Terugblik 2019

Zoals elk jaar sluit ik het jaar af met een persoonlijke evaluatie. Wat ging er wel en niet goed? En wat waren voor mij de belangrijkste inzichten uit 2019? In deze jaarafsluiting blik ik terug op mijn jaar en deel ik de belangrijkste inzichten met je. Ook deel ik in dit artikel handige links en boeken met je voor meer informatie.

Wonen, werken en reizen vanuit het buitenland

Terwijl ik dit artikel schrijf zit ik in Chiang Mai, na Bangkok de tweede grootste stad van Thailand. Voor die tijd zat ik al een maand in Boekarest. En damn. Wat vind ik het heerlijk om na jaren van keihard werken zowel het werken als reizen met elkaar te kunnen combineren. 2019 is dat jaar geworden.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan hieronder de vlog die ik maakte van mijn eerste maand als digital nomad in Boekarest. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

PS: wil je ook digital nomad worden of volledig locatie onafhankelijk kunnen werken? Lees mijn blog  ‘’Hoe je een digital nomad wordt in 5 stappen’’.

Mijn 5 grootste inzichten uit 2019

Dit jaar was voor mij een veel bewogen jaar waarin lang niet alles goed ging. Sterker nog. Mentaal en emotioneel was dit mijn zwaarste jaar ooit. En toch eindigde deze nog min of meer een ‘’beetje positief’’ met de dingen zoals ik die hierboven heb beschreven.

Ook wist ik – wonder boven wonder – mijn omzet én winst (!) ten opzichte van vorig jaar te verdubbelen terwijl mijn werkuren meer dan gehalveerd werden (van 100 naar 40 uur in de week waarvan 20 uur noodzakelijk voor de business). Hier zijn mijn belangrijkste inzichten!

Inzicht 1: Eerst je leefstijl, dan de rest

Één van mijn favoriete uitspraken is de volgende: ‘’als je geen plannen maakt voor je eigen leven, word je geleefd door de plannen van anderen’’. Kijk eerst naar jezelf. Wat wil jij? Hoe ziet jouw ideale leefstijl eruit?

Je hoeft die leefstijl nu nog niet hebben, maar wilt wel weten waar je naartoe wilt. Ook als je leven nu een beetje ‘’boring’’ is, is het extra goed om hier over na te denken. Schrijf je ideale leefstijl op papier en werk vervolgens in kleine stappen naar die leefstijl toe.

Mijn voorbeeld: ik wilde in de ochtend niets anders dan 4 uur gefocust werken zónder internet. Ik besloot dit eerst voor 1 uur te doen. Toen dit goed ging ben ik dit langzaam gaan opschroeven naar 4 uur achter elkaar. Nu is dit een gewoonte geworden waar ik de rest van mijn leven van profiteer.

Boekentip: Mini Habits – Stephen Guise

Inzicht 2: Omarm de focusmodus

Één van de dingen die ik nog veel meer ben gaan doen, is het extreem batchen van taken. Alle mail op één moment per dag beantwoorden en niet tien keer over de hele dag. Één keer per dag op Whatsapp kijken en niet de hele dag door ‘’een beetje’’ kijken.

Hetzelfde geldt voor grotere projecten. Zo heb ik mijn content voor heel 2019 (artikelen en video’s) in 1 maand gemaakt en ingepland. Dat kost één keer heel veel tijd. Maar zo zorg ik er ook voor dat het één goed gebeurd. Daarna hoef ik er niet meer over na te denken. Geen losse eindjes dus.

Mijn voorbeeld: van 7 tot 11 uur is mijn focusmodus. In die tijd besteed ik al mijn aandacht aan mijn allerbelangrijkste taak voor die dag. That’s it. In de middag heb ik dan de ruimte om meer te ‘’freewheelen’’ met kleinere taken en moetjes.

Boekentip: Diep Werk – Cal Newport

.

Inzicht 3: Neem mini pensioenen

Je wilt niet wachten tot je pensioen voordat je het leven kunt leven van een gepensioneerde. Wat zou jij doen als je nu met pensioen kon?

Schrijf deze dingen op en kijk eens of jij nu af en toe al zo’n pensioendag kunt ‘’opnemen’’. Wanneer dit goed gaat kun je dit verder oprekken. Maak er een weekend van en later een maand. Een mooie uitdaging is om een maand lang op één plek in een ander land te wonen.

Deze momenten waren voor mij enorm waardevol om twee redenen: ik bouw bewust vakantie in (wat voor mij als ondernemer anders een uitdaging is 😉) en pak veel meer rust (idem dito 😉).

Mijn voorbeeld: in 2019 deed ik dit eerst in Boekarest (1 maand) en nu doe ik dit in Chiang Mai (2 maanden). En ik kan je vertellen: dit had ik veel eerder moeten doen!

Boekentip: Vagabonding – Rolf Potts

Inzicht 4: Stap in je droomleven

De stap om voor één maand vanuit Boekarest te werken was groot. Zou het internet wel goed zijn? Hoe ga ik én mezelf aanpassen aan een nieuwe cultuur én tegelijkertijd mijn werk doen? Blijft mijn business wel overeind staan? Wat als…?

Na 4 jaar van keihard werken stapte ik nu letterlijk in mijn droomleven. Hier heb ik al die jaren naar toe gewerkt, en ik had gewild dat ik veel eerder een kleine stap had gezet. Bijvoorbeeld door twee dagen (een soort weekend weg) op een andere locatie in Nederland, België of Duitsland te werken.

We streven geen doelen na, maar het gevoel dat deze doelen ons geven. Wat kun jij doen om iets dichter bij dit gevoel te komen? Vanuit dit gevoel kun je vervolgens weer nieuwe stappen zetten.

Mijn voorbeeld: mijn eerste maand als digital nomad in Boekarest!

Boekentip: The Science Of Getting Rich – Wallace Wattles

Inzicht 5: Wees consistent

Toevallig sprak ik er deze week met een andere digital nomad in Chiang Mai nog over: consistentie. En hoe extreem belangrijk dit is. Niet alleen consistentie in je business, maar ook in je leven.

Kom jij de afspraken met jezelf altijd na? Dit lijkt simpel, maar is het niet. Wie kent er iemand die steeds opnieuw begint met afvallen? Of iemand die steeds weer meer op de telefoon gaat kijken terwijl deze persoon dit juist niet meer wilde doen?

Het gebeurt iedereen. Wees hier alert op. Wees consistent. Alleen op deze manier kun je op de lange termijn zowel persoonlijk als zakelijk blijven groeien.

Mijn voorbeeld: dit jaar ben ik nog consistenter mijn content gaan plannen. Zo komt er nu bijvoorbeeld elke zondag een video op Youtube en een blogartikel op mijn website. Dit is in 2019 elke week gelukt en zal ik ook in 2020 blijven doorzetten.

Boekentip: The Compound Effect – Darren Hardy

Wat andere dingen die zeker een vermelding waard zijn

Naast mijn inzichten van het afgelopen jaar zijn er nog een paar mooie dingen gebeurd:

  • Mijn Youtubekanaal ging door de magische grens van meer dan 1.000 abonnees en groeit dagelijks door.
  • De 1 Minuut Podcast groeit snel. Dit jaar zitten we al op 38.801 plays.
  • Ik heb dit jaar mijn aantal ontvangen e-mails flink verlaagt door processen slimmer in te richten. Dit scheelt me nu zeker 1 uur extra per dag (!)
  • De 1 Minuut Community heeft inmiddels meer dan 50.000 leden. Een ongelooflijk aantal waar ik super trots op ben!
  • Mijn Instagramprofiel groeide naar meer dan 12.000 volgers. Dit is ook het kanaal waar ik het meest actief op ben.
  • Ook automatiseerde ik een groot deel van mijn andere activiteiten waardoor ik nog eens 4 uur per week bespaar. Samen met de e-mail komt dit al uit op een tijdsbesparing van ongeveer 36 uur per maand. Dat is bijna een fulltime werkweek aan extra tijd per maand.
  • Ik verdiepte me dit jaar in indexfondsen, maakte een plan voor financiële onafhankelijkheid en investeer nu een vast bedrag per maand voor dit plan.
  • En last but not least: ik werk nu volledig locatie onafhankelijk en deed onvergetelijke avonturen op tijdens mijn verblijf in Boekarest en Chiang Mai!

Wat gaat er in 2020 gebeuren?

Veel! Als allereerste zal ik voor een langere tijd blijven leven als digital nomad. Nu nog een maand in Chiang Mai en daarna vlieg ik naar Da Nang (Vietnam) om daar een paar maanden te leven. De volgende bestemming is nog flexibel 😉

Verder zal ik in 2020 doorgaan met de groei van de 1 Minuut Community. Naast dit programma zal ik ook werken aan een nieuw online programma voor mensen die hun eigen online business willen starten en/of laten groeien.

Ik heb zelf mogen ervaren hoe fijn het is om veel vrijheid te hebben in je werk. En naar mijn mening is dit met online ondernemen het beste en simpelste te bereiken. Nu wil ik anderen helpen hetzelfde gevoel te ervaren.

As we speak heb ik net mijn nieuwe E-book ‘’18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business’’ gelanceerd. Nu gratis te downloaden via de link!

Hoe was 2019 voor jou?

Elk jaar wanneer ik mijn eigen jaarinzichten op papier zet, besef ik me weer hoe enorm waardevol het is om dit te doen. Het geeft meer rust, overzicht en maakt me dankbaar.

Daarom raad ik je van harte aan om hetzelfde te doen. Hoe was jouw 2019? Welke inzichten neem jij mee voor jezelf? En wat gaat 2020 jou brengen?

Neem er lekker de tijd voor. Droom een beetje weg en maak daarna een concreet plan om de eerste stappen te zetten. Geniet van de kleine dingen.

Besef dat het niet gaat om wat anderen van je vinden. Doe wat goed voelt. Wees blij met wat je hebt en kijk uit naar wat nog komen gaat. Combineer reflecteren met vooruitkijken.

Maak van 2020 jouw topjaar!

Leroy