om ermee aan de slag te gaan. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel