Thuiswerken tips: 27 Tips voor meer focus, productiviteit en energie!

Thuiswerken tips toepassen? Het klinkt als een ideaal plaatje. Zelf bepalen wanneer je begint met werken, hoeveel pauzes je neemt en wanneer je wilt stoppen. Toch vinden veel mensen het lastig om gedisciplineerd te blijven en niet afgeleid te worden. Ontdek de 27 thuiswerken tips om het makkelijker te maken!

Waarom thuiswerken?

Thuiswerken is een geweldige manier om veel meer vrijheid te ervaren. Zo kun je zelf bepalen wanneer je wilt werken, hoeveel pauzes je neemt (en hoe je pauzeert) en wanneer je wilt soppen.

Je kunt thuiswerken ook veel makkelijker integreren in je dagelijks leven. Sport je bijvoorbeeld het liefst in de middag? Dan kun je dat gewoon doen en later bijvoorbeeld weer doorgaan met werken. Of iets eerder beginnen. Dit is helemaal aan jou!

In de video ontdek je meer tips over locatie onafhankelijk werken. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Thuiswerken: hoe doe je dat?

Wil jij meer vrijheid in je werk creëren? Dan ben je zeker niet de enige! Thuiswerken, remote werken (werken op afstand), locatie onafhankelijk werken of leven als digital nomad. Welke vorm van werken je ook wilt kiezen, ze zittend allemaal in een stijgende lijn én geven allemaal meer vrijheid in je werk.

Sinds corona is het thuiswerken nog veel harder gegroeid. Maar hoe begin je met thuiswerken? Met de tips uit dit artikel krijg je onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom wel of niet thuiswerken?
  • Wanneer thuiswerken?
  • Hoe kun je productief thuiswerken?
  • Is thuiswerken de toekomst?
  • Thuiswerken vs kantoor: wat past beter bij jou?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van thuiswerken?

In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt en ook mijn ervaringen met thuiswerken. En mocht je toch nog vragen hebben, laat het me dan onder dit artikel even weten!

Productief thuiswerken met deze 27 tips

Wil jij minder afleiding en meer focus bij het thuiswerken? Zodat je juist hierdoor meer tijd, geld en/of vrijheid kunt creëren? Effectief thuiswerken doe je met deze 27 tips!

Tip 1: Kies 1 thuiswerkplek

Wanneer mogelijk kies dan altijd voor één thuiswerkplek met één simpel doel: niet afgeleid worden. Persoonlijk ben ik geen fan van dagelijks werken vanuit cafés of coworking spaces, omdat je hierbij van locatie veranderd. Dit kan veel inspiratie geven, maar voor de focus en productiviteit op de lange termijn is er ook altijd meer afleiding.

Zorg dat je op die ene werkplek alles binnen handbereik hebt. Je computer, laptop, mobiel, pen en papier, water en eventueel zelfs drinken. Probeer je thuiswerkplek zo in te richten alsof het als een (leuk!) kantoor aanvoelt. Dat geeft de beste productiviteit.

Toch nog last van uitstelgedrag? Overwin je uitstelgedrag met deze 17 tips voor meer actie.

.

Tip 2: Bepaal je werktijden

Creëer de duidelijkheid van een 9 tot 5 kantoorbaan . Let op: dit betekent dus niet dat jij van 9 tot 5 hoeft te werken, maar het is wel belangrijk om je werktijden voor jezelf helder te hebben.

Tip 3: Stop met werken na werktijd

Heb jij bepaald wanneer jij voor jezelf wilt stoppen met werken? Doe dit dan ook! We zijn geneigd om vaak meer en langer door te werken. Het doel van thuiswerken is niet om langer te werken, maar om juist ook na het werken te genieten van je vrijheid. Omarm je privétijd.

Tip 4: Laat je mobiel achter

Alleen al deze tip zorgt voor meer focus en productiviteit. Heb jij je mobiel echt nodig bij het thuiswerken? Grote kans van niet!

Tip 5: Werk zonder internet

Ik heb een online business, maar werk ongeveer 2 uur per dag op het internet. We denken vaak dat we overal internet voor nodig hebben. Voor veel belangrijke dingen is dit echter niet het geval. Hoeveel productiever kun jij worden wanneer je het internet vaker uit zou zetten?

Wil jij graag een online business starten, bouwen of laten groeien? Ontdek hier de 5 onmisbare stappen voor het runnen van een succesvolle online business.

Tip 6: Maak afspraken met je omgeving

Niet alleen met je klanten, maar ook met je gezin! Juist bij thuiswerken wordt dit laatste enorm belangrijk. Hoe beter de afspraken zijn des te beter jij jouw werk kunt doen.

Tip 7: Stel grenzen

Hoeveel uren mag jij van jezelf per dag werken? Wanneer begin je? Wanneer eindig je? Hoeveel keer mag jij per dag op je mail kijken? Je kunt jezelf nog veel meer van dit soort vragen stellen. Beantwoord ze voor jezelf.

thuiswerken tips effectief thuiswerken productief corona

.

Tip 8: Pak bewust rustmomenten

Je hebt vast wel gehoord van de zin ‘’zitten is het nieuwe roken’’. Bij remote werken wordt deze verleiding nog veel groter. Hoe én hoe vaak ga jij rustmomenten pakken?

Tip 9: Zorg voor voldoende water

Één van de grootste uitdagingen bij thuiswerken is focus houden. Wanneer je telkens water moet halen, loop je de kans steeds door iemand of iets afgeleid te worden. En voor je het weet ben je zo weer een halfuur of uur verder…

Tip 10: Maak een weekindeling

Wat ga je wanneer doen? Plan naast je zakelijke acties ook je persoonlijke acties. Pak iedere week een uurtje om je planning te doorlopen en je belangrijkste acties in je agenda te noteren.

In de praktijk is het uitvoeren moeilijker dan het maken van de plannen. Zelfdiscipline speelt hier een belangrijke rol in. Zo krijg je meer discipline in slechts 1 minuut.

Tip 11: Werk vanuit de cloud

Naast het feit dat je computer het kan begeven – en jij nog steeds alle informatie in de cloud (bijvoorbeeld OneDrive of Dropbox) hebt staan – maakt het je werk ook veel flexibeler. Je kunt dus ook ‘’gewoon’’ op een andere locatie werken: een café, coworking space, hotelbar óf vanuit een exotisch land aan het strand 😉

Tip 12: Gebruik een VPN

Een VPN is een Virtual Private Network waarmee jij op een veilige manier overal ter wereld kunt werken. Super handig wanneer je op locaties werkt buiten je eigen netwerk om zoals cafés of plekken vanuit het buitenland.

thuiswerken tips effectief thuiswerken productief corona

.

Tip 13: Kleed je voor je werk

Oké. Ik moet toegeven dat dit een persoonlijk standpunt is. Zelf geloof ik er niet in dat je maximaal productief kunt zijn wanneer je elke dag in je pyjama werkt. Één dag? Helemaal niets mis mee. Elke dag? Ik denk dat een ‘’te chill gevoel’’ kan geven waardoor je eerder lui dan energiek word. Dress up!

Tip 14: Plan pauzes

Plan pauzes om twee redenen. Ten eerste voor meer mentale rust. Kom los van het beeldscherm en denk aan iets anders dan werken. Ten tweede voor meer fysieke rust. Kom los van het zitten en zet je lichaam in beweging.

Tip 15: Zeg vaker nee

Zeg vaker nee tegen het internet. Tegen anderen. Tegen social media. Tegen je mobiel. Je grenzen stellen en bewaken kan alleen wanneer je ook nee durft te zeggen. Train je mindset met deze 3 krachtige oefeningen.

Tip 16: Organiseer je eten

Echt waar! Je wilt niet elke dag nadenken over wat je moet eten. Dit kost onnodig veel tijd en energie. Bereid je eten van te voren voor. In het bijzonder je lunch tijdens het thuiswerken.

Tip 17: Maak een dagindeling voor thuiswerken

Maak je eigen ‘’thuiswerkregels’’ en hou je daar ook aan. Wil je iedere dag starten met je belangrijkste taak? Doe dat dan. Wil je elke ochtend zonder mobiel aan het werk? Doe dat dan. Heb jij jouw dagindeling en ‘’thuiswerkregels’’ al op papier staan?

Tip 18: Ken je systemen

Zorg ervoor dat al je systemen vanaf het internet werken. Je werkt bijvoorbeeld vanuit Dropbox, kunt je gegevens beveiligen met een VPN en noteert je notitie in OneNote. Extra tip: zorg dat alle online systemen ook met je mobiel synchroniseren.

Tip 19: Bouw structuur en routines

Welke structuur en routines wil jij voor het thuiswerken toepassen? Uit de tips in dit artikel kun je al heel wat routines voor thuiswerken halen. Of check hier de beste tips voor het ontwikkelen van dagelijkse goede gewoontes.

.

Tip 20: Beweeg

Een grote uitdaging voor thuiswerkers is om voldoende beweging te krijgen. Wanneer je dit van nature lastig vindt om te doen, plan die momenten dan in. Zet een wekker en ga bewegen. Zo maak je ook gelijk goed gebruik van één van de grote voordelen van thuiswerken: zelf bepalen wat je wanneer wilt doen.

Tip 21: Doe powernaps

Er is niets mis met ‘’even gaan liggen’’ wanneer je je moe voelt. Sterker nog. Dit heet luisteren naar je lichaam en daar is nog nooit iemand minder van geworden. Ook neem je bij het doen van een powernap een andere houding aan. Het afwisselen van je houdingen – ook als dit een lighouding is – is alleen maar nuttig en goed om te doen.

Tip 22: Hou sociaal contact

Meer thuiswerken betekent over het algemeen ook minder sociale contacten met bijvoorbeeld collega’s of klanten. Dit is één van de nadelen van thuiswerken. Hou er dus rekening mee dat je wel die sociale momenten behoud. Werk je veel alleen? Zoek dan juist buiten het werk om naar voldoende sociale contacten.

Tip 23: Maak je laptop heilig

Als thuiswerker is je laptop (of computer) je werk. Behandel het dus meer dan goed. Maak het regelmatig schoon. Niet alleen van de buitenkant (toetsen, beeldscherm, muis), maar ook van de binnenkant (back-ups maken, leegmaken schijf, controleren op virussen).

Daarnaast wil je een laptop die snel genoeg (sterke i5 of anders minimaal i7) en klein (13 inch) is. Ben je een Apple fan? Dan raad ik je aan eens te kijken naar deze Apple notebook. Zelf gebruik ik deze laptop.

thuiswerken tips effectief thuiswerken productief corona

.

Tip 24: Geef jezelf de tijd om te wennen

Thuiswerken is compleet anders dan op kantoor werken. Zeker wanneer je dit ook vanuit het buitenland wilt doen (digital nomad). Zie er de humor van in dat jij nu veel meer vrijheid hebt in je werk terwijl iemand anders zit te zwoegen op kantoor!

Tip 25: Optimaliseer je timemanagement

Ken jezelf en benut je werktijd optimaal. Waar ga jij goed op? En waar ga jij slecht op? Maak twee kolommen en noteer zoveel mogelijk antwoorden op beide vragen. Vervolgens kun je kijken hoe jij meer van het goede en minder van het slechte kunt doen.

Tip 26: Richt je werk in zoals jij het wilt

Ik noem dit ook wel het schrijven van je ‘’persoonlijke grondwet’’. Dit is een verklaring waarin jij je belangrijkste doelen, normen en waarden en leefregels in vastlegt. Alles bij elkaar vormt dit het leven zoals jij het zou willen leven op je eigen voorwaarden.

Tip 27: Geniet van de vrijheid

Één van de grootste voordelen van thuiswerken is meer vrijheid. Althans, als je het op de juiste manier weet in te richten. Anders kost het alleen maar vrijheid. Verander je leefstijl en creëer meer vrijheid met deze 3 gouden tips. Pas deze thuiswerken tips toe en creëer een leven vol vrijheid!

.

Van kantoor naar thuiswerken: de thuiswerken tips toepassen in de praktijk

Ik hoop dat het duidelijk is geworden dat locatie onafhankelijk werken niet perse makkelijker is dan op kantoor werken. Sterker nog. Ik denk dat het veel moeilijker is!

Voor productief thuiswerken moet je niet alleen heel gedisciplineerd zijn, maar ook heel onafhankelijk kunnen werken. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Gelukkig hoef je ook niet alles te veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kijken of twee dagen remote werken en drie dagen op kantoor een goede oplossing kan zijn. Of alleen maar vanuit het buitenland werken. Het voordeel van locatie onafhankelijk werken is dat jij kunt kiezen. En alleen al die gedachte geeft vrijheid!

Thuiswerken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

PS: wat zijn jouw ervaringen met thuiswerken? Deel ze onder dit bericht!

.

Boekentips artikel