Te veel willen doen in te weinig tijd?  Zo los je dit op!

Te veel willen doen in te weinig tijd is iets wat ik veel voorbij zie komen. We hebben zoveel ideeën, plannen, taken en doelen die we willen – of moeten – uitwerken dat we vaak denken te weinig tijd te hebben. Maar is dit ook zo? Of zit het ‘probleem’ nog een laagje dieper?

Te weinig tijd hebben

Het is waarschijnlijk het meest genoemde excuus ooit: ‘’ik heb te weinig tijd’’. Toch ligt het in alle gevallen niet aan de tijd. Iedereen heeft 24 uur in een dag zitten. En de één gaat hier heel goed mee om terwijl een ander het alleen maar druk heeft. Hoe kan dit?

In de video hieronder leg ik uit hoe te veel willen doen in te weinig tijd ontstaat en wat jij eraan kunt doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Prioriteiten stellen

Een gebrek aan tijd is een gebrek aan prioriteit. Als we alles wat we willen doen even belangrijk maken, wat is dan nog belangrijk? Welke prioriteiten heb je dan nog? Het antwoord is simpel: geen.

Als je alles prioriteit maakt is er geen prioriteit meer. En te veel willen doen in te weinig tijd is hier een logisch gevolg van. Dus hoe pak je dit aan? Hoe verbeter jij je huidige situatie? Wat kun je WEL doen?

De EAD-strategie: 3 essentiële stappen

Iedere keer als ik te weinig tijd dreig te hebben maak ik een overzicht van mijn taken. Ik kijk dan wat ik wel en niet moet doen. Wat echt belangrijke taken zijn en welke minder belangrijk zijn. Deze heb ik verwerkt in mijn EAD-strategie met de 3 essentiële stappen:

  1. Wat kan ik elimineren? Welke taken kan ik verwijderen? Wat is nu niet nodig?
  2. Wat kan ik automatiseren? Welke taken doe ik continu opnieuw terwijl ik dit simpeler en makkelijker kan doen? Van welke taken kan ik een checklist maken?
  3. Wat kan ik delegeren? Wat zijn mijn grenzen? Hoe vaak zeg ik nee tegen taken en plannen? Aan wie kan ik bepaalde taken beter of meer delegeren?

Deze stappen en vragen helpen mij om beter met mijn tijd om te gaan. En er komen altijd weer nieuwe inzichten uit. Meestal draait het om het beperken van het aantal doelen dat je hebt. Hoe je dit effectief doet leer je met het Verdiepen En Vertragen Principe.

Te veel willen doen heeft een averechts effect

Ergens is het best grappig. We zijn ambitieus, ondernemend en willen alleen maar het beste uit onszelf halen. En juist door te willen tegelijk te willen doen bereik je een averechts effect.

Je gaat jezelf pushen. Je wordt nog strenger voor jezelf. Je zet jezelf onder druk. Je verwachtingen van je eigen prestaties zijn onrealistisch hoog geworden. Denk je dan écht dat je nog beter gaat presteren? Nog beter met je tijd kunt omgaan? Meestal niet!

Leg wat minder druk op jezelf. Ga minder beter doen. Keer terug naar de basis. Train je mindset.

.

Tijd optimaliseren

Vind jij ook dat we te veel willen doen in te weinig tijd? Heb jij het ook vaak drukker dan je zou willen? Ervaar je tijdgebrek? Pas dan de EAD-strategie toe. Stel prioriteiten. Bewaak je grenzen. Zeg vaker nee. En stel 100% in op je allerbelangrijkste doelen.

Meer tijd krijgen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel