Think and Grow Rich Samenvatting (Nederlandse versie: Denk Groot En Word Rijk)

Think and Grow Rich Samenvatting van Napoleon Hill is een boek over succes en geluk. Hill schrijft dat iedereen ideeën en talenten heeft. Het is de vraag hoe, en of, je die op dit moment inzet. Lees de complete Think and Grow Rich samenvatting om een idee te krijgen van het boek!

‘You might well remember that nothing can bring you success but yourself’ – Napoleon Hill

Denk Groot En Word Rijk

De Nederlandse uitgave van Think & Grow Rich is Denk Groot en Word Rijk. Deze titel vind ik erg plat klinken. Een beetje als ‘denk en je verdient veel geld’. Zo werkt het natuurlijk niet.

Think and Grow Rich klinkt anders. Er zit een belangrijk verschil tussen de Nederlandse vertaling en de Engelse. Het woord ‘grow’ staat voor persoonlijke groei. Dit betekent dat je iets moet doen om iets te bereiken.

Daarnaast krijgt het woord ‘think’ een specifieke en concrete betekenis in het boek. Napoleon Hill omschrijft denken als een proces van kritisch zijn, creatief zijn en je talenten gebruiken. Kortom: je volledige potentieel benutten.

Bekijk de video om mijn drie belangrijkste inzichten uit het boek te ontdekken. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Wie was Napoleon Hill?

Napoleon Hill leefde van 1883 tot 1970 en wordt gezien als de grootste succesfilosoof van de vorige eeuw. Hij werd geboren in een berghut in Virginia.

Op jonge leeftijd verliest Hill zijn moeder en wordt “een onhandelbare knaap die nergens voor deugt”. Zijn stiefmoeder brengt hem waardegevoel en positief denken bij. Ze prijst hem voor zijn sterke punten en talenten.

Hill begint aan een schrijverscarrière en gaat rechten studeren. In 1908 interviewt hij de staalmagnaat Andrew Carnegie, op dat moment de rijkste man ter wereld.

Carnegie is onder de indruk van Hill. Tijdens het interview vraagt Carnegie aan Hill of hij zijn succesformule wil onderzoeken. Carnegie gaf de jonge journalist toegang tot de meest gefortuneerde en meest invloedrijke mensen van Amerika.

Gedurende een periode van ruim twintig jaar onderzocht Hill al deze mensen persoonlijk, om de succesformule te ontdekken die hun schatrijk had gemaakt.

Hill ondervraagt 504 groten der aarde. Hij maakt in zijn zoektocht kennis met mensen als Edison, Ford, Bell en Rockefeller. Hij schrijft verschillende boeken over het onderwerp, zoals The Law of Success (1928) en Think and Grow Rich (1937).

Later werd hij ook persoonlijk adviseur van de Amerikaanse presidenten Woodrow Wilson and Franklin D. Roosevelt.

Ontstaan Think and Grow Rich boek

Think and Grow Rich is het bekendste werk van Napoleon Hill. Het is één van de best verkochte persoonlijke ontwikkeling boeken aller tijden. En waarschijnlijk het meest invloedrijke boek over het bereiken van zakelijk en persoonlijk succes.

Het beschrijft de ideeën en principes die Hill heeft onderzocht, en waarvan Carnegie meende dat je ze in een formule kunt gieten. Kant en klaar, en zo voor iedereen toepasbaar.

Over die Carnegie-formule blijft Hill in het hele boek geheimzinnig doen. Het Carnegie-geheim – het geheim van succes – wordt nergens expliciet onthuld. Hill spoort de lezer aan het geheim zelf te ontdekken.

Het boek maakt je er rijp voor. En ik denk dat Hill daar gelijk in heeft. Zodra je zover bent, openbaart het geheim zich vanzelf.

Ik kan je verklappen dat het idee in het boek niet voor iedereen gelijk is. Het is een “state of mind” en het zijn opmerkelijke inzichten die een deel van jezelf moeten worden. Als je het beste uit jezelf wilt halen natuurlijk.

Think and Grow Rich Samenvatting

Het is geen toeval dat succesvolle mensen met minder talent dan anderen toch succesvol kunnen zijn. In het boek ‘Think & Grow Rich’ beschrijft Napoleon Hill een krachtige visualisatietechniek die deze mensen toepassen. De één bewust en de ander onbewust.

Oprah Winfrey, Tony Robbins, Henry Ford, Beyoncé, David Guetta en Cristiano Ronaldo zijn een paar van deze voorbeelden. Verbeeldingskracht ontwikkelen werd één van hun belangrijkste eigenschappen.

Naast verbeeldingskracht benadrukt Napoleon Hill de kracht van autosuggestie. Autosuggestie is zelfsuggestie. Deze techniek gaat ervan uit dat ‘je bent wat je tegen jezelf  zegt’. Kortom: je bent wat je denkt.

Bekijk de video om te zien hoe jij autosuggestie in je voordeel kunt toepassen.

.

Van negatieve naar positieve gedachten

Volgens Napoleon Hill moet je jezelf aanleren om negatieve invloeden niet meer toe te laten en actief werken aan je positieve gedachten.

Je kunt je onderbewustzijn niet volledig controleren. Het wordt alleen door gewoonte aangestuurd. Je kunt er wel invloed op uitoefenen. Volgens Hill is dit een kwestie van herhalen en vertrouwen.

Hij schrijft dat je geest vaak nog geen tijd heeft gehad om aan je zelfvertrouwen te werken. Maak er een gewoonte van om positief te denken en positief te zijn.

Think and Grow Rich Tips

Hill beschrijft in zijn boek veel voorbeelden over het ontwikkelen van geloof en vertrouwen in jezelf, zodat je bewust aan je eigen succes en gelukt kunt werken:

  • Ontwikkel een ‘positive mental attitude’. Rijkdom bepaal jezelf. En met rijkdom wordt niet uitsluitend geld of succes bedoeld.
  • Schrijf een duidelijk en helder doel op.
  • Maak een plan of je doel. Hou rekening met twee dingen: wat ben je bereid om op te offeren en wat ga je doen om je doel te halen?
  • Geloof is een mindset die je zelf kunt creëren (lees ook: train je mindset in 1 minuut).
  • Het gaat niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Toegepaste kennis is belangrijker dan potentiële kennis.
  • Ontwikkel volharding. Dit is een mix van wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline.
  • Bouw een Mastermind groep. Zoek contact met mensen die nodig zijn om je plan op te stellen en uit te voeren.
  • Verhoog je energieniveau.
  • Train je gedachten. Je onderbewuste kan geen verschil maken tussen realiteit en levendige verbeelding. Creëer je eigen werkelijkheid.
  • Denk en wees positief. Zoek manieren om vaker positieve gedachten te ontvangen.

Mocht dit boek interessant voor je zijn, dan kun je deze bestellen via deze link naar Bol.com.

Inspirerende levenslessen

Think and Grow Rich is een must read voor iedereen die bewust aan zijn eigen succes en geluk wil werken. Voor een beginnend lezer in de zelfhulpliteratuur is het boek echter een stap te ver. Zinnen kunnen dan zweverig overkomen.

In Denk Groot En Word Rijk leer je de belangrijkste lessen en wetten voor succes. Bijvoorbeeld hoe je geloof  en vertrouwen in jezelf ontwikkeld om je doelen te bereiken. Je leert doelen stellen, plannen maken voor die doelen en in actie te komen.

En wellicht de belangrijkste levensles: waarom je doelen een deel van jezelf moeten worden om ze écht te bereiken. Met honderd procent focus. Dit boek behoort tot mijn top 10 zelfhulpboeken voor persoonlijke groei.

De leesstof van Denk Groot En Word Rijk toepassen in de praktijk mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel