Terugblik 2021: Jaaroverzicht + 5 Grootste Inzichten

Aan het einde van het jaar neem ik altijd ruim de tijd voor een persoonlijke terugblik. Wat ging er wel en niet goed? En wat waren mijn belangrijkste inzichten uit 2021? In deze jaarafsluiting blik ik terug op mijn jaar en deel ik de belangrijkste inzichten met je. Ook deel ik in dit artikel handige links en boeken met je voor meer informatie!

Wat is er allemaal gebeurd?

Dit jaar begon ik het jaar in Da Nang, Vietnam. Gedurende de zomer werd ik door de covid situatie ‘’verplicht’’ het land te verlaten. Ik besloot toen te doen wat mijn sowieso mijn volgende plan zou worden: voor een langere tijd in Oost-Europa verblijven.

Ik bracht vier maanden door in Bansko (bergdorpje in Bulgarije), reisde een paar dagen door Macedonië om vervolgens mijn thuisbasis voor de komende drie maanden op te zetten in Tirana, Albanië.

In de tussentijd is er werkelijk van alles gebeurd. Het leven als digital nomad bevalt me nog steeds erg goed. Sterker nog: veel dingen worden alleen maar makkelijker naarmate je er meer ervaring in krijgt.

In de video hieronder geef ik je een inkijkje in mijn leven als digital nomad in Bansko. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

PS: wil jij ook volledig locatie onafhankelijk kunnen én leren werken? Check deze 5 ultieme stappen voor locatie onafhankelijk werken.

Mijn 5 grootste inzichten uit 2021

Dit jaar stond voor mij volledig in het teken van ‘’RELAXEN’’. De afgelopen jaren heb ik heel veel gewerkt en meer dan het maximale van mezelf gevraagd. Klinkt misschien gek, maar meer relaxen is voor mij een flinke uitdaging.

Voor meer informatie hierover en meer kun je mijn terugblik 2020 bekijken. Vanuit mijn dagboek deel ik hier mijn 5 belangrijkste inzichten met je uit 2021!

Inzicht 1: De kracht van nieuwe passies

Als ik mijn jaar zou moeten omschrijven in een thema, dan is dat wel ‘’muziek’’ geworden. Dit jaar heb ik leren dansen (Salsa, Bachata en Kizomba) en uiteindelijk een grote passie ontwikkeld voor Kizomba.

Let me be clear: ik had zelf nooit verwacht dat ik überhaupt zou dansen! En dit jaar heb ik zelfs mijn eerste lessen in Kizomba gegeven (zowel in Vietnam, Bulgarije als in Albanië. Via het dansen heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen.

Ik wist niet dat ik iets nieuws nodig had en was er ook niet naar op zoek, maar blijkbaar was dat wel het geval. Later in het jaar heb ik ook een ukelele gekocht (wat handiger om mee te nemen op reis dan een gitaar). Ook daar ben ik nu regelmatig op aan het klooien.

.

Zowel Kizomba als de ukelele hebben voor mij de grote voordelen dat het activiteiten zijn waarbij je niet op een scherm kijkt. Overigens zijn dit niet de enige passies die ik uitvoer, maar het zijn wel mijn nieuwe ontdekkingen en vooral in Kizomba heb ik het afgelopen jaar veel tijd gestoken.

Wil je snel een nieuwe vaardigheid leren? Dan is het handiger om vaker kort te oefenen (bijvoorbeeld 4x 15 minuten per dag) dan langer achter elkaar (1x 60 minuten per dag). Meer daarover kun je ook leren in het onderstaande boek.

Boekentip: 1 Ding – Gary W. Keller

Inzicht 2: Ontspannen als grootste doel (/uitdaging)

Dit jaar stond voor mij het meest in het teken van leren ontspannen. En vooral rustiger aan doen en langzamer leven. Ik noem dit zelf ook wel vertragen. Voor het eerst sinds jaren had ik hiermee een doel die me precies ‘’andersom’’ liet denken en handelen. Niet meer, meer en meer, maar juist minder.

Zo heb ik dit jaar gekozen om meer tijd te besteden aan mijn hobbies (waaronder de inzichten uit inzicht 1) en daardoor voelde ik me al veel meer in balans komen. Helemaal in de combinatie met minder werken. Dit is ook gelijk een bruggetje naar het volgende inzicht!

Boekentip: Essentialisme – Greg McKeown

Inzicht 3: Maak je leefstijl belangrijker dan je business

Focus meer op de uitdagingen en doelen in het leven in plaats van alleen je business. Stel je leefstijl boven je business of werk.

Ik heb geleerd nog meer te genieten van mijn vrijheid. En nog meer van mijn energie te focussen op wat ik leuk vindt om te doen. Die energie trekt ook weer nieuwe positieve energie aan.

Boekentip: Een Werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

.

Inzicht 4: Weet dat je jezelf overal kunt aanpassen

Het maakt niet uit in welke situatie je zit, je kunt het altijd redden. Zolang jij maar gelooft in jezelf. De quote ‘’home is where the heart is’’, is niet alleen maar een quote voor mij, het is mijn ‘’way of living’’ geworden.

Ondertussen heb ik op hele verschillende plekken en culturen geleefd. Je maakt een plek jezelf gewoon eigen. Onafhankelijk van waar het is. En dit geldt niet alleen voor het reizen. Je kunt dit voorbeeld in zoveel verschillende situaties toepassen. Be yourself en geloof in jezelf.

Boekentip: Je Ongekende Vermogens – Tony Robbins

Inzicht 5: Vergeet geen dingen voor jezelf te doen

Je ‘’eigen ding doen’’ is de beste manier om autonoom te leven. Helaas zie ik het vaak om me heen gebeuren: mensen vergeten hun ‘’eigen ding’’ te doen!

Dit klinkt misschien grappig, maar het is echt waar. Neem ook regelmatig de tijd voor jezelf. Plan je agenda, leeg, creëer me-time en ga iets doen wat jij leuk vindt om te doen (en doe het alleen). Juist door deze zaken kun je blijven groeien.

Boekentip: The Art Of Non Confirmity – Chris Guillebeau

Wat andere dingen die zeker een vermelding waard zijn

Naast mijn inzichten van het afgelopen jaar zijn er nog een paar mooie dingen gebeurd:

 • In Vietnam maakte ik schitterende reizen.
 • In Bulgarije maakte ik kennis met het bergdorpje Bansko waar ik o.a. veel ging hiken, poolen, pingpongen en de nodige hot springs bezocht (lees hier meer over mijn leven als digital nomad in Bansko voor 4 maanden).
 • Ik ging voor het eerst naar een dansfestival (Salsa Balkan Congres) en volgde daar vele workshops + social dances.
 • In Thailand en Vietnam maakte ik schitterende dagtrips met de scooter en langere uitjes (zoals het bezoeken van de bergstad Dalat in Vietnam)
 • Ik runde mijn business dit jaar met maximaal 20 uur werken per week en ervaarde meer vrijheid dan ik ooit heb gehad.
 • Mijn internationale netwerk werd flink uitgebreid dit jaar door de ontmoeting met veel verschillende nomads en locals.
 • Zelf kan ik het nog moeilijk geloven, maar ik gaf toch echt mijn eerste danslessen in Vietnam, Bulgarije en Albanië.
 • Geheel in lijn met mijn grootste doel van het jaar: ik nam ein-de-lijk 5 volledige vakantieweken op voor mezelf (zonder laptop en werk).
 • Ik organiseerde in Tirana mijn eerste eigen evenement (Kizomba dansavond in combinatie met een sociale meetup).
 • Ik ging door met mijn simpele beleggingsstrategie voor de lange termijn (+ video).
 • Naast Da Nang kan ook Bansko op de lijst als ‘’toekomstige thuisbasis’’. Een mooie plek met zijn eigen charme!

.

Wat gaat er in 2022 gebeuren?

Net als vorig jaar kan 2022 nog alle kanten op! Natuurlijk heb ik een globaal plan in mijn hoofd zitten en staan mijn doelen ook weer op papier. Volgend jaar ga ik ook zeker verder met mijn grootste uitdaging om meer te relaxen.

Verder heb ik zowel persoonlijk als zakelijk meerdere plannen voor volgend jaar. Ik zal me nog meer gaan focussen op een klein aantal projecten in plaats van meerdere projecten. Ook is het plan om dit jaar voor het grootste deel (of het hele jaar) in Oost-Europa te blijven en mogelijk voor de winter Spanje aan te doen.

Maar ook hiervoor geldt: het kan nog alle kanten op. Zeker met de hele covid situatie er ook nog eens bij!

En jij?

Elk jaar wanneer ik mijn eigen jaarinzichten op papier zet, besef ik me weer hoe enorm waardevol het is om dit te doen. Het geeft meer rust, overzicht en maakt me dankbaar.

Daarom raad ik je van harte aan om hetzelfde te doen. Hoe was jouw 2021? Welke inzichten neem jij mee voor jezelf? En wat gaat 2022 jou brengen?

Neem er lekker de tijd voor. Droom een beetje weg en maak daarna een concreet plan om de eerste stappen te zetten. Geniet van de kleine dingen. En vergeet niet: de kleine dingen zijn de grote dingen 😉

Besef dat het niet gaat om wat anderen van je vinden. Doe wat goed voelt. Wees blij met wat je hebt en kijk uit naar wat nog komen gaat. Combineer reflecteren met vooruitkijken.

Maak van 2022 jouw topjaar!

Leroy

PS: ik ben van plan om ieder jaar een terugblik te schrijven. Hier vind je mijn terugblik van 2020.

.