Terugblik 2020

Aan het einde van het jaar neem ik altijd ruim de tijd voor een persoonlijke terugblik. Wat ging er wel en niet goed? En wat waren mijn belangrijkste inzichten uit 2020? In deze jaarafsluiting blik ik terug op mijn jaar en deel ik de belangrijkste inzichten met je. Ook deel ik in dit artikel handige links en boeken met je voor meer informatie!

Een bijzonder jaar om twee verschillende redenen

De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk corona. Het coronavirus heeft er een bizar jaar van gemaakt. Toch wil ik me – zoals ik dat altijd doe – in dit artikel meer focussen op dingen waar ik zelf invloed op heb.

En dat is mijn tweede reden. Afgelopen jaar is mijn eerste volledige jaar als digital nomad geworden én ook het eerste jaar dat ik helemaal niet in Nederland ben geweest. Best bizar!

In de video hieronder geef ik je een inkijkje in deze leefstijl en hoe het leven als digital nomad in Chiang Mai (Thailand) mij beviel (inclusief ups en downs). Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

PS: wil jij ook volledig locatie onafhankelijk kunnen én leren werken? Check deze 5 ultieme stappen voor locatie onafhankelijk werken.

Mijn 5 grootste inzichten uit 2020

Net als het afgelopen jaar was dit een veel bewogen jaar voor mij. En dan heb ik het nog niet eens over corona, maar meer over mijn nasleep en mindere periode waar ik al over vertelde in mijn terugblik 2019.

Ondanks dat heb ik ook dit jaar weer een groot aantal toffe dingen mogen en kunnen doen. Mede dankzij mijn langere verblijf in Vietnam (waar corona vergeleken met andere landen maar ‘’even’’ is geweest). Vanuit mijn dagboek deel ik hier mijn 5 belangrijkste inzichten met je uit 2020!

Inzicht 1: Leven als digital nomad geeft inzichten voor het leven

Vanaf mijn 20ste ben ik al volop bezig met persoonlijke ontwikkeling, maar dit jaar is dit nog weer een keer naar ‘’the next level’’ gegaan. Je kunt veel leren van boeken, podcasts en video’s. Reizen is misschien nog wel de grootste leerbron.

Ik ben een groot liefhebber geworden van ‘’slow travel’’ (langer verblijven op één plek). Dit is voor mij een enorme verrijking geweest. Ik heb een jaar aan het strand gewoond, genoten van mooi weer, lokale vriendschappen opgebouwd en Da Nang als stad goed leren kennen. En het mooie van alles: ik kan dit blijven doen zolang ik dit wil!

Langer verblijven op één plek is zó anders dan even een paar nachten overnachten. Ik raad het iedereen aan om minimaal één keer in je leven voor minimaal drie maanden ergens in het buitenland te wonen. Bij voorkeur met een volledig andere cultuur.

Boekentip: Vagabonding – Rolf Potts

Inzicht 2: Het overwinnen van ‘’digital nomad uitdagingen’’

Dit jaar stond voor mij zo in het teken van een leven als digital nomad dat ook mijn tweede inzicht hiermee te maken heeft. Veel mensen zien alleen de mooie plaatjes en de voordelen van een digital nomad leefstijl.

Ook ik ben razend enthousiast over deze leefstijl, maar wil dit ook nuanceren door de uitdagingen te benoemen. Ik geloof namelijk dat het ook direct het lastigste is voor veel mensen om deze leefstijl te leven.

Na het ontmoeten van honderden digital nomads heb ik een lijst gemaakt met de grootste uitdagingen voor digital nomads:

 1. Met stipt op nummer 1. Ja, je ontmoet superveel mensen, maar deze zijn vaak ook van korte duur. En laten we eerlijk zijn. Je moet nu eenmaal ALLES zelf regelen. Hulp van familie en vrienden is een beetje lastig wanneer je in verweggistan zit!
 2. Het is lastig om voor de lange termijn sociale relaties op te bouwen. Logisch natuurlijk wanneer je veel reist, maar daarom niet een minder grote uitdaging. Dit geldt zowel voor het opbouwen én onderhouden van vriendschappen als het vinden van een partner.
 3. Balans houden. Als digital nomad komt er een compleet nieuwe taak bij naast de werk-privébalans en dat is het ‘’reizen’’. Het vergt tijd en energie om jezelf te settelen op een nieuwe plek en vanuit die plek weer nieuwe dingen en ervaringen op te doen.
 4. Focus vs afleiding. Leven op de mooiste plekken ter wereld. Iedereen zou het willen. Toch zijn er ook veel mensen die zich juist hierdoor laten afleiden van hun werk. Zij gaan liever naar het strand dan dat ze werken. Hier een goede balans in vinden is niet altijd even makkelijk. Deze 10 korte krachtige tips helpen je om mentaal sterk te blijven.

.

Mocht jij plannen om digital nomad te worden, dan raad ik je zeker aan om ook even goed naar de uitdagingen en nadelen van deze leefstijl te kijken. Overigens kun je de meeste hiervan zelf oplossen door er handig mee om te gaan. Met slow travel kun je bijvoorbeeld al deze punten al vrij snel aanpakken.

Boekentip: Een Werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Inzicht 3: Accepteer dat mensen niet denken zoals jij denkt (en dat ook niet gaan doen)

Dit is voor mij echt een grote uitdaging geweest. Ik leef een geweldig leven en wilde vooral in het begin iedereen vanuit mijn enthousiasme meenemen in mijn verhalen en ervaringen. Vaak kreeg ik echter niet echt veel geïnteresseerde of enthousiaste reacties terug.

Ik realiseerde me dat het leven dat ik leef niet voor iedereen is. Het kostte mij een hele tijd om gewoon te accepteren dat niet iedereen zit te wachten op mijn verhalen (en dan heb ik het vooral over ‘’het thuisfront’’). Nu accepteer ik dit veel meer en hou ik meer bij mezelf. Ik geniet van mijn leven, doe mijn ding en hoef mijn ervaringen niet meer zo broodnodig met anderen te delen.

Boekentip: As A Man Thinketh – James Allen

Inzicht 4: ‘’Perspectief kijken’’ maakt je altijd positief

Er zijn altijd mensen die het minder hebben dan jij. Dus hoe moeilijk jouw situatie nu ook is, denk dan eens aan de armoede in andere delen van de wereld. Of nog specifieker: aan de kinderen in deze andere werelddelen.

Wij zijn gezegend om in Nederland opgegroeid te zijn. Tijdens mijn periode in Vietnam heb ik Vietnamese vrienden gemaakt en voor hun is het veel moeilijker dan voor ons om bepaalde dromen te bereiken. Wij hebben meer mogelijkheden, rijkdom (en ik praat hier niet over geld) en keuzes om levens te veranderen en een positieve bijdrage aan de wereld te leveren.

Boekentip: The Science Of Getting Rich – Wallace Wattles

Inzicht 5: De kleine dingen zijn de grote dingen

Dit is één van mijn favoriete uitspraken! Dit jaar hadden we in Vietnam een erg zware lockdown. De straten waren allemaal leeg. Letterlijk niemand ging meer naar buiten. In de eerste dagen van de lockdown probeerde ik nog eten af te halen bij de lokale mensen dicht bij mijn appartement.

Ik weet nog goed dat mijn buitenlandse vrienden nergens eten meer konden afhalen en dat ik dit nog iets langer wel kon doen bij de lokale mensen. In het bijzonder bij één vrouw. Ik noem haar ook wel gekscherend mijn ‘’Vietnamese moeder’’. Dus ik loop voorbij haar plek en zie dat ze dicht is. Geen afhaal meer.

Ik loop door en ben al zo’n 100 tot 200 meter verder terwijl ik geschreeuw achter me hoor. Dit gebeurd wel vaker in Vietnam, dus ik loop gewoon door. Het geschreeuw blijft maar aanhouden totdat ik de moeite neem om me om te draaien. Wat zie ik? De ‘’Vietnamese moeder’’ zit naar me te schreeuwen en zwaaien.

Heel sneaky maakt ze – terwijl iedereen in lockdown zit en ook de lokale bevolking geen eten meer kan afhalen – daar nog eten voor me wat ik kan meenemen. En op dat soort momenten denk ik: ‘’de kleine dingen zijn de grote dingen’’.

Boekentip: De Kunst Van Kaizen – Robert Maurer

Wat andere dingen die zeker een vermelding waard zijn

Naast mijn inzichten van het afgelopen jaar zijn er nog een paar mooie dingen gebeurd:

 • Ik bezocht het grootste digital nomad event ter wereld in Chiang Mai (Nomad Summit 2020).
 • In Thailand en Vietnam maakte ik schitterende dagtrips met de scooter en langere uitjes (zoals het bezoeken van de bergstad Dalat in Vietnam)
 • Mijn Youtubekanaal is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en gestegen naar meer dan 2.000 abonnees.
 • De 1 Minuut Podcast groeit nog sneller dan vorig jaar en inmiddels zijn er honderden luisteraars per nieuwe podcast die wordt gelanceerd.
 • Ik runde mijn business dit jaar met meer vrijheid dan ik ooit heb gehad.
 • De 1 Minuut Community heeft inmiddels meer dan 80.000 leden. Een ongelooflijk aantal waar ik super trots op ben en wat maar blijft groeien!
 • Op de valreep van 2020 volgde ik mijn allereerste Salsa dansles ooit (ja, dat had ik ook nooit verwacht!)
 • Ik bleef mijn overgebleven geld investeren in aandelen volgens mijn simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn (+ video).
 • En last but not least: werd verliefd op Da Nang en dit is zeker één van de steden die hoog op mijn lijst staat om vaker terug te keren!

.

Wat gaat er in 2021 gebeuren?

Mag ik heel eerlijk met je zijn? Ik heb werkelijk geen idee! En dit heeft natuurlijk een oorzaak. Vanwege corona is het lastig aan te geven wat er dit jaar gaat gebeuren met mijn reisplannen. In Vietnam is er nu al maanden geen corona meer, dus voor nu is het een no brainer om hier te blijven.

Ook Da Nang bevalt me extreem goed. Geen reden om me te verplaatsen dus! In de zomer wil ik het opnieuw bekijken, want vanaf mei wordt het in Da Nang erg heet. Niet de beste plek om hier dan te zijn.

Verder heb ik plannen om mijn focus meer toe te leggen op het helpen van ondernemers om hun online business te starten, bouwen en/of laten groeien. Hiervoor heb ik een aantal dingen in mijn hoofd zitten die je vanzelf voorbij ziet komen!

Mocht je hier direct mee aan de slag willen gaan, dan kun je hier mijn E-book ‘’18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business’’ gratis downloaden!

Vergeet jezelf niet!

Elk jaar wanneer ik mijn eigen jaarinzichten op papier zet, besef ik me weer hoe enorm waardevol het is om dit te doen. Het geeft meer rust, overzicht en maakt me dankbaar.

Daarom raad ik je van harte aan om hetzelfde te doen. Hoe was jouw 2020? Welke inzichten neem jij mee voor jezelf? En wat gaat 2021 jou brengen?

Neem er lekker de tijd voor. Droom een beetje weg en maak daarna een concreet plan om de eerste stappen te zetten. Geniet van de kleine dingen. En vergeet niet: de kleine dingen zijn de grote dingen 😉

Besef dat het niet gaat om wat anderen van je vinden. Doe wat goed voelt. Wees blij met wat je hebt en kijk uit naar wat nog komen gaat. Combineer reflecteren met vooruitkijken.

Maak van 2021 jouw topjaar!

Leroy

PS: ik ben van plan om ieder jaar een terugblik te schrijven. Hier vind je mijn terugblik van 2019.

.